Camprekord på Marulk/Breiflabb i Vesterålen!

Nok en uke er over her i Vesterålen, og vi har endelig hatt litt tur med været denne uka. Vår egen Guide, Håkon, er fortsatt noe i sjokk etter den elleville fangsten hans på langturen forrige uke (dette kan du lese om på vår hjemmeside i en tidligere rapport denne uka). Foruten denne gigantiske madammen på 240 cm, har det kommet flere veldig fine fangster i Vesterålen. Blant annet ny camprekord på Marulk! Og det dreide seg ikke om mange kiloene før det var ny NSA-rekord også…

Torsdag forrige uke skulle vise seg å bli en av de bedre dagene denne uka. Det var duket for langtur allerede første dagen! Håkon rattet Guidebåten, og tok med seg båt 3 og 5 ut på Langtur. Jeg og Hollenderne i båt 1 skulle kjøre nordover for å fiske etter stor lyr på de mange grunntoppene der oppe. På langturen var det et aldri så fint fiske etter lange! De aller fleste siktet seg inn på grovere torsk, da vi uken innen hadde et vanvittig fiske på stor torsk. Det var ikke noen ordentlig action på torsken, men de fleste båter fikk et par-tre eksemplarer opp mot 15 kilo. Men det som virkelig er unikt der ute, er jo langefisket. Og her tok det ikke lang tid før samtlige båter hadde 4-hugg på store langer. Hver eneste båt landet flere fine langer som krøp rett over 20 kilosmerket! Alle var superfornøyde, og det var virkelig en god start på denne uka. Samtidig, så lå jeg nærmere campen og fisket etter lyr med gjestene fra Holland. Her hadde vi et ekstremt fiske på lyr, med utrolig lett utstyr! Vi fikk flere eksemplarer som gikk over metersmerket, og vi tipper at de aller største vi landet var omkring 7-8 kilo. Det er ikke akkurat kjedelig å dra disse knallsterke predatorene på 10-30 grams stenger. Hollenderne fikk virkelig mersmak av dette fisket, og vi fortsatte på hele dagen, og hadde et vanvittig mengdefiske på disse fiskene. Innimellom dro vi også knallsterke bergtorsker opp mot 8 kilo på samme utstyr. Det er virkelig kult, og tvil ikke med å ta med deg en lett haspel/mult-stang til dette fisket om du besøker Vesterålen.. Det er uendelig med muligheter.

Kommende dag var det atter igjen et tøft vær, og vi kjempet virkelig for å fange noe som helst. Vi la flere drifter etter kveita i nærområdet, men det virket helt håpløst til tider. Vi fikk noen ok mattorsk, men det var det hele. Derimot var det noe roligere inne i fjorden, så vi la et par drifter på uer sammen. med båt 5. Og Uer fikk vi! Det ble noen fine eksemplarer opp til 2-3 kilo før vi bestemte oss for å gi oss. Det var rett og slett for tøft når vinden bikket 10 sekundmeter. Det var bedre å vente til morgendagens godvær… Verdt å nevne, er at Uerfisket er ”stengt” for i år. Det er altså ikke lov å målrette seg etter Uer etter 1. september, så vi kan dessverre ikke tilby dette fisket etter Uer fra og med i dag…

Så kom Lørdagen. Nå la vinden seg totalt. Til tross for gamle dønninger, så var været absolutt på topp, og Håkon dro med seg båt 5 ut på langtur igjen. Målsettingen var stor torsk denne gangen. Og det ble noen fine torsker på 10-15 kilo i begge båter, men Håkons 240 cm kveite er nok det som står gjevest i minne for de fleste denne turen. Dette kan du lese mer om i en separat nyhet. Men det var ikke kunne denne kveita som ble landet denne dagen. Magnus i båt 5 kroket også i en pen kveite, som bøy på en solid fight. Håkon hoppet over i båten og landet fisken for Magnus, og den målte til pene 129 cm! Ettersom at det var litt seigt med torsken, så la båtene seg igjen etter langene. Og det kan ikke ha tatt mer 1 minutt fra nedslipp, til båt 5 sto med 4-hugg på store langer. I Guidebåten dro Oliver på 14 år, en fryktelig fin Lange på 21 kilo! Fisket fortsatte i samme klass, men det var dags for å reise tilbake etter en monsterkveite, og flere andre fine fisker denne dagen… Langturen fortsetter å levere, og det finnes garantert flere sånne giganter der ute. Jeg krysser fingrene for at vi kan komme oss ut dit igjen denne uka..

På søndag skulle det heldigvis også bli fint. Gutta på campen var fornøyde med langturene, så vi skulle kjøre et stykke nordover med samtlige båter for å lete opp litt større torsk. Her startet vi fisket på en topp vi aldri har fisket før. Og Oliver i Guidebåten var ikke redd for å slenge ned seien sin først. Jeg gjør klar en egen sei, når Oliver sier han sitter fast i bunnen. Vi drev ned kanten på toppen, så jeg syntes det var veldig rart at han allerede satt fast. Så jeg tok tak i stangen, og kjente etter. Det var veldig tungt, men det kom sakte opp. Stor kveite tenkte jeg. Da gjorde jeg klart kveitekroken, og kikket spent ned i vannet, for det kom sakte men sikkert opp. Jeg kunne øyne konturene av noe stort, men det lignet ikke mye på en kveite. Det var en gigantisk kjeft som kom sigende opp, og jeg skjønte først da det var en gigantisk marulk! Jeg hiver meg rundt etter huggkroken, og får satt den i overkjeven og får løftet inn udyret. Det var helt euforisk i båten, og ingen av oss hadde forestilt oss å dra opp et sånt beist inn i båten! Vi tok noen kjappe bilder av fisken, og prøvde å veie den. I båten hadde vi en vekt, men den gikk bare opp til 27 kilo. Denne gikk i bunn.. Så vi gledet oss følt til å veie den i land!

Vi fisket på videre, og fant en dypkant som huset ekstreme mengder med fisk. Her fisket vi alle kun med agn, og Jakob var førstemann til å dra opp en grovere torsk for dagen, som vi anslo til å veie rundt 15 kilo. Kjapt etter, dro Oliver nok en fisk i 10-12 kilosklassen. Det var ikke mengder med stor torsk, men vi hadde kontakt med flere fine i den størrelsen, og fikk flere rundt 7-8 kilo. Driften senere hadde jeg kontakt med en kveite, som hadde slukt en 2 kilos Kolje som hadde klart å få sirkelkroken inn i gjellene. Så det var helt umulig å kroke fisken, men kolja så ikke ut etter denne kontakten. Så vi skjønte at det fantes kveite her også, og kun minutter senere fikk Oliver på en fin matfisk som dessverre løsnet ved båtkanten etter en morsom fight.. Litt stolpe ut, men Marulken reddet dagen hans likevel. Etter dette racet, la vi alle kortene våre på Kveite på grunnere vann. Dessverre uteble kveita, foruten et par kontakter. Vi dro hjem, og var spente på vekta til dette udyret.. I land får slept med oss skapningen opp, og veier den til hele 28 kilo! Kun 1,3 kilo unna NSA-rekorden, og nytt camprekord i Vesterålen!

De kommende dagen så ikke lyse ut, og et par båter kjempet seg ut i fjordinnløpet uten særlig resultat. Været var tøft, og vinden sto inn fjorden i omkring 10 sekundmeter. Men alle var fornøyde likevel etter noen fantastiske fiskedager utenfor Vesterålen. Skåningene fikk også en liten marulk rett ved campen på rundt 3-4 kilo, som de slapp pent tilbake igjen. Men nå er det duket for en ny uke i Vesterålen. Det ser veldig tøft ut med været, det må sies. Lørdag ser ut som vårt beste håp for å komme oss ut vestover, men det kan alltids endre seg. Vi krysser fingrene for at vi kan få til en langtur, og flere dager vestover…

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer & Håkon Nilsen