Spinnfiske på Bleka på Vesterålen!

Med en blåsig start på veckan hade vi inte möjligt att nå öppet hav men närområdet kring Jörnfjorden och inre delarna av Eidsfjorden har lyckligtvis många grundtoppar med kelp på som hyser stora bestånd av bleka. Med lättare spinnspön och jiggar fiskade vi successivt av grundtopparna, trots den hårda vinden. Båten fick hållas på lagom avstånd så att vi kunde lägga in kasten mot den branta djupkanten och kelpskogen. Med mulet väder fick vi bäst succé på starka kontrastfärger och landade två fina blekor på röd/svarta jiggar.

Blekan som är en explosiv fisk hugger som en häst sparkar och fighten är ofta kort med intensiv. Ett perfekt fiske när vinden är tuff då den är talrik på grundare vatten, där man kan söka lä. Det är också en stor omväxling till ett ”vanligt” havsfiske och rekommenderas varmt som alternativ, oavsett om man vill ha variation eller blir tvingad p.ga vädret.
Vi kan varmt rekommendera att ta med sig ett lättare spinnspö som med fördel kan användas för både rödspätta och bleka samt jiggar mellan 30-80 g så klarar man sig långt.
Vi gör ett nytt försök inom kort när det värsta vinden har lagt sig och hoppas på fin aktivitet på jiggarna.