Skrei, flundra och trevligt sällskap i Guidebåten. Å

Vi började veckan med att göra en satsning på utsidan av Å för att hitta de större stimmen med skrei. Väl på plats när vi rundat udden och begett oss ut på djupare vatten, så kunde vi direkt se indikation på ekolodet. Redan vid fösta släppet var det hugg villig fisk.

Efter knappt en timmes fiske så hade vi fyllt upp båten med fina mattorskar. Nu började vi leta efter större individer, och valde då att åka mer norr ut till en fläck som vanligtvis håller god storlek på fisk.

Väl på plats, och efter endast en kort drift fick vi upp två riktigt fina fiskar, 18 och 23kg.

Nöjda och belåtna, och båten full med skrei, så åkte vi tillbaka till campen.

Dag två kom Janne med i guidebåten. Alla i båten ville uppleva det fantastiska skreifisket igen som vi hade dagen innan. Kursen var satt till utsidan. När vi väl kommer ut och skickar ned våra beten så visar det sig vara betydligt mycket större snittvikt på alla fiskar. Efter någon timme så var båten full igen med stor fin skrei.
Under eftermiddagen skulle det komma in ett riktigt blåsväder. Vi valde att göra två korta stopp på vägen tillbaka till campen för att testa om vi kunde lura upp någon hälleflundra i båten. Ingen lycka på hälleflundra denna gång, men med en full båt med skrei och ett oväder påväg in åkte vi oss tillbaka nöjda och belåtna till hamnen.

Under dag tre så hängde ovädret kvar, vilket gjorde att vi inte kunde åka ut till dom platser vi visste höll mycket skrei. Planen blev att åka på insidan för att kolla om det kommit in lite mer fisk igen. Efter ett par timmars letande och ingen fisk på kroken blev det att åka inåt igen. Under båtresan tillbaka så fick vi syn på några späckhuggare precis utanför hamnen.

Dag fyra var busvädret kvar. Vi fick planera om, valde att åka mer norr ut för att testa några platser vi vet håller hälleflundra på. Efter en körsträcka på havet kunde vi börja fiska.
Nästan direkt på plats kunde vi se stigningar upp till våra beten. Perfekt! Vi har hittat hälleflundran.
Vi ser en stigning på Stefans spö och rullen börja knarra. Gott! Fisk på! Efter några riktigt goa rusningar så kommer flundran upp till båten, ser direkt att kroken inte satt sig ordentligt. Så när fisken väl kom upp till ytan lossnade kroken.
Vi fiskade vidare och hade några kontakter. Men ingen som ville fastna. Vid lunchtiden började Martinas rulle knarra på ordentligt! Nu satt en till flundra på! Kroken satt perfekt och vi kunde göra en säker landning av fisken.
Fisken kvalade in på 125cm, en otroligt bra start för Tinas första hälleflundra!

Under femte dagen var det sikte på stor skrei. Förmiddagen var blåsig och inväntade bättre vindar till eftermiddag. Kursen ställt på utsidan igen av lofoten igen.
Fisken stod kvar på utsidan, och skrei fisket var igång igen. Det blev en likvärdig dag som dag två. Väldigt bra snittvikt på fisken samt att det nappade konstant på våra jiggar, med ett helt fantastiskt vackert väder denna eftermiddagsfiske kunde man inte annat en åka in i hamn med ett leende på läpparna.

Under sista dagen hade vi fått mersmak för hälleflundra. Vädret skulle vara perfekt med goda förhållanden för både skrei och hälleflundra. Vi valde att lägga oss söder ut på jakt efter hälleflundra. Efter ett par drifter hade vi första kontakten. Det visade sig vara en väldigt stor torsk på 127cm!
Ut igen med ny drift, och det dröjde inte lång tid tills Alex krokar på en hälleflundra. Under drillningen börjar en rulle i aktern av båten knarra. Dubbelhugg! Stefan är snabb med att greppa spöt och börjar drilla. Efter en kort kamp med fiskarna så kunde bägge landas.
Nöjda miner i båten, med en stor fin torsk och två flundror satte vi kurs mot land.

Summering av veckan har varit väldigt skiftande väder med mycket vind och snö. Men när man väl kommer ut till utsidan så kommer man uppleva ett otroligt bra fiske på skrei!

Till nästa gång, Tight lines från Å

Marcus Pettersson, Alexander Lindgren, Daniel Freland

V