ÄNTLIGEN! Höstfiske i Nappstraumen!

Veckan som gått har verkligen bjudit på ett brutalt coolt flundra fiske på GRUNT vatten, spinnfiske och mete med sej och makrill som agn har varit rätt melodi för våra härliga plattisar.

Veckan började med lite busigare väder och möjligheterna att röra sig fritt fanns dessvärre inte. Därför fick fisket begränsas till själva Nappströmmen men vad gör det nu när vattentemperaturen gått ner och flundrorna parkerar utanför hytterna! Första dagen bjöd på ett gäng flundror i matstorlek för samtliga båtar med två stycken runt 130-140cm i topp. bäst fiske hade vi på grunt vatten mellan 8-12 meters djup och spinnfisket var helt klart överlägset bäst.

Andra dagen drog vi till en närliggande ström och gjorde ett försök med spinnfiske även där, och efter någon timme kunde jag summera att båtarna landat ett gäng flundror. Jag Daniel som körde guidebåten den dagen hade precis börjat rulla mot nästa vik när tystnaden på vhf-en bryts av en skakig röst som berättar att dom krokat något stort på spinnfiske, jag vrider båten och sätter kurs mot deras båt och när jag väl kommer fram ser det nästintill ut som att dom har fastnat i botten, jag hoppar över i båten för att studera det på närmre håll, Bram som krokat fisken ber mig känna på spöt och efter en liten stunds tystnad när jag försöker sätta press ser vi hur linan stadigt börjar rulla ut från spolen följt av några riktigt fina tunggung, äntligen en bättre fisk! minuterna rinner iväg och fighten i det lilla strömsystemet satte verkligen båtförar kunskaperna på test, det var nog inte bredare än möjligtvis 20-25 meter i det lilla strömsystemet och efter att fisken börjat tröttas ut kunde efter ungefär en timme efter att jag hoppat över i båten landa en helt galet bred och tjock flundra på magiska 182cm! stort grattis till vår holländska grupp med Bram i spetsen som stod för drillningen av fisken, Kan deta vara den största flundran på spinnfiske? hur som så är det en helt makalöst stor fisk på spinnutrustning på knappa 8 meters djup!

Dag tre satte vi kurs mot ett för oss helt nytt område, men tanken var helt klart en riktigt stor flundra som var planen! vi mötte upp gästerna vid båtarna vid gryningen och kunde riktigt känn det i luften att det var på gång! på vägen till detta område stannade vi för att fånga lite betesfisk, ett 20 tal sejar ner i backen och sen även två makrillar senare började vi färden mot fiskeområdet. väl på plats kändes det direkt riktigt bra knappt 10 minuter in i driften landar vi dagens första tätt innan Calle kunde rapportera en flundra i deras båt. efter det blev det lite slöare med någon fisk i metersklassen i dom andra båtarna. Jag bestämde mig då för att rulla mot nästa kant och redan första driften med chefen på telefon smakar vi ett gött dubbelhugg, en på spinnfiske runt metern samt en i samma storlek på mete som dessvärre lossnade efter en stund, men vad gör det när man lägger om och kör en ny drift på samma ställe och smackar 2 stycken på spinn samt en på mete.

dags för ny drift igen och den här gången la jag den ännu grundare, inne på 8 meter! Två minuter går och sen så hugger det på ena metet, gött gung i spöt tänker jag och sekunden senare smäller det på en fisk på mitt spö, och den är STOR, jag gav direkt över spöt till en av gästerna i båten för att ge honom möjlighet att få känn tungt på riktigt. Efter en intensiv fight kunde vi landa en riktigt fin fisk på 171 cm!

Efter det körde vi återigen samma drift och på exakt samma ställe kunde vi när vi kollade ner på våra betesfiskar 6 meter under båten se en brutal fisk komma upp och ta en av våra betesfiskar, sjukt coolt men efter det gick dessvärre linan, men uppskattningsvis en fisk som inte var allt för långt ifrån 2Meter…

Efter det dog strömmen och vi bytte ställe, 10 meter på ett litet flak, känns hett! vi sänkte ner betesfiskarna och började sedan spinnfiska, och i slutet av mitt kast ser jag hur en riktigt stor flundra börjar jaga min sandy andy i 150g hela vägen till båten, efter att ha försökt få den att hugga ser den instället betesfiskarna några meter under oss och hinner ta både betesfisken på mitt spö samt en gästernas spö, vi stog alltså och dubbeldrillade en riktigt stor fisk, efter att flundran fått bekänna ordentligt motsånd av två fiskare med sjukt mycket adrenalin kunde vi landa nästa fisk på 153cm! Bram som inte lyckats kroka någon fisk denna dagen sitter och bara skrattar i båten och börjar veva in sinn jigg som han hade kastat ut ,pang nästa flundra var krokad, ingen stor men runt 80cm, vi fottar 153cm flundran och ser den sedan med enorm kraft rulla ner i djupet igen.

Efter det dog fisket och strömmen av lite så vi kände att det var dags att rulla hemåt igen efter en helt galet bra fiskedag!

Efter dunderfisket på söndagen fortsatte fisket vara stabilt med flundra varje dag i samtliga båtar med ett par fina runt 115cm som störst.

I stund sitter jag och Calle och dricker kaffe, vi ska snart ut på vattnet ett par hundra meter från campen och bända riktigt gött!!

Tight Lines// Daniel Freland och Calle Hjelm