Säsongen 2022 är igång i Havöysund!

Då var vi äntligen igång med fisket även i havöysund och oj vad vi har längtat. Under denna eminenta första vecka så har vi endast gäster i guidebåten vilket öppnar för en riktig smygstart, men ack så trevlig. Vi har en härlig blandning med 3 personer från Holland/Belgien och två svenska gäster som tillsammans fiskar med oss i guidebåten. Jag och min kollega Andreas kände att vi behövde någon historia att berätta innan gästerna anlände till campen, så dagen innan tog vi oss ut på havet för att göra ett litet fiske pass i hopp om att kroka i något. Vi körde bort till ett riktigt fint flundra ställe nära campen som denna tiden på året brukar hålla mycke fina fiskar, och det tog knappt en minut på första driften innan det small till i Andreas jigg och vi såg på ekolodet hur en flundra gled vidare ner mot botten med tappat intresse efter det hugget där inga krokar fick fästa… men vi gled vidare på den underbara första driften, och när vi slickade längs med kanten till 12 meters toppen så kom det in en till fisk på ekolodet…

Vi kom perfekt på 2 meters kurvan där jag tidigare tagit riktigt fina fiskar på exakt samma fläck när den riktigt feta fisken kommer upp med full fart mot våra jiggar och börjar cirkulera runt en stund så att vi var på hel spänn, utan att veta vems jigg den gick för. Men efter vad som kändes som evighet så slukade äntligen fisken i sig Andreas Halibandit och han lyckas kroka fisken och känna årets första dubbel vikta spö, när fisken satte iväg en helt ENORM rusning som pågick i 2,5 minuter… Fisken simmade hyfsat lugnt och vi körde efter lite grann, vi va lite tagna och fatta nog inte riktigt hur stor fisk det var snack om, för efter ett tag med lite mycke vinkel på linan så går tyvärr linan av och vi stod kvar med en tomhet i kroppen och adrenalin som rysande börjat släppa ur kroppen.

Dagen efter så var det dax att hälsa årets första gäster välkomna och dom möttes av ett helt extremt fint väder, så taggade som bara den så begav vi oss ut på havet när alla hade kommit iordning. Vi möttes av en helt fantastisk kvälls sol men tyvärr ingen hälleflundra på de kvälls timmarna. Dagen efter var det dock dax att dra ut och testa lyckan på skrei torskarna som står här ute på kanterna för tillfället, vädret skulle va ok med ökande vind under dagen. Det tog inte lång tid att hitta fisken där ute, lite svårare att lokalisera bättre fisk men med tanke på den ostadiga prognosen för veckan så var vi nöjda med att fullkomligt bränna upp fisk då det kanske kom till att bli veckans enda chans ute på torsken. Men vid 2-3 tiden på eftermiddagen med noll möjlighet att ta med mer fisk i båten, avslutade vi dagen med att försöka dra en flundra på vägen hem, men det blåste bara upp mer och mer och när vi hade runt 15m/s kände sig alla nöjda för dagen och vi drog hem för att ta hand om de fina matfiskarna vi under dagen hade tatt upp.

Den andra riktiga fiskedagen är en kortvarig historia då det blåste gött och Andreas tog med gästerna till ”brottsplatsen” med den tappade flundran, och det var till en början fina förhållanden och kanon ström, så det skulle visa sig utspela sig ett liknande senario på samma spot där en fet firre kommer in på ekolodet och slukar i sig Leonards jigg och efter att fått satt hård press på fisken så rök hans stinger på det mest udda sätt, kroken trocklade sig av materialet då antagligen korokens öga haft lite stor springa och tyvärr fått in materialet där så att det trängt sig igenom vid pressen…

Så vi hoppar raskt vidare till tredje dagen, igår, då vädret var rekord dåligt men jag var fast beslutad att vi skulle dra några fina rödspättor, så efter inköp av lite räkor på den lokala butiken så drog vi ut till ett spot jag hittat tidigare där spättorna leker tidigt på året och man brukar kunna få ett bra gäng fiskar på ett väldigt litet ställe. Vinden håll sig hyfsat mycket söder ifrån och gjorde det möjligt för oss att pillemeta. Det tog inte mer än någon minut innan en av Belgarna fick första spättan på runt kilot, följt av att jag själv fick en going i typ samma size. Sen dog det av lite granna men fortsatt la jag om reporna i samma håla jag tror på sedan tidigare och tillslut lossade det och vi drog ett gäng riktigt fina, där Leonard verkligen skulle visa vart skåpet skulle stå när han krokade i en riktigt tung fisk. När Leonard pumpade såg man att det var snack om en fet spätta med tunga gung, jag kunde utan problem slinka in den i håven och vi mätte in den grymma spättan till 60 centimeter och 2,2 kilo tung, vilket är en riktig dröm spätta och att lyckas bräcka 2 kilos märket såhär tidigt på säsongen är riktigt king med tanke på hur tunna dom är nu. Som tidigare nämnt fiska vi på en lekplats så givet får sådana prakt exemplar av fiskar simma tillbaka, och Leonard var riktigt glad för sitt nya PB! Det är fullt normalt att dra orimliga mängder med sandskäddor när man fiskar spätta här uppe, och denna dag var inget undantag, men en utav belgarna lyckades dra en riktigt stor sandskädda som vi vägde till 700 gram som även den är en riktigt fin fisk!

Håll ögonen öppna för nästa nyhet då vädret ser ut att bjuda till den sista dagen!

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén

S