Stängnings vecka och full vinter i Havöysund

Då har vi precis tagit upp de sista båtarna för i år här uppe i Havöysund, men vi har också avslutet årets absolut fiske vecka också. Vi har den senaste veckan haft besök av Takida gänget med vänner och vi har fiskat oss in i vintern. Vädret har verkligen slagit om den senaste veckan och snön ligger nu här uppe i norr, vindarna har varit lite stökiga mot oss under veckan och legat på norr ifrån så vi fått mycket sjögång i området vilket komplicerade fisket för oss endel.

Vi fick oss tyvärr en trög start på veckan då vi under första dagen inte kunde hitta och få fisken att bita, men vi fick se det som en uppvärmnings dag och tagga om för att hitta på dom. Andra dagen så blev det möjligt att komma iväg en bit så vi begav oss iväg till ett område i hopp om lite mängdfiske då några i gänget också väntade på sin livs första flundra. Väl på sottet så small det på en liten flundra för mig i första kastet samtidigt som en flundra sög in Robbans betesfisk som han krokade, under tiden vi pumpade upp dessa så small det även på för Stefan men tyvärr efter ett kraftigt spö böj så klev den av. Robbans firre var av perfekt sashimi storlek på 90 centimeter så den fick följa med hem, min var dock under 80cm så den fick friheten åter. Fisken fortsatte hugga och vi drog ett antal fiskar i fin matstorlek på detta stället, de andra båtarna lyckades även dom lura upp några fiskar av mindre storlek. Vi hade en riktigt fin förmiddag med stundtals sol och ingen vind, men efter några timmar så började vinden dra ner norr ifrån så vi begav oss till en ställe närmare Havöysund. Det nya stället visade sig leverera ganska omgående då Hasse i båt 10 som under morgonen hade landat sin livs första flundra, lyckades damma upp ytterligare en flundra och i tillägg till det sin första godkända (över 80 centimeter). Jag hade precis lagt om båten för en drift på lite djupare vatten (30-35m) och Stefan som tidigare hade haft påbud på flera flundror men inte lyckats kroka dom, fick plötsligt på en flundra som han lyckades kroka och denna gången satt den där den skulle och han kunde äntligen på fighta sin livs första flundra till båten som mätte 111 centimeter. Efter att vi senare hade vart ute på lite torsk fiske utan något speciellt resultat så la vi dagens sista ljusa timme på ytterligare ett nytt flundra spott Robban som verkligen hade fattat tycke för det så roliga spinn fisket, lyckades kroka i en firre på typ tredje kastet som gjorde några riktigt goa rusningar och bjöd på en go fight. Fisken var inte så stor som vi anade under fighten men dock en kanon firre på 110 centimeter. Strax där efter så får Roger ett hugg som han tyvärr bommade och fisken gick direkt över på Stefans betesfisk och han lyckades kroka även denna firre som mätte in strax över metern.

Den kommande dagen bjöd på en hel del landade flundror av mindre stolek och dagen efter det fick vi tyvärr spendera på land pga. hårda vindar och grov sjö. Det skulle alltså dröja tills på måndagen innan det började hända riktigt goa grejer. På måndagen så var vindarna hanterbara men sjögången riktigt extrem, dock hade vi möjligheten att röra oss i området precis utanför Havöysund på västra sidan där vi låg i lä från vind och vågor, det visade sig vara världsklass. På dagens första drift så tog det inte mer är 10 minuter innan Robban krokade i en fisk på 95 centimeter på spinn fiske, den värmde riktigt gött i snöstormen. Vinkeln på driften var perfekt längs med en lång kant och jag lät oss köra på samma drift länge, och ett tag efter Robbans firre så kollar jag upp på Roger i fören och ser han kroka i en fisk där det tar tvär stopp! Fisken drog rätt in under båten och i det stökiga vädret blev det snabbt lite kaos, men efter att rett ut de olika linorna till höger och vänster så hade vi kontroll på situationen. Snön och haglet dundrade ner över oss och Roger kämpade på med den stökiga fisken utan tvivel så rätt tung ut, men efter ett tag så började han få fisken med sig och jag kunde sedan landa den fantastiskt fina fisken som mätte in på snygga 156 centimeter. Fisken fick friheten åter efter några feta bilder och efter detta lyckades Stefan dra en flundra just under 80cm som även den fick simma vidare. De andra båtarna lyckades också landa ett antal flundror men inga fler av större storlek men några av dom mellan 80-90 centimeter så perfekta att ha med hem i lådan. Strax efter lunch så krokade Larsa i båt 12 på en riktigt tung fisk, den ville absolut inte följa med upp och gjorde en riktigt sjuk rusning, han bände för glatta i över 5 minuter men tyvärr så lyckades spöt gå av på mitten och fisken gick mista…

