Blandat klurigt fiske i Havöysund

De senaste två veckorna här i Havöysund har bjudit på blandade förhållanden och ett stundtals ganska klurigt fiske, både flundrorna, torskarna och spättorna har varit svåra att få till hugg periodvis, kanske beroende på snabbt växlande väder.

Under föregående vecka så hade vi lite mindre beläggning på campen och endast fem båtar med gäster var ute och krigade. Vi hade en super fin vecka som bjöd på flundror med ett flertal mellan 150-160 centimeter, en riktigt fet 17 kilos sej sista dagen och ett stabilt torskfiske men dock inga monster.

Under denna veckan så hade vi en tuff inledning väder mässigt och första dagen bedrevs i närområdet i skydd mot en nord/ostliga vinden. Detta var inte helt fel då flera båtar fick ett gäng matflundror på runt metern, Jens och Brian i båt 4 var i den största denna dag på runt 120cm men den ville inte bli fotad så den klav av vid båtkanten. Under den andra dagen så var vädret i stort sett det samma, något lägre vindar och jag tyckte det var läge att dra iväg längre till ett område som skulle leverera framförallt fler flundror, det var det att satsa på då den nordliga vinden gjorde det omöjligt för gästerna att komma ut på det fina torskfisket. Turen visade sig vara värd mördan då vi kom ner och hade ett riktigt gött mängdfiske och alla båtarna drog flertalet flundror upp till 120 centimeter, dom var riktigt galna där nere och i guidebåten hade vi fiskar som kom med upp och klippte i ytan bredvid båten och båt 12 hade ett par dubbelhugg. Ross och grabbarna i båt 7 smackade även upp en fin firre på 131cm mitt upp i huggsexan.

Under lördagen så var det dax för mig att guida våra tyska gäster i båt 2 och det var såklart flundra på menyn, det vankades grundvattens fiske efter stor flundra. Jag och Andreas spred ut oss på två olika spotts till att börja med för att se vart fisket var on, i min båt tog det fem minuter innan vi drog första firren på snygga 115cm men efter ett tag så ringer Andreas och säger att fisken går loco uppe i viken. Då var det inte mycket att fundera på med tanke på att driften började avta längs kanten och jag begav mig dit, väl på plats lägger jag upp båten inne på 10 meter på ett spot jag föregående vecka hade sett en riktigt fin fisk komma in på ekolodet. Lagom när vi glidit ut mot 15 meter så drar det till i en av betesfiskarna och vi krokar i en till synes fin fisk men också onormalt lugn, Ralf fightade fisken med ett otroligt lugn och njöt av tyngden i spöt. Efter ett tag så har han smugit upp fisken till ytan och jag blev glatt överraskad när jag kan avgöra att den var över 150cm och när den väl låg redo för mätning så mätte den snygga 155cm och det var även Ralfs livs största fisk.

Under vår avslutning av denna veckan så har vädret vart riktigt magiskt och vindarna har lagt sig helt, detta har gjort det möjligt för samtliga att komma ut på torskfiske. Båt 6 som var ute på torsken igår hittade jakpotten och fick otroliga mängder fin torsk med flertalet över 15 panner med en riktigt fet toppfisk på hela 19 kilo!

Nu laddar vi upp för nya äventyr och upplevelser, adrenalinet ligger och konstant kokar för nu kommer vi in i de riktigt goa höstmånaderna och det betyder bonanza grundvattens fiske på flundra här i Havöysund, vilket är något av det absolut fetaste man kan göra på flundra!

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén