Trivelig mixfiske i Vesterålen!

Nok en uke er over her i Vesterålen, og denne uka har blitt brukt på teste ut litt forskjellig fiske. Været var vel så flott de første dagene, helt frem til søndag da vinden skulle ta seg opp igjen. Det kan bli vanskelig å toppe forrige ukes fantastiske vær som var, men vi fikk heldigvis noen flotte dager på havet likevel. Vi fikk besøk av en herlig gjeng som jeg har hatt som gjester ved flere anledninger tidligere, og det hele skulle bli en utrolig trivelig uke med masser av fisk!

Vi startet ukens fiske med å gå ut vestover. Her skulle vi lete opp torsken, og avslutte dagen med litt uerfiske. Etter å ha kjørt ut på et havblikk hav, ankom vi fiskegrunnene. Forrige uke hadde vi nemlig et ekstremt torskerace på veldig grunt vann, og jeg håpte vi kunne få teste oss på det i starten. Vi scannet grunntopp etter grunntopp, og det var virkelig tjukt med småsei. Man kunne også se torsken jage i mellom småseien, men de var utrolig gniene til å få ta. Kun noen single fisker på hver topp, selvom gjennomsnittet på dem var ca 8-10 kilo, så var det ikke samme action som tidligere. Vel vel, vi lette videre. Til slutt finner en brattere kant med mye småsei som sto høyt i vannlaget. Her sto torsken, og vi fikk et gjeng torsker mellom 5 og 10 kilo. Ingen ordentlige giganter, men det var en veldig fin start! Etter å ha pumpet torsk i noen timer, skulle vi legge oss på en djupkant ned mot 220 meter. Nå sto ueren til pers, og det var bare å varme opp sveivearmen. For det drøyde nemlig ikke lenge fra agnet traff bunnen, til det nappet i stangtuppen. Ueren var fulltallig her, og vi kunne dra et titalls stykk før vi vendte snuten hjemover.

Fredagen var meldt veldig fint, men da vi kom ut mot fiskeplassen vi hadde valgt, var det nokså blåst. Dagens mål var igjen torsk, men vi bestemte oss for å legge et par timer på kveite til å begynne med. Allerede i første driften hadde vi flere kontakter, og Jörgen smacka til med sin aller første kveite på rundt 70 cm. Vi hadde kontakter på hver eneste drift, men lykkes kun med å lande et eksemplar til rett under minstemål. Vel, vi kjempet oss videre ut mot torskegrunnene. På en grunntopp sto det litt fin mattorsk på 5-8 kilo, men vi fortsatte driften ut mot en 60 meters renne. Og der fyltes ekkoloddet kjapt opp. Her sto det nemlig tjukt med storsei, og vi opplevde et vanvittig race på sei mellom 8 og 14 kilo! Dette hadde gutta aldri opplevd før, og man kunne samtlige sneller i båten hyle avgårde kontinuerlig. Ikke nok med det, men torsken sto også under seien der nede. Så her vi fikk også et noen torsker opp mot 10 kilo på samme flekk. Etter et intenst fiske, bega vi oss hjemover etter en blåsete men fiskerik dag på havet…

Etter endt fiskedag så vi på værmeldingen at været skulle bli dårligere over helga. Allerede lørdags kveld skulle vinden ta seg opp. Vi avtalte at vi skulle dra ut grytidlig lørdags morgen, og siktet oss inn på nok en dag etter torsken. På morgenen var været helt fantastisk! Solen titte frem, vinden hadde lagt seg helt og det var flatt hav. Det virket også som at torsken likte godværet, for vi prikka virkelig rett på torskefiske denne dagen. Vi fikk slippe tilbake det aller meste, men vi hadde virkelig mengder med pen torsk opp mot 13-14 kilo. Og samme som dagen før, så hadde storseien plantet seg i en djuprenne på ca 60 meter. Vi kunne ikke la være å prøve igjen, og Lars dro til med en virkelig pen sei på ca 13 kilo på slutten av dagen. Dette ville bli den siste dagen denne uka med ordentlig godvær, så vi så til å utnytte timene fullt…

De kommende dagene så tøffere ut, med vinder opp til 13-14 ms… Heldigivs ligger vår camp her i Vesterålen veldig beskyttet til inni fjorden. Hvilket betyr at man nesten alltid kan komme seg ut uansett. Søndag og mandag ble to kortere dager, men Marcus og co brukte disse dagene til å ligge i den beskyttede Eidsfjorden, og fisket på dypet. Kun få minutt unna campen, kan man ha et veldig trivelig fisket etter Uer og Hvitting (ypperlige matfisker). Så disse to dagene ble brukt til å vinsje opp fra dypet, med et veldig fint resultat! Det er ingen gigantiske Uer i fjorden her, men flotte matfisker opp mot 3 kilo er ikke uvanlig her.

Tirsdag er som kjent siste fiskedag her i Vesterålen. Gutta var nå sugne på å prøve seg en gang til på Kveita. Vinden hadde endelig begynt å roe seg ned, og vi dro ut ved 9-tiden. Det er virkelig småsei overalt, så agnfisket gikk som en drøm, og vi kunne starte fisket vårt rundt 10. Allerede i første driften har vi et par kontakter, men ingen fast fisk. Men inne på dette sandflaket, sto det virkelig mye fisk. Dessverre var det ikke noen kjempestore fisker, men Lars kunne likevel klokke inn dagens første kveite på ca 70 cm etter kun 1 times fiske. Vi fortsatte å ha flere kontakter, men vi skjønte ganske fort at det dreide seg om et område som holdt mye ”småfisk”, og valgte å flytte på oss. Litt lenger nord var forholdene noe tøffere, men fortsatt fiskbart. I første driften hugger det til ordentlig i seien Lars. Nå sto stangen i helspenn, og linen raste ut fra snella. TV-knarren ble skrudd på så vi alle fikk høre den herlige lyden. Etter en bra rusning får vi se fisken, og jeg får sikret Lars en flott Kveite på 100 cm! Fisket fortsatte med mange kontakter, og vi mistet dessverre 3 stykker etter noen sekunders kamp. Kveita virket utrolig forsiktig denne dagen, men vi fikk i det minste et par stykk til å avslutte uka med…

Vil gjerne takke Marcus, Lars, Claes & Jörgen for en utrolig trivelig uke her på campen! Vi sees igjen neste år… Nå er det nye gjester på vei, her jobber vi med å klargjøre før de nye gjestene kommer senere i dag. Været ser tøft ut innledningsvis, men til helga ser det endelig ut til å snu. Vi krysser fingrene for godvær og langtur i begynnelsen av neste uke!

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer, Håkon Nilsen