Kanada 2021 – Äntligen kom vi iväg och vilken succé

Det är med ett stort leende som jag sitter här och ska summera denna fantastiska fiskeresa till Kanada. En resa där man flyttade fokus från allt vad corona har ställt till med och istället fokusera på att det nu är möjligt att resa säkert och till fiskedestinationer man länge drömt om. Med det nya Coronapasset och ett PCR-test innan avresa så var det bara att packa väskorna och göra sig redo för de stora vita störarna i den välkända floden Fraser River. Vi har arrangerat resor till Fraser River sedan 2016 och varje resa har varit en succé men detta året var extra spännande då vi nu hade bokat upp några utav Fraser Rivers erkänt främsta guider.

Förväntningarna hade skruvats upp och vi alla var mer än redo att tampas med dessa giganter. Årets resa bestod utav 9 gäster fördelat mellan Norge och Sverige samt vår reseledare Johan Mikkelsen. Den 22 Oktober samlades deltagarna på flygplatsen, alla var smått nervösa inför diverse säkerhetskontroller och obligatoriska hälsodeklarationen som skulle uppvisas. Men hela processen gick otroligt smidigt och när alla säkerhetskontroller hade passerats så möttes alla upp på en pub på flygplatsen där resans första öl skålades in och alla kunde nu andas ut. Nu är vi på väg! Vi landade samma dag i Vancouver och möttes upp av en trevlig chaufför som stod redo med sin buss som skulle ta oss till störfiskets mecka – Chilliwack. Väl framme så checkar vi in på hotellet för att sedan samlas hela gänget på restaurang Earls någon minut gångtid från hotellet där vår kontaktperson Yves Bisson mötte upp oss för att hälsa alla välkomna till Kanada och höll en briefing inför vad som komma skall under veckan. Efter denna härliga inledning var vi nu alla redo inför dagens första fiske.

Här nedan följer en fiskerapport som talar sitt egna språk – Succé! Dag 1, en inledning där norrmännen dominerade med hela 11 st landade störar med största på 191 cm och ett monster som tappades efter en lång och hård fight utav Lars. Men inte nog med detta så sattes ribban högt när Ylva lyckas landa dagens största stör på hela 227 cm och dem fick även en på 206 cm i samma båt. En helt ofattbar inledning på veckan. Man kan inte annat än att ta av sig hatten och gratulera. Karol som var i tredje båten tillsammans med Yves lyckades också inleda veckan med en grym fisk på 214 cm. Drömgränsen på 2 m hade alltså krossats redan på första dagen utav några av våra resenärer men fler skulle det bli…

Dag 2, även dag två briljerade norrmännen tillsammans med guiden Tyler med hela 13 st landade och största på hela 220 cm till Rune som också spräcker 2 m gränsen med råge. Båten med Ylva i spetsen och med den duktiga guiden Mike så lyckades både Lasse och Conny dra deras första 2 m fiskar. Närmare bestämt 208 cm samt 219 cm. En fantastiskt prestation speciellt med tanke på att vi bara är inne på dag 2 samt att samtliga gäster inte hade någon erfarenhet av detta fiske sedan tidigare. Nu hade samtliga i Mike’s båt fått en över 2 m. Johan, Micke och Karol som fiskade med Yves landade 12 st denna dag med största på 193 cm vilket också är en fantastisk toppfisk, men de största lyckades slå sig lös denna dag.

Dag 3, bjöd på riktigt dåligt väder och svåra förhållanden. Samtliga båtar slet med att få fisken att bita vilket normalt sett aldrig brukar vara några problem här på Fraser River. Men skam den som ger sig, när dagen var slut så hade Yves lyckats guida upp en på 226 cm till Johan och en höjning av PB till 218 cm till Karol med totalt 6 fiskar denna dag.

