Fin start i Havöysund

Då var vi igång med årets andra vecka här uppe. Vi gästas av 5 glada sportfiskare i guidebåten som aldrig fiska i Norge tidigare, 2 svenskar och 3 fransmän och gemensamt har dom alla fem som mål att fånga stor torsk och hälleflundra. Vädret har minst sagt inte vart på vår sida och det har dundrat in hårda vindar och tung nederbörd väster ifrån sedan gästerna anlände, dock har vi kunnat fiska varje dag men stundtals i väldigt begränsad regi. Första dagen, alltså i torsdags, var dock en mer produktiv dag där vi kunde komma ut och helhjärtat rikta in oss på de två huvud målen, och lyckades vi?

Som inledning skulle vi bege oss till ett område som under rådande väder förhållanden under torsdagen, skulle enligt mig vara ypperligt för att värma upp med torsk fiske och även lära sig hantera utrustningen korrekt. Det var dock lättare sagt en gjort att hitta fisken där uppe och den tänkta 30 minuter långa båtfärden för att komma fram, blev snabbt till en timma då det var lite överraskande riktigt stökig och grov sjögång. Efter ett bra tags letande i området så lokaliserade jag en struktur mitt ute på platt botten som jag snabbt loggade upp med plottern och jag kunde se på clear view imagen att det stod och tryckte en hel del torsk riktigt tätt intill denna fina hårdbotten. Så jag la upp båten och försökte pricka in jiggarna rätt ner på strukturen i den tuffa strömmen och så fort jiggarna anlänt hos fisken så började det smälla i grejerna, alla fem gästerna fick äntligen dra sina första fiskar för resan. Fisken högg ENBART runt strukturen och såfort vi hade passerat så var det nada, man fick bara en chans per drift! Så det var av största vikt nödvändigt att vara snabb ner, effektiv och framförallt SÄTTA MOTHUGGEN när man fick chansen, det var också lättare sagt än gjort för vissa då det var svårt i dom stora vågorna att lära sig, men det gick riktigt bra efter några försök. Varje gång jag placerade om båten så small det så fort vi kom ner, men efter ett tag så var det så stökigt att vi rundade av torsk fisket och gick in för hälleflundra som alla var riktigt förväntansfulla för.

Efter ett par spotts där vinden förstörde för oss, så hittade jag tillslut ett spot som funkade bra och tidigare levererat flundra tidigt på säsongen, och ingen i båten hade ju tidigare varken beskådat eller känt på en flundra så det fullkomligt kliade i mina fingrar och nerver när jag tänkte på att en av mina gäster skulle få uppleva dessa underbara platta fiskarna, och så blev det! På andra driften så ser jag hur en av fransmännen spö bugar till ordentligt och han sätter mothugget, inga reaktioner i båten utbrast förrän jag började skrika på alla att det var allvar och att en flundra satt på kroken. Han bärgade fisken nästan upp till ytan innan första utfallet från fisken kom och rusade ner mot botten igen, och efter en till ansträngning låg äntligen första flundran i båten på 97 centimeter och glädjen var total av samtliga! Underbar känsla och nu började diskussionerna i båten, hur detta skulle utspela sig om vi faktisk, skulle gå i en på riktigt stor flundra?… Ja vi la upp för en tredje drift på spottet och det skulle även denna gång hända grejer när vi driftat över det 18 meter djupa revet, och nu var det Antonios pappas tur som helt plötsligt får ett rejält hugg och fisken satte full fart direkt. Jag kastar mig ut ur hytten och börjar instruera i hur han skulle gå till väga, men en mindre black out eller ”flundra frossa” hade redan tagit ett stadigt fäste om farbrorn och lite för hög spöföring och mindre hård press gjorde att krokarna tappade sitt fäste och fisken slet sig efter den otroliga första rusningen…

Detta var tyvärr efter den bomben det sista som faktiskt hänt efter det, dom de kommande två dagarna spenderat dock faktiskt halvt som halvt på havet men varken utan lycka eller särskilt effektivt då det blåst riktigt hår, vi har fått gömma oss från vinden, och fisken har inte varit på de platser vi kunnat fiska, vart fall inte huggit våra beten. Så idag är det äntligen första dagen då grabbarna är ute på riktigt heta jakt marker och morgondagen ser riktigt riktigt lovande ut så då blir det en tidig start och sen hemgång med förhoppningsvis riktigt mycket stor torsk och ett par feta flundror!

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén