King vecka i Havöysund!

Då har vi precis haft en riktigt härlig sommar vecka här i Havöysund, då vi precis började tappa hoppet om gött väder så slog det om och jag tror inte det var under 15 grader ute på hela veckan. Havet har legat som en spegel större delen av veckan och i vanlig ordning så har det kommit upp väldigt mycke hälleflundra här i de platta fiskarnas rike.

Till en början av veckan så höll samtliga båtar mestadels till i ett område som tidigare levererat rekord mycke hälleflundra. Som vanligt så har det fångats brutala mängder flundra där och ska vi snacka sånna antal så är det för de flesta helt obegripligt hur det kan vara så mycke flundra på ett och samma ställe, meeen det är det gång på gång. Toppfisken under det första passet där nere var en riktigt fin pjäs till grabbarna i båt 4 som spinn fiskade upp på 167 centimeter, men annars så var faktiskt medel sizen på fisken något mindre än tidigare veckor, dock kom det fortfarande upp många fina fiskar upp till 130 centimeter.

Under helgen hade vi nymåne och uppkommande dagar mot den så stod det väldigt still i havet och framförallt med tanke på att vi inte hade någon vind. Det som var mest märkvärt var att flundrorna blev sjukt försiktiga och att torskfisket blev totalt avstängt, alla hade väldigt svårt att hitta någon torsk alls. Men fisk kom det upp på löpande band endå och alla på campen fiskade sjukt många timmar och då mest på flundra. Detta gjorde gott och vid ett trögare pass för grabbarna i båt 8 så lyckades Kent endå landa en fin fisk på 155 centimeter, och många gånger så förgyller en så kallad ”gubbe” en dag med lite hugg. Efter helgen så blev det andra bullar och när vi hade gått igenom en dag med lite vind och strömmen hade kommit igång, då var det äntligen dax för tung gung.

Under tisdagen så drog vi till ett riktigt bra storfisk ställe och vi var en stabil armada av 5 båtar som satsade allt. Väl på plats direkt på morgonen så var Daniel och grabbarna i båt 6 på hugget direkt och Victor som gjorde sin absolut första resa upp hit, och under veckan fiskat sig till ett PB på 107 centimeter, var nu redo och krokade på första driften i en stöddig pjäs… Efter en go fajt och flundra feber som kokade i kroppen, så kunde dom landa hans livs första 50+ flundra på snygga 157 centimeter, riktigt kul!

Jag körde Tajtlajn gänget i båt 7 och vi ville inte va sämre, sånär vi kommer över första ryggen i vår första drift så börjar Andreas rulle knarra och han sätter cirkel kroken i en RIKTIGT tung fisk. Efter ett par tunga gung och fisken började sätta fart, så small tyvärr linan… riktigt trökigt men fan vi kände att dagen hade mer och ge så vi reste oss upp och fortsatte nöta. Det tog dock inte mer än en drift till så tog Andreas en fin revansch fisk på 115cm, men det var bara ett väldigt litet plåster på såret. Ett par timmar senare så var Fidde igång och längs en kant som inte är okänd för att hålla stor fisk så kom det in ett riktigt fett eko längs botten, Fidde som bara kör jigg gjorde alla knep i boken och SMACK så small det i hans grejer och efter ett stabilt mothugg så såg jag direkt att detta var snack om en riktigt fet fisk, meeen återigen riktig stolpe ut och fisken kvel av efter ett par gung, denna gången lossnade den dock bara. Sjukt tråkigt att tappa stor fisk men jag lovade grabbarna att vi skulle gå i en till fin fisk innan dagen var slut…

När vi började närma oss slutet av dagen så befann vi oss på toppen av tidvattnet, det började fångas fisk i alla båtar av mindre storlek, dock en fin fisk på 147cm som min kollega Andreas petade upp. Men det kändes som att något va på G, jag la upp en ny drift och vi alla i båten fick riktigt go feeling, när vi närmade oss ett par goa strukturer och betesfisken sinade på ekolodet så knarrade det till med en sjuk fart i Andreas rulle och han satte kroken i en riktigt kanon firre. Ett par kraftiga rusningar senare så lyfta Andreas upp fisken och vi landade en fining på 167 centimeter som då fick sätta pungt för en riktigt KING vecka och förutom all fin fisk som alla fångat så har vi också fått en riktigt go solbränna.

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén