200cm i Havöysund

Då har vi tagit oss igenom en riktigt blåsig vecka här uppe i norr, vädret är inget vi kan styra över och vi har fått känna på naturens krafter ordentligt. Men hur som haver så har vi också fått se havet från sin finaste sida och även känna på dom otroliga krafterna från de stora hälleflundrorna som vi alla älskar!

Till en början i veckan så bjöds vi på ett spegelblankt hav, första fiskedagen skulle bli en dag att sent glömma. Merparten av båtarna på campen begav sig ut i soluppgången, vi möttes dock av en riktigt tjock dimma, och för vissa av oss så släppte den inte alls under hela dagen, men för dom som valde att stanna kvar i området närmare havöysund så fick dom en strålande fin dag med solsken. Vi som begav oss iväg längre bjöds på riktigt bra action till en början och det tog inte mer än ett par minuter innan hälleflundror började rapporteras in på radion. Jag som körde Niklas, Ulf, Hugo och Benny i båt 12 hittade en bra fläck och på första driften så krokade Ulf i en fin fisk på 119 centimeter, vi såg lite fler fiskar komma in utan att hugga och driften efter landar Ulf ytterligare en kanon firre på 121cm! Grabbarna i båt 5 bredvid oss som gjorde sin livs första resa till nord Norge behövde heller inte vänta länge på att få bända flundra då dom första driften tog en på 90cm och på andra driften dundrade upp en kanon firre på runt 130 centimeter! Samtidigt hör vi hur det nappar på för dom andra båtarna på ett annat spott och båt 7 drog en kanon firre på 140 centimeter! När strömmen avtog så testade jag ett annat spott och där klev det i en bättre fisk på Ulfs spö igen, dock klev den av men direkt efter var Hugo snabb ner och så fort han kom ner till botten klev det upp en riktigt stor flundra och slukade hans betesfisk, han krokade den och fick känna på riktig tung i spöt, men tyvärr kort där efter small riggen av och fisken gick förlorad… När vi senare anslöt med ett gäng båtar på ytterligare ett nytt spot så krokade grabbarna i båt 5 i en större fisk, den fightade riktigt hårt och vände vid båtkanten hela fem gånger innan den gav upp och dom kunde landa och mäta den till 155 centimeter!

Under den andra dagen så höll vi oss närmare campen pga. vinden, jag rattade båt 5 och vi begav oss med ett gäng båtar till ett riktigt najs ställe där vi kunde fiska effektivt utöver dagen. Redan på första driften när vi drivit ut på 60 meter så krokade Niklas i åt 12 på en riktig fisk som bjöd upp till bra fight och en härlig mjölksyra i armarna, men han hade inte tänkt att vika ner sig och hans farsa Ulf kunde säkra upp en riktig kanon firre åt Niklas på fina 139 centimeter! Även Hugo i båt 12 skulle denna dag landa sin första för resan på 103 centimeter vilket var riktigt kul! I båt 5 hittade vi en bra fläck där vi fick ett par mindre flundror på 85cm, och efter att ha gått ut på djupt vatten och dragit ett par backar torsk återkom vi till spottet och lyckades dra två flundror till på 108 och 122 centimeter.

Dagen efter så lovades ganska hårda vindar igen, dock visade det sig bli en fin dag och den hårda vinden kom aldrig. Vi hade trögt fiske på många ställen men några lyckades dundra upp ett gäng fina fiskar där toppfiskarna denna dag blev 149, 165 och 170 centimeter! Detta var mycket kul då de kommande två dagarna efter detta blev helt bort blåsta och vi fick spendera tiden på land, i väntan på att sista dagen äntligen kunna komma ut igen.

Så sista dagen kom och vi var redo som aldrig förr, vi var lite osäkra på vilka möjligheter vi skulle ha på morgonen då de sydliga vindarna föll hårt ner i hamnen 06:00 på morgonen när vi stod redo på bryggan. Men vi begav oss ut och styrde upp mot ett riktigt storfisk område där vi till sist kunde fiska fint hela dagen, dock med en hel del vind. Fisken bet på bra i början och det kom upp ett gäng fiskar mellan båtarna upp till 130 centimeter, men när det sjunkande tidvattnet stannade av så fick vi ett gäng tröga timmar som följd. Det skulle inte göra så mycket då vi äntligen fick lite bra ström igen och Benny i min båt äntligen fick kroka i sin första flundra för resan och landa ett nytt fint PB på 126 centimeter. Grabbarna i båt 10 hade spanat ut ett spot dom nötte på, och när vi på eftermiddagen endast var två båtar kvar i sundet, så ropar båt 10 ut att dom drillade fisk. Tiden gick och efter ett tag så insåg jag att det var snack och en riktig firre, Biffen hade fått slita gött i grejerna då han dunkade i fisken på djupt vatten och efter fem mätningar för att vara 100% exakt, så meddelade dom mig att fisken mätte in på underbara 200 centimeter. Detta var helt fantastiskt och en grym avslutning på veckan, vi har krigat för att kunna fiska så mycket som möjligt trotts den hårda vinden, och tillslut gav det en riktigt fin utdelning. Andreas hittade riktigt rätt med guidebåten denna dag och efter att ha dunkat torsk på förmiddagen så gick han in och testade en ny vik där han hittade ett riktigt bra antal flundror med topp på snygga 138 centimeter!

Nu laddar vi om för ännu en vecka och vi har laddade till 1000!

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén