Sista veckan och storflundror på löpande band i Havöysund

Då har vi tagit oss till slutet av säsongen även här i Havöysund och vi kan nu börja packa ihop campen för denna säsongen. Våran senaste vecka har bjudit på stundtals ett helt fantastiskt höst väder och även riktigt tuffa nordliga vindar som vi fått kriga lite i. Fisket har varit riktigt bra för många på campen och det har kommit upp många stora flundror trotts att vi stundtals fått spendera tid i närområdet pga. vädret.

Inledningsvis på veckan så var första fiskedagen tuff och vi fiskade nära campen. Tom i guidebåten som gjorde sin livs första resa till oss på NSA var riktigt taggad på att dra sin livs första flundra och redan på dagens första drift så sög det till i Toms jigg, men tyvärr så lossnade fisken… jaja Tom som är allt utom ny till fisket tänkte inte så mycket på det, laddade om och kände sig mer förberedd på nästa hugg. Vi fiskade sedan en kant där det visade sig stå lite fisk och efter att Micke i guidebåten drog en fin fisk på 75 centimeter så small det på Toms jigg igen, denna gången dock på spinnfiske. Fisken började rusa som bara den men tyvärr så lossnade även denna, riktigt synd men det var riktigt kul att det hände grejer och Tom skulle inte ens hinna sörja över den tappade fisken då strax där efter det suger till ett riktigt sjukt hugg för Tom och denna gången nitade han i den riktigt gött och fisken satte fart in under båten. Efter lite korrigeringar så hade vi kontroll igen, eller ja lite grann iallafall då fisken fightade på riktigt brutalt på det 15 meter djupa vattnet och bjöd Tom på en go work out. Efter en stund så kom fisken upp och jag kunde säkra hans livs första flundra på snygga 135 centimeter!

Under den andra dagen så var det Andreas i guidebåtens tur redan på första driften på morgonen. Andreas som också gjorde sin livs första resa hit till oss väntade fortfarande på sin första flundra och jajamen på första driften för dagen så började någonting dra iväg med hans betesfisk, och efter att gett den lite tid så spände han åt bromsen och krokade fisken, det är sånna stunder jag lever för och se den totala lyckan och glädjen i Andreas ansikte när spöt dubbelvek sig ner mot vattnet för första gången var helt fantastiskt. Fisken bjöd upp till bra dans och Andreas njöt av varje sekund. Vi kunde efter landning mäta hans livs första flundra till 95 centimeter. Den fick som sig bör följa med hem i lådan och en flundra i denna storlek är ju en helt fantastiskt fin fisk att ta vara på och äta, så glädjen och upplevelsen av denna fisk fick följa med hela vägen hem och förgylla tiden vid matbordet med familj och vänner. Andra båtar på campen befann sig denna dag i ett annat område där dom stora flundrorna var i stöten och vår kära vän och kollega Jørgen som är vår huvudguide på Vesterålen var här och fiskade med sina kompisar Nils och Erik, och befann sig också i detta området. Det tog inte lång tid på dagen innan det sög till ordentligt i Jørgens spö och han krokade en fisk som onekligen kändes ganska tung, men den bjöd inte upp till någon vidare fight och Jørgen lyfte upp fisken till båtkanten utan några större problem, helt ovetande om att det var en helt fantastiskt fin fisk som mätte in på hela 173 centimeter! Anders Krus, Fredrik och Micke i båt 12 befann sig däri närheten och efter att Micke hade landat sin livs första flundra på 169 centimeter så fortsatte dom dunka fin fisk och Micke bände upp en till på 150cm och Fredrik en fining på hela 153 centimeter. Även Andreas som rattade båt 4 denna dag drog en riktigt fin fisk på hela 147 centimeter!

Dagen efter så spenderades tiden närmare campen igen pga. vind och Jørgen som var riktigt on fire gick ut när strömmen skulle börja matcha vinden och dammade upp 4 flundror på första driften, och en första drift för dagen kan se ut såhär – 80cm, 120cm, 120cm och 156 centimeter… ja dom fiskade inte as många timmar denna dagen, ut och hämtade dom och tillbaka.

Under söndagen bjöds vi på finväder och det vankades storfisk jakt för mig som skulle ratta grabbarna i båt 12, dock uteblev monstret denna dagen men Fredrik stog för dagens största med en snygg firre på 138 centimeter. Szalai och gänget i båt 10 var på hugget och Biffen avslutade denna dag med en firre på underbara 170 centimeter. Guidebåten och ett par andra båtar ink. Jørgen och grabbarna i båt 11 körde ett område lite längre bort och efter en trög start hittade Jørgen ett spott där det stod STOR fisk, Nils fick för sig att meta med en 3 kilo stor Lubb som dom fick, och ja det hade kunnat bli succé… Efter att Jørgen krokat i en typ 120a på spinn så skulle Nild hjälpa han så han vevade upp lubben 20 meter över botten första, och när han kom bort till Jørgen för att hjälpa han med landningen, ser Jørgen att Nils spö börjar böja sig och Nils springer tillbaka till sitt spö och krokar en fisk, en hälleflundra som sugit i sig hans 3 kilo stora Lubb, och ja denna fisken var STOR! Han började fighta fisken men det hände absolut ingenting när han försökte lyfta den, fisken gjorde inte mycket väsen av sig och simmade sakta ner mot botten. Nils stod och bände för hela sitt liv i ett par minuter och när fisken lyfte på huvudet så blev hela spöt rakt, då vet man att det är en seriös firre. Men efter några minuter så händer det som inte för hända, materialet sviktade och linnan small av nere vid knuten… smärtan var total och Jørgen säger med säkerhet att det är den största fisken någon haft på i hans båt någon gång under hans år som guide här uppe… Dom taggade om och efter det drog Erik en fin på 160 och Nils fick trösta sig med en fining på 150 centimeter. Guidebåten hade en riktigt fin dag denna dagen också, inga monster men alla i båten landade flundror och hade en helt fantastisk dag.

Dagen efter bjöd även på den på ett riktigt kanon väder och jag begav mig ner ihop med Jørgen till det produktiva området. Jag hittade en bra fläck i början och vi drog 5 snabba fiskar med topp på 154 centimer, men sedan började det hände grejer borta hos Jørgen igen och dom tappade en till riktigt stor fisk och efter att dom hade efter ett par fiskar till så drog jag ner dit helt enligt planen. Jørgen hade guld i fickorna och la båten helt klockrent, grabbarna fiskade som gudar och Erik drog en riktigt fin firre på 165 centimeter och sedan även en till på 168 centimeter som till och med var på spinnfiske! helt extremt coolt. Denna dagen när vi kom in berättade Szalai om en sjuk upplevelse från dagen då Tamas och Tomas krokade i varsin mega firre och när Tamas firre kom upp och vände i en fet rusning så kapades hans taffs mot Tomas lina… dom såg den och när dom sedan kunde mäta Tomas nya PB på 170cm så konstaterade dom att Tamas firre var lätt lika stor…

Sista dagen så var det återigen tufft väder, Jørgen kände sig färdig för i år men hans två polare var fortfarande taggade. Dom åkte ut strax utanför campen och rundade av veckan med ytterligare en super firre på 157 centimeter, helt sjukt.

Nu ska det fiskas en vecka till här och sedan så klappar vi igen för i år, nu kör vi!!!

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén