Novemberflundror i Nappstraumen!

Som tidigare nämnt är camperna är nerstängda för säsongen men i Nappstraumen där vi själva äger stugorna har vi valt att behålla en båt i vattnet, då vi har stugorna för uthyrning året om. Senhösten och vintern i nord Norge kan ofta förknippas med tufft väder, mycket vind, regn och snö med kortare dagsljus för varje dag som går. Nappstraumen är inget undantag men har en stor fördel när det kommer till väderskydd och närheten till fiskeplatserna som oftast är inom en transport på 2-10 minuter från campen. Dock är det inte bara hårt väder utan hösten och vintern kan bjuda på magiskt fina dagar också, ofta med inslag av norrsken.

För tredje gången befinner jag mig i Nappstraumen under November månad, denna gång för att sköta om våra stugor och erbjuda guidning åt de gäster som besöker oss.

Jag kan inte sluta att bli imponerad över hur pass bra fisket blir här under hösten, där fisket mestadels bedrivs nära campen och på grunt vatten, vilket ger väldigt spektakulära fighter och möjligheter för spinnfiske.

Så även om det blåser samt är färre ljusa timmar på dagarna en normalt under ”säsong” så kan man fiska i ganska tuffa förhållanden samt utnyttja dagens ljus till max med de korta transporterna från stugorna.

Innan Calle och Mats hade hunnit åka hem mot Sverige så åkte jag och Calle ut i för att pröva vår fiskelyckan efter hälleflundra i Nappstraumen. Vi startade som vanligt med att få tag i lite betesfisk. Första driften efter hälleflundra lade vi inne i strömmen och vi fiskade på ett djup som varierade mellan 10-20m. Det dröjde ungefär någon timme innan vi hade dagens första kontakt, tyvärr krokade vi inte denna fisk men det kändes ändå riktigt bra att vara i kontakt och det dröjde det inte länge innan Calle krokade i en fin flundra som kunde landas efter en kortare fight på härliga 90cm, efter lite foton med denna fina fisk fick den simma hem igen och fortsätta växa sig stor.Efter 30 minuter utan några fler kontakter bytte vi område ett par minuter bort i ett grundare parti där vi fiskade på mellan 7-12 meter. Det dröjde inte länge innan flötet gick under vattenytan på mitt spö men så tyvärr han denna fisk spotta agnet innan jag kunde sätta kroken. Bara 20 minuter senare dyker flötet nu en gång till och denna gång krokar jag i och känner direkt att det är lite mer tyngd i andra ändan, efter en intensiv fight på 12 meters djup kunde vi några minuter senare säkra en grym fisk på 169cm som även denna fisk fick simma hem igen efter några foton.

I skrivande stund har vi 2 spanska gäster här i Nappstraumen, Marcel och Jordi, det är första gången de är i Norge och fiskar med hälleflundra som målet på resan. Första fiskedagen bjöd på tufft väder där det blåste 14-16 m/s med vindbyar på en bit över 20 m/s vilket självklart gör fisket väldigt besvärligt och svårt, men vi var ute och försökte ett par timmar på ett skyddat område, en flundra visade intresse och högg men tyvärr blev den inte landad.

Dagen efter var det helt andra förutsättningar, med svag vind och ett lätt regn så strax efter 8 lämnade vi hamn och 8,20 hade vi både fångat betesfisk och lagt första driften. Första hugget föll runt lunchtid när vädret klarnade upp och regnet avtog. Fisken fastnade tyvärr inte men humöret gick upp i båten och fisket skulle visa sig bli riktigt fint. Nästa hugg kommer strax efter då Marcel står i fören på båten och spinnfiskar med ryggen vänt mot sitt spö med betesfisk. Spöet böjer sig kraftigt ner mot vattenytan men reaktionen är snabb och han plockar snabbt upp spöet och gör ett mothugg. Flundran följde med ganska enkelt utan några spektakulära rusningar och ganska kort tid senare landar vi första flundran på runt 100 cm. Kort efter detta var det dags igen, Marcel hade blivit varm i kläderna och landar ytterligare en flundra strax över måttet som fick följa med hem till tallriken.

Eftermiddagens huggperiod fortsätter och Jordi som ännu varit utan fisk fick uppleva hur snabbt det kan svänga i fiske. Ena sekunden stod hans agn spö lugnt och stilla i spöhållaren medan han flitigt spinnfiskade runt båten och när han vänder bort huvudet för att blicka ut över havet så  skriker det i hans rulle. Jordi får tag i spöt, drar åt bromsen men fisken fortsätter i precis samma tempo som innan trots att bromsen nu var rejäl åtdragen. Under några hektiska sekunder hinner han känna på en riktigt stor fisk innan den tyvärr kliver av utan förklaring. Surt sa räven!

Mot slutet av dagen får han dock sin revansch och får kroka sin livs första hälleflundra som landas och mäts till 109 cm vilket också blev dagens första. 2 dagars fiske kvarstår för grabbarna att fiska innan hemresa. Vädret ser lovande ut så vi håller tummarna för att det fina fisket fortsätter.

Tight Lines från Nappstraumen

Alexander Lindgren