Dag 4, briljerar gänget i Yves båt igen med 10 landade fiskar varav 4 st över den magiska 2 m gränsen. Borde inte vara möjligt. Micke kan också stoltsera med resans största stör på hela 245cm och även hans första över 2 m, vilken fantastisk fisk och vilken lycka! Nu hade alla i båten landat minst en över 2 m. De landade även en på 225 cm samt 2 st på 209 cm denna dag. Svårslaget, men gänget i Mike’s båt var inte långt efter då även dom landade hela 4 st störar över 2 m där deras två toppfiskar mättes till 216 cm samt en på 211 cm och 201 cm. Norrmännen hade även dom en fantastisk dag med 9 st landade och med dagens största på 210 cm till Tom som då spräckt den magiska 2 m gränsen. Även Lars som tappade ett monster första dagen lyckades bogsera i land ett monster på ca 240 cm+ men som tyvärr var felkrokad med 10 cm så denna släpptes fort tillbaka utan någon exakt längd. Men en häftig upplevelse trots allt. Värt att nämna är att samtliga fiskar släpps tillbaka och guiderna är extremt noggranna med hantering av fisken så att man minimerar onödig skada på fisken. De märker också alla fiskar för att bidra med viktig data till forskningen för att ha en större förståelse och vidare skydd för denna unika art.

Dag 5, Alla kände sig rejält möra när vi kom till sista dagens fiske och alla var redan nu lyriska över resan. Men varför nöja sig där när man kan avsluta med flaggan i topp. Det var nämligen det vi gjorde när Karol i Yves båt lyckades landa veckans största stör på hela 259cm, en av de äldsta fiskar som Yves sett under sina år som guide på Fraser River. Ett enormt huvud, stora slitna fenor med rynkor på och ganska långsmal kropp. Det var inget snack om att den här fisken var gammal. Både vi i båten och guiden Yves var fascinerade över att se denna fantastiska fisk som vi behandlade med största respekt när vi släppte tillbaka henne i floden igen. Det landades även en på 228 cm samt en på 205 cm i samma båt. Vilken avslutning, vilken dag. Gästerna i Mikes båt fick även dom en grym avslutning med en toppfisk på hela 220 cm och flera stora strax under den magiska 2 m gränsen. Men det som verkligen satte pricken över i:et var när Lars lyckades landa sin första “rätt-krokade” över 2m, närmare bestämt 219 cm och med denna fisk så har vi skrivit historia då samtliga deltagare på resan lyckats komma över den magiska 2m gränsen.

Vill du också uppleva störfisket i Kanada?

Tveka inte med att höra av er till oss omgående för att reservera en plats till nästa års resor med några utav Fraser Rivers främsta guider. Konceptet kommer vara det samma, priset är oförändrat och vi vet att ni kommer få en upplevelse ni sent kommer glömma!

Värt att nämna är att naturen är helt fantastiskt med de höga fjällen och de djupa dalarna. De vithövdade örnarna som sitter längs älven, gigantiska störar som hoppar, sälar som vältrar sig i ytan och har man riktigt tur så kan man även se en och annan björn längs älven. Allt detta tillsammans med fiske i världsklass och god sammanhållning. Inga förkunskaper krävs och all utrustning är inkluderat i priset. Passar både grupper eller enkelpersoner. Här sätter vi ihop ett härligt gäng med en reseledare från oss som ser till att resan blir så smidig som den bara kan bli i dessa tider med oro.

Tveka inte med att höra av er om ni vill veta mer.

Programmen för 2022 ser ut på följande vis:
Resa 1
Oct 28: Avresa Europa
Oct 28: Ankomst Kanada
Oct 29 – Dec 2: 5 dagars fiske
Nov 3: Avresa Kanada
Nov 4: Ankomst Europa

Resa 2
Nov 3: Avresa Europa
Nov 3: Ankomst Kanada
Nov 4-8: 5 dagars fiske
Nov 9: Avresa Kanada
Nov 10: Ankomst Europa

Pris: 3195 CAD per person + flyg (11 gäster + reseledare)

Inkluderat i priset- 5 fiskedagar- 3 man/båt (Möjlighet till 4 om man önskar)
– 6 nätter på hotell + frukost
– Transport från flygplats till Chilliwack
– Lunch i båten
– All fiskeutrustning för störfiske

Ej inkluderat i priset:
– Flygresan
– Middagar på kvällarna
– Dricks till guiderna (ca 250 CAD totalt per person)
– eTA 7 CAD
– Fiskelicens 84 CAD