205 cm kveite siste dagen for sesongen i Vesterålen!

Forrige uke stengte vi ned campen vår på Vesterålen for i år, og sa ha det til våre siste gjester for i år. Det er alltid vemodig å stenge ned en camp for sesongen, men det skal også bli godt å komme hjem til familie og venner etter en helt fantastisk kul sesong i Vesterålen. Siden sist rapport har vi kun hatt mindre grupper på besøk og fisket hos oss. Men vi har virkelig kriget de siste ukene, for høsten kom rasende fort med kraftige vinder og surt vær. Men innimellom var det lysglimt med flatt hav, og mye fisk da vi først kom ut!

For 2 uker siden hadde vi besøk av Victor, Sara og Tomas som har vært gjester hos oss tidligere. Målet ved årets tur var enkelt; fange fisk! Selvom de kommende dagene så tøffe ut, så gav vi virkelig jernet disse dagene, og kjørte hardt på for å finne fisken. De første dagene ble brukt på å jage kveita, da været ikke tillot oss å komme ut på åpent hav der torsken og seien vandrer. Det ble uten særlig resultat… Kraftige sydlige vinder gjorde fisket svært vanskelig, og vi kunne virkelig ikke velge de beste plassene. Men kommende dager så lysende ut, og vi kunne dra ut en lengre bit fra campen og jage etter torsk! På lørdagen var det helt strålende vær, og vinden hadde lagt seg helt. Torsken var virkelig i siget, og vi hadde et fint race på torsk opp til 12-13 kilo, noe som virkelig behøvdes etter et par seige dager uten særlig resultat. Kommende dager så igjen rett så håpløse ut… Håkon tok med seg gjengen på kveitefiske dagen etter, men igjen var det tøffe forhold som ikke tillot oss å komme ut på de riktige plassene. Det hele skulle heldigvis snu de siste dagene. Været var nå helt magisk, og vi kunne sikte oss ut på en litt lengre tur. Vi dro derfor litt lenger nordover for å søke av et område som hadde levert solide fangster tidligere på høsten. I og med det kun var en båt på campen, ble det dessverre ingen langtur på oss denne uka, men heller et fint substitutt nordover. Her sto nemlig torsken tjukt under småseien, og vi havna i heftig lite race på torsk, med fisk opp til 14 kilo! Dessverre var det kun en kortere huggperiode, og fisket døde av etter 3-4 drifter. Vi fortsatte letingen, men det var virkelig vanskelig å finne de større fiskene. Derfor bestemte jeg meg for å prøve noe helt annet. Jeg begynte å lete på 100-150 meters dyp, og ikke helt feil sto det tjukt med fisk 10-15 meter over bunnen; litt som skreifske. Her fant vi en fryktelig bra flekk med stor torsk, og et par flotte toppseier på rundt 12-13 kilo! Etter all denne sveivingen, var vi alle rett så slitne, og fornøyde. Derfor spanderte vi resten av dagen på kveita, men de store flate skulle vise seg å være vanskelige i dag. Victor dro en fisk på ca 75 cm med en gang, men annet enn det så var det kun noen enkle kontakter, og et par sultne mellomtorsk som hugg til for oss. Uansett, så var det en flott dag å avslutte fiskeuken på, og vi kunne dra hjem i strålende solskinn, og flatt hav. Takk for en utrolig hyggelig uke Victor, Sara og Tomas! Vi sees neste år…

På torsdag kveld fikk vi besøk av en gjeng fra Kiruna, som skulle ha 2 dager guidet fiske på slutten av sesongen. Jeg har aldri fisket Vesterålen så sent på sesongen, og framfor alt ikke etter kveita. Selvom vi brukte første dagen på å lete opp torsk, med et helt greit resultat med noen fine toppfisker på rundt 10 kilo, så skulle det lett toppes dagen etter… Aller siste gudingen for oss denne sesongen skulle bli en helt magisk dag. Vi dro ut tidlig på morgenen, og skulle fiske etter dronninga i dypet. Med gjengen i min båt skulle vi ha en pangstart der Mikke dro til med en fin matfisk på 95 cm allerede 2 minutt inn i første driften! Hett tenkte vi, og fortsatte fisket. Håkon og gjengen i hans båt hadde kontakt med en langt større fisk, men dessverre slet den i stykker hele fortommen etter noen sekunders fight. Men de store var her og… Vi fikk et par kveiter til straks under minstemål, men strømmen hadde nå snudd, og vi kunne endelig legge drømmedriftene våre.. For på denne flekken har vi nemlig dratt flere store i år, og nå kunne vi endelig drifte helt perfekt over spotten. Jeg la en drift på stedet, mens Håkon testet litt lenger opp på kanten. Ikke helt feil så soter det til hos Kim i Håkons båt, og de tror umiddelbart at de sitter i bunnen. Men da Håkon for syn på hvilke hoderistinger som plutselig kommer, innser de at dette ikke er bunnen lenger. Det er en monsterfisk. Håkon roper opp meg på radioen, og jeg kommer bort for å se. Kim står med en ekstrem bøy på stanga, og de kan nesten se ut som bunnapp, men det var det altså ikke…

Etter en nokså kort fight, begynner fisken å sakte gli opp mot båten. Nå gjaldt det å holde presset for at den ikke skal gå ned igjen. Kim pumper i for harde livet, men må ha seg en liten pause og gir over stanga til sin kompis Janne. Han får pumpe opp resten, og jeg som ligger 10 meter unna kan se ekkoet av fisken under min båt. Nå nærmet det seg, og Håkon gjorde seg klar til å sette kveitekroken. ”Å fy faen”, hører jeg fra samtlige i den andre båten da de ser fisken, og Håkon kan gjennomføre en smertefri landing av fisken. Da sto jubelen helt løs, og vi fattet vel ikke helt at vi skulle avslutte sesongen med et sånt monster. Vi vitnet hele seansen fra den andre båten, og vi så jo at dette var en stor fisk, og når de fikk målt fisken viste tommestokken 205 cm! En helt sinnsyk fisk, som virkelig rundet av denne sesongen for oss i Vesterålen! At vi har så mange store fisker i Vesterålen dette året viser bare hvilket potensial dette området har. Etter et par kjappe bilder slapp vi tilbake skjønnheten som hadde bydd på både jubel og en herlig fight! Dette var virkelig prikken over i-en denne sesongen. Etter dette gled vi sakte tilbake mot campen, og sa oss vel fornøyde med denne fiskedagen! At Kim og co kommer for å fiske i 2 dager, og så dra en 2-meter, er jo bare helt fantastisk.. Stort grattis fra oss! Det er en ordentlig drømmefisk…

Med det vil vi gjerne takke alle vår glade og gode gjester vi hatt denne sesongen. Sesongen har vært annerledes med tanke på Pandemien, men jeg tror alle som har besøkt oss i Vesterålen har hatt en utrolig kul opplevelse! Været har kanskje ikke vært det beste, men fisket har vært rett så stabilt under hele sesongen. Enda en sesong er over, og igjen; stort takk til alle gjester som har gjort dette året til et av kulere årene som Guide! For å oppsummere litt, så har vi kveite på 240, 205, 190, 177, 174, 173 og flere andre meget pene fisker denne sesongen. Vi har torsk opp til 31 kilo, Marulk på 27 kilo, Seier opp mot 15-16 kilo og groteske langer i 26-27 kilos-klassen. Vi håper å se dere alle sammen igjen neste år!

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer & Håkon Nilsen