Hälleflundra på 210cm och magiskt väder i Havöysund!

Vilken fantastisk vecka vi haft här uppe i Havöysund och visst har vi fångat många stora fiskar! Vi har verkligen kunnat fiska ordentligt denna veckan och det har vart en fröjd att se vinter förvandlas till full sommar. Det finns många fördelar med bra väder men just denna tiden på året så är det väsentligt då vatten temperaturen stiger, detta bidrar till att betesfisken verkligen kommer in på riktigt och alla predatorer följer med och tar plats på sina områden. Fisket har blivit bättre och bättre på hälleflundra för varje dag som gått då vi fortsatt hade lite trögt fiske till att börja med, det är absolut sjukt mycket torsk och havskatt på sina ställen och torsken är tyvärr svår att hitta någon storlek på, till en början var det endast mycket fina matfiskar på 5-10 kilo men även det blev bättre under veckan. Havskatterna är och har varit både kul och en pina, dom är goda på matbordet men kan vara riktigt jobbiga att ha oh göra med när man fiskar flundra då de slaktar betesfiskarna och attackerar jiggarna konstant, så ett tips när man fiskar områden med mycket havskatt är att ha med sjukt mycke betesfisk i båten…

En av de första riktigt fina fiskarna för veckan blev tagen av Vide i båt 10 under andra dagen, under första dagen körde jag deras båt och vi inledde fiket den dagen på ett område jag hade bra förtroende för, men vi fick leta oss vidare efter fyra timmar med endast ett gäng mindre kontakter och dragningar, dock under dagen där på så återvände grabbarna till det spotet utan mig och det visade sig gå mycket bättre då Vide efter att ha tappat en riktigt stor fisk dagen innan, korkade på en stöddig fisk på första driften och efter en grym fight kunde landa sitt nya PB på fina 153 centimeter.

F

D

Under söndagen så var det dax att dundra iväg på en långtur och vädret var helt otroligt, temperaturen i luften låg över 10 grader och havet som en spegel. Vi blev några båtar som drog iväg och chefen Jimmy som fiskat med guidebåten här denna veckan anslöt lite senare för att tajma nästa tidvatten. Jag körde båt 8 och när vi väl var på plats så tog det inte mer än ett par minuter innan Marcus i min båt krokade dagens första flundra på strax över metern, det kändes ju mer än lovande men efter det var det stillsamt på det stället och vi begav oss mot de andra då jag precis fått rapport om att båt 5 drillade en fet fisk, som sedan visade sig mäta hela 155 centimeter. Detta gjorde ju att alla var på tårna och med våra riktigt feta betesfiskar samtliga båtar hade fått tag på så kändes det hela dagen som att något stort skulle kliva på. En lite stund efter 155an så var det dax för Litauerna i Andreas båt och en stöddig fisk som inte ville släppa botten hade blivit krokad, det var aldrig något snack om att det var en bättre fisk och den bjöd på en lång fight men efter en lyckad landning så kunde dom mäta den till 154 centimeter, riktigt gött.

Fisket fortgick och i min båt hade vi en blygsam kontakt och en fet stigare som inte ville ta… men vi kämpade på för fisken var ju där, men satan dom va luriga till att få å hugga. Jimmy och kompani anslöt och fick en 113 centimetare på spinnfiske omgående, men efter det stillsamt även för dom, Andreas fick feeling och drog en förflyttning i väntan på ökande ström, och när dom testade det nya spotet så small det direkt på en fet betesfisk och ännu en gång var det en bra firre som stökade på ordentligt och landades säkert så att den senare blev mätt till hela 156 centimeter. Då kunde vi konstatera att samma kille på två dagar i rad hade dragit en på 165cm, 154cm och 156 centimeter, det är riktigt bra få förunnat att få möjligheten att dunka upp 3 sådana drömfiskar själv på två dagar.

