November flundror Nappströmmen del II

Måndagsmorgonen startade med ett par knappa plusgrader i luften och i princip vindstilla förhållanden till havs. Marcel och Jordi hade som delmål med resan att fånga lite större torsk.

Med svag vind gav vi oss ut på öppet hav för ett försök. Tidigare dagars vind hade dock lämnat kvar en kraftig dyning som gjorde fisket svårt. Betesfisken var splittrad och torsken var utspridd i området.

Torsken utav större kaliber uteblev men det blev ett par fina mattorskar innan tog beslutet att köra in och fiska hälleflundra de sista ljustimmarna. Väl på plats agnade vi upp våra sejar och la första driften och det dröjde inte många minuter innan Marcel stod med böjt spö och drillade dagens första flundra som mätte runt 85 cm.

Strömmen vände i samma veva och blev väldigt stökig sjö i området, så vi valde att köra till en lugnare del av Nappstraumen. Efter strömvändningen uteblev huggen så vi åkte hemåt och laddade batterierna inför vår avslutande dag.

Planen för dagen efter var solklar, tillbaka till den plats som varit hetast senaste dagarna. Med endast några minuters båtkörning var vi snabbt på plats och kunde börja fiska.

Dagen inleddes med action direkt och inom ett par drifter hade Marcel och Jordi landat varsin flundra på 90 cm och 110 cm. Snabb återutsättning och ny drift över samma område!
Huggperioden var verkligen igång nu. Efter bara någon minut nappar det igen och fighterna över det grunda vattnet är något speciell. När ekolodet endast visar 8-12 meter så blir rusningarna ofta explosiva och Marcel får uppleva rejält spöböj på dagens tredje flundra som var strax över 80 cm lång. Fiskarna behöver inte vara så stora för att bjuda upp till bra kamp.

Driften går vidare och båten glider ut över djupare vatten. Jordis spötopp böjer sig aningen mer än tidigare men ingenting mer händer. Han plockar ut spöet ur hållaren och känner försiktigt efter. Då susar det bara till i rullen och en fisk drar iväg i full fart. Han vevar in och möts av bra tyngd i spöet. Huvudskakningarna skvallrar om en större fisk och spänningen är på topp. I stridens hett glömmer vi bort de andra spöna som fortfarande fiskar vidare och plötsligt bugar ett spö till ner mot vattenytan. Dubbelhugg är minst sagt svettigt på flundra men fantastiskt roligt.  Tyvärr lossnar denna fisken relativt snabbt efter hugget och vi kan nu fokusera på den första fisken till fullo. Drillning går lugnt och kontrollerat trots den strida strömmen och efter en stunds kamp landar vi en grann flundra på 128 cm. Ett par foton och fisken återutsätts varsamt tillbaka i det kalla havet

Klockan tickar och eftersom Marcel och Jordi ska flyga hem redan samma eftermiddag är tiden knapp. Vi upprepar det vinnande konceptet, att drifta över lite djupare vatten och vi får direkt utdelning i form av ytterligare ett dubbelhugg.
En av fiskarna går lös medan den andra landas och mäts till 90 cm. Några snabba foton hinns med och fisken återutsätts innan vinden plötsligt tilltog rejält och ett oväder med snöblandat regn drog in över oss. Tur det är nära in till hytterna och värmen. Fisket i November är hett och fem landade fiskar på några timmar är mer är godkänt och sista fiskedagen blev riktigt underhållande och lyckad.

Tight lines från Nappstraumen Alexander Lindgren