Å#1 drömmar blir verkliga!

Torsdag morgon och ett helt galet vackert väder. Vindstilla, sol, och fina temperaturer upp emot 7-8grader. Vår ända grupp den här veckan består av en riktigt trevlig grupp holländare på 3 personer som ska visa sig få uppleva ett helt sjukt fiske, men med lite trögare start där man faktiskt kunde undra om det fanns flundror i havet… Målet för deras första dag var flundra och efter att smackat upp lite betesfisk i lämplig storlek så körde vi ut mot flundraställena. Väl på plats kunde vi genast konstatera att det fanns fisk i området då vi med jämna mellanrum kunde se hur flundror i olika storlekar simmade upp och kollade på våra betesfiskar via ekolodet. Men varje gång blev besvikelsen lika stor då dem med rask takt vände ner till botten igen utan att ta betesfisken. Vi köttade på men det började kännas hopplöst… gruppen som tidigare aldrig varit i Norge började undra om det faktiskt fanns fisk förutom dom miljoner betesfiskarna man finner på grundtopparna. Efter ett par timmars nötande valde vi att gå över på lite torskfiske för att få känna på lite ordentliga ryck i spöt och efter knappa 20 minuter kunde vi summera ihop två ordentligt fyllda backar med fin torsk upp till en bit över tio kilo. Vi njöt av den vackra solen och vädret en stund innan vi rullade in mot hamn med stora leenden.

Fredag och storflundra stod på schemat och jag och Alex körde guidebåten med två bekanta och holländarna hakade på. Väl ute har vi i guidebåten en kontakt ganska snabbt men efter det blir det bara stilla. Alex som jag tidigare i år nämnt har en riktigt bra magkänsla sa till oss att om det hugger i det här området är det en 150+ och efter en stund kan vi se hur holländarna krokar på en fin fisk knappt 30 meter bort från oss, vi hör hur rullen bokstavligen skriker när linan pumpar ut från spolen, men sen händer det som inte får hända… Spöt smäller av och kaos uppstår, vi tar snabbt upp våra grejer och Alex Kör över mig (Daniel) till deras båt för att jag ska kunna hjälpa dom landa fisken. Efter en intensiv men kort fight på det avbrutna spöt kunde jag landa en riktigt drömfisk till gänget! Fisken mätte 161cm och alex magkänsla kan man med gott samvete fortsätta att lita på, efter en del fina bilder fick vi se flundran sätta fart mot djupet igen. Kramkalas och lite härliga skratt i båten över det avbrutna spöt kunde antagligen höras på mil avstånd!

161cm

Lördag och svårare väder begränsade oss till att fiska vissa tider men med dom svåra förutsättningarna så fick holländarna nöja sig med att ha blött betena denna dag. Men för min egen del plockade jag upp min pappa Martin som kommit hit för några dagars fiske samt trevligt häng, vi var riktigt sugna på lite fiske och körde ett kvällspass där vi hade turen att träffa torsken på vårt vanliga favoritställe, med en konstant huggsexa av dom sjukaste huggen jag upplevt under torskfiske valde vi att ta en matfisk och rulla in mot hamn med riktigt långa armar.

Söndag morgon och idag blev det en riktigt tidig morgon alarmet var satt på 04:45 och kaffet var redan preppat sen kvällen innan. Jag och farsan mötte upp Holländarna vid bryggan och seglad ur hamn strax innan 06:00, ett snabbt stopp för betesfisk och sedan en stunds båtkörande in i ett riktigt coolt smalt strömsystem där vi tidigare i år haft fint flundrafiske. Väll på plats tar det inte lång tid innan Holländarna krokar i stort och efter en cool fight på 10 meters djup kunde dom landa en finfisk på hela 150cm! Snacka om sjuk start!

Holländarna på väg ut på flundrafiske

Jag och Farsan driver vidare och efter knappt 15 minuter ser jag hur en brutalt stor fisk visar sig på ekolodet och sekunderna senare smäller det på mitt spö. Jag Kroka fisken och känner direkt att det är en riktigt stor fisk, jag ger över spöt till farsan för att låta han få bekänna färg! Och en helt störd kamp på 14 meters djup utspelar sig där fisken drar iväg från båten och man kör stadiga 5knop efter.. vi hamnar över fisken och äntliga börjar vi få den mot båten. Nu när vi skymtar fisken för första gången kan vi se att det är en brutalt stor fisk och att min tidigare gissning på ca 180cm är helt fel. Flundran skakar till med huvet och sätter av mot botten igen, krafterna på farsan börjar sina bort men efter lite uppmuntrande ord från mig ”ta i nu gubbjävel” så fick han don sista krafterna för att få upp den till båten igen där jag äntligen kunde säkra fisken. Ett par lätta tårar samt kramkalas senare kunde vi mäta den 209cm långa fisken för att sedan ta lite bilder innan den simmade tillbaka ner i rätta element! Stort Grattis Martin från oss alla på NSA!

Men varför stanna en storfiske historia där när det finns fler ladugårdsdörrar att bända upp? Driften efter tappar holländarna en fisk i samma kaliber som 150-plussarn dom fick driften innan, det känns het och jag o farsan lägger en ny drift knappa 200 meter från där vi fick den tidigare storflundran, 30 meter in i driften smäller det på för oss igen. Denna gången greppar jag spöt och gör mig redo för kamp, tyngden i mothugget visar direkt på att det är stor fisk på! Att drilla en stor fisk på endast 6-8 meters djup är både krävande samt otroligt häftigt och efter ett par vändor ner till botten och andra sidan viken kunde vi landa en till riktigt stor flundra på 188cm! Jag och farsan har då båda alltså dragit nytt PB med knappa 40 minuters mellanrum, helt sjukt och en helt otrolig upplevelse! En annan otrolig sak är att denna stora flundra var märkt, vi har sparat numret på taggen och kommer kontakta havforskningsinstitutet i Norge för att se var den var fångad innan samt hur stor den var när dom märkte den. Catch And Release fungerar och detta är beviset!

188cm kärlek

Det ska även tilläggas att holländarna drog en på 115cm inom kastavstånd från oss när vi drillade min på 188cm snacka om att det fanns fisk i området! För att summera ihop dem första dagarna denna vecka så har vi på flundrafronten toppfiskar på 209, 188, 161, 150cm samt en drös matfiskar, detta på två båtar… Å levererar riktigt bra även tidigt på säsongen och med förutsättningarna vädermässigt kommande dagar kommer vi med allra största sannolikhet ha fler fina fiskar till nästa rapport så håll utkik efter den!

Tight Lines// Daniel Freland, Alexander Lindgren och Marcus Pettersson