Tisdagen våran sista fiskedag såg ut att bli fin och vi kunde äntligen fiska lite mer opåverkat av modernatur, dock skulle snön fortsätta falla och det gjorde den verkligen. När vi började fiska så tog det inte mer än ett par minuter innan Timander i båt 4 lyckades landa sin livs första flundra på strax över 80 centimeter, riktigt ba start på dagen. Strax efter detta så dunkade Nicklas i båt 12 just bredvid i en firre som fightade på en del och mätte in på 109 centimeter vilket var helt magiskt då Nicklas längtat efter en fisk att tampas med. Jag hade lagt om för dagens andra drift och testade lite grundare, jag såg något stort komma in längs botten och utifrån vad jag kunde tyda var det en flundra men det var lite oklart då ekot försvann ur bild snabbt. Det tog någon minut men sedan så började Robbans spö böja sig och han satte kroken i en fisk som satte iväg i en helt SINNESSJUK rusning, alla började veva upp sina grejer och fisken stannade aldrig, vi började bli nervösa då vi såg att linan började sina på rullen och vi hade fortfarande inte fått upp alla grejer så jag kunde köra efter. Men när jag äntligen kunde börja köra efter så stannad äntligen fisken och det kan inte var mycket mer än max 50 meter lina kvar på rullen! Fisken var tung och vi hade ju redan räknat ut att den var stor, den gjorde inte super mycket väsen av sig efter denna brutala första rusningen men efter att Robban jobbat tillbaka all lina och vi fick se fisken en bit ner så ville den bjuda på en till rusning ner till botten. Allt gick bra och jag kunde sedan landa Robbans nya PB på hela 162 centimeter! Fisket fortgick i detta område och vi hade en hel del kontakter så det var bara en tidsfråga innan det skulle klippa igen, Nicklas i båt 12 som var stek het lyckades även kroka i en riktigt go firre på 120 centimeter som bjöd han på en grym fight och ett nytt respektabelt PB. Ett tag senare kom jag in riktigt gött mot positionen där 162an högg, då krokade Robban i en stökig firre på runt 105 centimeter på spinn fisket, och i samma sekund som jag lyfte in denna fisken i båten så dundrade det på en fisk på hans betesfisk spö, då befann vi oss på exakt samma ställe där den förra stora högg och jag som hade fullt upp med den lilla fisken hör bara bakom mig att ”Dogge denna är också stor!” och jag fick kasta mig över reglagen då fisken började dra in under båten. Fisken bjöd även denna upp till bra fight på det grunda vattnet och vi kunde med säkerhet landa en till riktigt fantastisk fisk på 155 centimeter till Robban! Vilken magisk avslutning på veckan och säsongen detta var och grabbarna var riktigt nöjda, som vi fick kriga i den extrema kylan under veckan men tillslut gav det utdelning.

Nu klappar vi igen för i år och vi vill tacka alla fantastiska gäster vi haft under året för en grym säsong och hoppas vi ses nästa år igen!

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén