Super avslutning på uken i Vesterålen!

Det har vært en noe tøffere uke her i Vesterålen. Været har virkelig vært av det surere slaget, og flere av dagene har det regnet og blåst ganske så kraftig. Men vi har også hatt øyeblikk med fantastisk vær og varme. Som for eksempel på mandag, da vi endelig kunne planlegge en langtur ut på V-berget! Værmeldingen viste 2-3 sekundmeter og sol hele dagen, og vi bega oss ut tidlig denne dagen…

Men vi får ta det fra start. Onsdag forrige uke ankom våre nye gjester campen vår på Vesterålen, og samtlige var fryktelig gira på å komme seg ut. Dessverre så ikke prognosene veldig fine ut de kommende dagene, men det var en liten luke allerede grytidlig på torsdags morgen. Derfor planla til sammen med de andre båtene, å dra ut i 6-draget på morgenen. Det er nokså hardt å stå opp kl5 etter å ha reist hele veien fra Sverige dagen innen, men dette var muligheten vi hadde til å komme oss ut på vestsiden. Jeg og Håkon kjørte hver sin båt denne fine høstmorgenen, og tok gjestene med ut på litt blandet fiske. Dagen startet fint med et artig storsei race, der vi fikk mengder med pen sei typisk mellom 6-10 kilo. Mats i Guidebåten dro til med en veldig respektabel toppfisk på 13 kilo! Innimellom all seien, sto det også torsk. Vi var ute etter de litt større eksemplarene, men det uteble… Derimot fisket vi oss av på en grunntopp som leverte mye fin mattorsk mellom 5-7 kilo! Etter at gjengen i Guidebåten hadde fått bra med stangbøy og fisk, skulle vi legge et par kveitedrifter innen vi måtte begi oss hjemover. Her la vi oss i en sandrenne på ca 55 meters dyp, og det tok ikke lang tid før Lennart mistet kontakt med jiggen, og det rykte til ordentlig. Her var det kveite på gang, og Lennart kunne noen minutt senere lande en kjempeflott matfisk på 95 cm! Håkon og gjengen i båt 5 tok også noen drifter lenger bort, og der kunne Leonard dra sin aller første kveite på 106 cm! Ikke langt unna lå båt 6 også. De skulle bare plukke agnfisken sin, da Magnus slapp ned en jigg for morro skyld. Det var ikke bare småsei her, for det hugg ordentlig til i jiggen med en gang. Etter kun 5 minutts fiske i båt 6, kunne de lande en flott Kveite på 140 cm! Vi fortsatte fisket vårt, men nå begynte det å blåse kraftig fra nord, og det begynte å bli fryktelig vanskelig. Vel fornøyde pakket vi sakene, og bega oss hjemover etter 6-7 effektive timer på havet!

De kommende dagene skulle det virkelig bli møkkavær.. Det skulle bli masse regn, og vinden skulle gå opp til 10-12 sekundmeter, med 16-17 i kastene. Heldigvis ligger vår camp rett så beskyttet inne i en fjord, og muliggjør fisket rundt campen nesten uansett vær og vind. Heldige er vi også med tanke på at fjorden holder bra med fin lyr opp til 5-6 kilo. Vi rigget opp lettere stenger til dette fisket på fredagen, og tok med oss to båter på en kortere tur etter lyr. Dessverre øsregnet det, så jeg tok ikke frem kameraet denne dagen, men vi dro mengder med pen lyr opp til 4-5 kilo kun noen minutt unna campen! Det er knallgøy på lettere utstyr…

På lørdag skulle vinden roe seg ned litt. Nå var de fleste bra fiskesugne etter en seig dag med drittvær. Været var fortsatt ikke fint, men vi kjempet oss ut likevel. Vi dro sørover til noen grunntopper sammen med båt 5, og forsøkte oss på torsk. Torsken var til stede, og vi fikk flere fine matfisker i 5-6 kilosklassen. Men de største lyste med sitt fravær.. Selvom det kom opp noen fine torsker på rundt 10 kilo også, var det nokså seigt fiske. Men, fiske er fiske, så vi gav oss ikke. Vi lette videre, og fant oss litt større sei vi kunne kose oss med! Et lite stykke bort hadde gutta i båt 6 lagt alle kortene sine på kveite. Nesten med en gang, hadde de fått en pen matfisk på rundt meteren. Men Mathias fikk straks et langt bedre hugg. Nå hadde de en stor fisk på, som bare ruste avgårde. Dessverre løsnet fisken etter 15 minutters kamp…

På søndag skulle endelig været snu! Nå kom solen, og vinden skulle løye betraktelig. Endelig kunne vi komme oss ut på vestsiden. Vi dro med oss båt 5 litt lenger nordvest for campen for å kjøre litt torsk, kveite og djuphavsfiske. Fisket begynte på en brattere kant, og her sto det fullt med agnfisk. Under seien bruker det jo å stå torsk, og det var ikke noe unntak denne gangen heller. Her sto det nemlig bra mye torsk, og vi kunne lande flere fine torsker på 7-8 kilo. Noen større sei klipte også jiggene våre under dette fisket. Vi flyttet oss en bot nordover for å legge noen drifter etter kveita. Men etter flere fine drifter, hadde det ikke skjedd noen ting. Det kjentes seigt, og gutta ville igjen ha litt stangbøy. Det var også lunsjtid, så vi la oss på en 5 meters topp, spiste lunsj, og kastet med lettere utstyr. Ikke helt feil, sto det mengder av stor lyr på denne single toppen. Her var det virkelig et Lyr-race, og vi fikk flere fisker i 5-6 kilosklassen. Det var en intensiv time med flere kule fighter! Men nå vill gjengen prøve seg på dypet etter uer. Så vi kjørte til djupankten som strekker seg langs med hele vestsiden her ute. Jeg ville teste en ny plass litt lenger nord, men der var det virkelig ingenting annet enn lubb som hugg på så fort man kom ned… Derfor flyttet vi oss nokså raskt lenger sør på en av de fastere plassene våre, og der var det Uer! Vi fikk flere fine matuer opp mot 3 kilo, og Lennart dro også til med en Vassild/Guldlax på 750 gr! Under Uerfisket fikk Johan på en vel så pen lange på 7-8 kilo også… Det var en nydelig avslutning på dagen, og vi kunne dra hjemover i 5 tiden på kvelden etter en tyngre djuphavssatsning. Våre tyske gjester hadde også et fint fiske denne dagen, med flere fine torsk. Men da jeg traff Silvio på brygga, var han fortsatt helt skjelven i stemmen. Han hadde nemlig kroket en kjempekveite der ute, og fightet den i en halvtime. Etter halvtimen, hadde fisken gått over en grundtopp, og linen smalt… Jeg fikk se film av kampen, og det var ikke noen headshakes å leke med… De store er der ute fortsatt.

Men på mandag skulle det endelig legge seg totalt på havet. Nå skulle det bli sol, varmt, og 2-3 sekundmeter hele dagen! Det var tid for langtur. Guidebåten og båt 5 dro sammen ut i 8-tiden på morgenen. Det var virkelig fine forhold, og det er en spesiell følelse når man kommer ut de siste øyene her ute, og vet at man enda her en flere nautiske mil ut til fiskeplassen. Hele langturen er en helt egen følelse. Vel, etter å ha kjørt ut i straks over en time er vi fremme. På første fiskeplassen sto det som vanlig tjukt med sei, i alle størrelser! Vi begynte fisket med jigg, og Mats rakk såvidt å sveive jiggen et par meter opp fra bunnen før det virkelig smalt til. I andre enden sitter nemlig en grotesk torsk, og den gir en fryktelig bra kamp! Vi øyner fisken etter noen minutter, og ser at den er kjempestor! Etter kun et par minutters fiske, kunne vi lande en torsk på 22,5 kilo til Mats! For en start! Vi holdt oss i samme område, og dro flere fine fisker i 10 kilos-klassen. Selv skulle jeg gjøre et nedslipp med en liten Sandy Andy for å få tak i litt sei til Langefisket senere, men det var ikke noen sei som tok jiggen min… Med en 10-30 grams abborstang, hadde nemlig en 15 kilostorsk tatt jiggen. Jeg kan godt skrive under på at dette utstyret ikke var dimensjonert til dette, men det var utrolig morro fordi om!

Gjengen i båt 5 hadde også landet flere pene torsker etter et par timers fiske. Men vi ville nå teste oss på langene litt lenger ut. Vi gjorde klart tacklene våre, og skjærte opp reelle fileter med sei, som vi skulle bruke til dette fisket. Det har vist seg blodig effektivt de siste turene med en hel filet på de store langene. Ikke helt feil, drøyde det jammen meg ikke lenge før første fisken satt på ca 80 meters djup. Mats sto med helspenn, og kun sekunder etter står både Johan og Lennart stengene ned i vannskorpa. Erik, som sto bak båten hadde også hatt noen bra hugg, men ingen fast fisk enda. Men det var noe lite som nappet hele tiden hos Erik, men han var veldig usikker på om han skulle sjekke agnet, eller holde den der nede en stund. Han valgte å holde snøret i vannet i noen minutter til, da respektive andre i båten hadde fått landet et par fine langer opp mot 16 kilo! Men så skulle det bli tyngre for Erik. Det var ikke noe bastant hugg, men det ble bare tungt. Erik smacker til hardt, og nå hyler det virkelig til i snella! Det går bare line ut, og vi skjønner vel relativt kjapt at det ikke var snakk om en lange. Etter å rust bra avgårde, så løsner den dessverre… Men det kjennes som det fortsatt er noe på. Erik sveiver opp, og opp kommer det en 2 kilos lubb med store skrapemerker over hele seg. Vi fattet vel på ordentlig hva som hadde skjedd nå, for den store Catfish-kroken som var agnet med sei, satt nede i magen på lubben. Dessverre hadde vi nok aldri klart å kroke denne store kveita.. Men det er godt å vite at de svømmer der ute!

Erik var derimot bra revansjesugen etter denne episoden, så vi la om driften igjen. Nå ville han ha en stor Lange, og det skulle han få.. Direkt, når Erik kommer ned med sin store filet, så smeller det til en ordentlig fisk. De andre båten fisket knapt denne driften, for da hadde vi allerede fått flere pene langer. Og det er veldig viktig å avslutte fisket etter disse når man har fått nok. Langen er nemlig meget stasjonær, og tåler ikke å bli satt tilbake på samme måte som andre fiskearter.. Uansett, så står Erik med full bøy på stanga og pumper forsiktig opp. I dypet øyner vi noe større. Linen blir slakk, og konturene nærmer seg overflaten. Som en rakett kommer det en gigantisk lange opp i overflaten, og Erik fikk heldigvis en bra revansje etter å ha mistet en stor fisk. Ombord veier vi langen til 21,5 kilo! Nå var det på tide å gi seg med langefisket for denne gangen… Men vi hadde kun fisket et par timer totalt, så hjem kunne vi ikke dra enda! Vi la oss på en av de mange toppene der ute, og begynte å drive. På denne 2,5 time lange driften, var det helt seriøst fisk fra bunnen og opp til 15 meter under båten. Konstant. Det var noen ekstreme mengder fisk, der mesteparten så klart er sei, men under lurte det noen brutale torsker. Vi slengte ut mete med hel sei og håpte på en større kveite. Men torsken kom nok i forjkøpet hele dagen, og vi fikk mengder med fisk mellom 14 og 18 kilo! Her var det ingen småtorsk… Det var faktisk helt vilt. Selv har jeg aldri opplevd sånne mengder med fisk der ute. Etter å ha dratt flere fine fisker, som vi slapp kjapt tilbake, var det på tide å begi seg hjemover. Begge båtlagene var rett og slett fornøyde etter 5 timers fiske der ute.. Skulle gjerne hatt noen flere bilder av de store torskene vi fikk, men vi prioriterte noen kjappe återutsetninger fremfor bilder, da vi allerede hadde nok fisk i båten..

Det ble alt i alt, en helt fantastisk avslutning, selvom fiskeuka ikke er helt over enda. Håkon er ute og kjemper med Guidebåten i regnværet som har kommet. Det har også blåst opp ganske så kraftig, og det er nokså krevende forhold for øyeblikket. Men vi kjemper på… Neste uke ser helt fantastisk ut. Vinden skal legge seg, og solen titter nok frem i blant også. Det blir nok duket for enda langtur igjen i løpet av helga om prognosene holder seg, så følg med på kommende rapporter!

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer & Håkon Nilsen