Då det skulle ta så otroligt lång tid innan strömmen började dra på igen, så fanns det två allternativ, hoppa runt som en galning och hoppas på att träffa någon huggvillig fisk, eller ha ett spott och nöta ner det i väntan på att det skall poppa loss. Jag hade en generellt dålig feeling då dagen hade vart kämpig men som så många gånger förr så var det bara att vara ihärdig och jag hade ett litet litet spot som jag gillar så jag återkom dit ett flertal gånger under dagen, och när jag skulle göra dagens sista försök på de spotet innan det var dax för en längre förflyttning, ja nä då gick allt i lås.Vi han inte mer än glida upp på den lilla tungan innan det sög till i Manges betesfisk och efter att spöt bugade DJUPT så lossnade fisken, då i samma sekund så rusade den iväg i Mickes rulle och han lät fisken simma en stund, men fisken ville varken stanna eller svälja så när han sedan tog den så lossnade även denna, då nr Mange stod och vevade upp sin rigg så ser jag på ekolodet hur ett riktigt gris eko kommer simmandes efter hans fisk och jag skriker på han att STANNA asap, och i samma sekund så sög fisken hans bete och han satte cirkel kroken perfekt denna gång, och ojojoj vilken resa han fick… Det var inget snack om att fisken var FET och jag gjorde klart för han omgående att det var snack om en otrolig fisk som menade inget annat än allvar. Vi hade situationen under kontroll och förhållandena var ju som sagt otroligt snälla och Manga fick kämpa ordentligt, jag och samtliga i båten visste ju att den var stor men när den vände 10 meter under båten första gången så var det ju klart att det faktiskt var en 2+are som satt på kroken. Fajten var lång och brutal, fisken var det absolut starkaste jag sett nån gång och den vände 7 gånger typ 10 meter under båten så det vi fick aldrig en riktigt bra uppfattning om exakt hur stor den var, men efter massa tålamod och hårt slit så lyckades jag äntligen dra igenom kveite kroken och säkra fisken! Glädjen var total och pussten gick verkligen ur oss då nervositeten under den långa fajten var påtaglig. Vi mätte den otroliga dröm fisken till 210 centimeter och efter en magisk foto session så fick fisken simma tillbaka och det var inget snack om att den var pigg och oskadd då den kickade iväg graciöst och simmade ner till botten.

Jimmy och kompani fiskade på ett tag in på natten då vi andra hade begett oss hemåt, och då small det gött i grejerna och Jimmy lyckades smaska upp en 148 centimetare på spinnfiske vilket är otroligt kul och gött efter en lång dö period, sedan gjorde dom ett ytterligare stop på vägen hem och då lyckades även Dan dra en kanon fisk på 119 centimeter.

Under måndagen så var det ett gäng båtar som testade ett riktigt intressant område som brukar leverera nu och det visade sig göra det även nu, båt 10 hittade rätt och dundrade i 3 fiskar med topp på 148cm till Vide och jag fick återberättat hur fisken hade smällt till jiggen så att Vide fick en förvarning och när han sedan vevat upp jiggen en bit kom fisken och klippte till ordentligt. Han trodde att han hade krokat den men tyvärr lossnade den, och när han då sänkt jiggen tillbaka mot botten efter ett par väl valda svordomar så får han helt otroligt en tredje chans och då jä**** så fick den smaka på ett king mothugg och då satt den, som saltgurkan på pastej mackan så bjöd fisken på en sjuk fight!

Jimmy, Dan och Fredrik skulle denna dag pröva sig på spätta fisket och efter att nött av massa olika djup i ett av våra främsta spätta områden, så började hoppet sina med endast et par tunna sandisar… men Jimmy var fast besluten att hitta dom och la sig djupare, och då, dååååå brakade det loss. Boysen berättade hur dom hade haft flertalet trippel hookups på feta spättor och många av fiskarna var 58-60 centimeter och den tyngsta av dom var en kanon firre på 2800 gram. Jimmy hade även vart i en riktigt riktigt stor rödspätta som var det största han någonsin vart i, men tyvärr som lossnade denna innan dom syna den… Så ett lyckat spätta fiske var ett faktum och några som lyckades runda av det var även båt 12 som fokuserat större delen av veckan på torsk och landat torskar upp till 12-13 kilo, dom skulle ta sig en kveita som avslutning och lyckades dunka upp en grym fisk på 165 centimeter!

Tight Lines// Douglas & Andreas

j

S