Den gångna veckan i Nappstraumen.

Veckan som varit har bjudit på både stormar med tufft fiske, men också finväder med riktigt fina fiskeresultat. Den här veckan har vi haft svenskar, estländare, holländare och en del dagsguidningar med norska gäster. Veckan som varit började med lite svårare väderförhållanden men till skillnad från föregående vecka så var det en då möjligt att komma ut bland topparna på yttersidan av lofoten. Yttersidan på lofoten är bara helt enkelt magisk, mellan toppparna där det står feta torskar huserar det storsej, och under storsejen nere på dom fina sandbottnarna finns det stabila bestånd med hälleflundra som inte är helt blyga med att bokstavligen kasta sig över jiggarna under drifterna.

Fisket på fredagen gick fint för alla båtarna på campen, Calle som styrde guidebåten med några stammisgäster från Belgien fick riktigt fina torskar med flera uppåt 15 kilo, en hel drös fina sejar. Dom fick även ett gäng med bonusflundror med största på 110cm en riktigt fin matfisk som blev tillagad senare på kvällen.

Jag Daniel guidade två båtar med en svensk familj och hade även vi riktigt fint fiske, Dagen började bra med dubbelhugg efter trippelhugg på torsk och sej. Efter några timmar var det en del av dom yngre förmågorna som blev trötta samt att det gick mer och mer vind så vi bestämde oss för att byta lite folk i båtarna och att ena båten skulle åka in till campen medans båten jag styrde skulle nöta på lite till efter några lite större torskar.

Efter en stunds letande kunde vi äntligen se en hel drös med fina ekon längs en brant från 30 meter ner till 70 meter. Jag åker upp på toppen och börjar driften och det gick inte mer än någon sekund innan det var två spön med riktigt go böj i båten, första torsken som kommer upp var på ca 12 kilo och andra på ca 15kg, en riktigt bra start på driften, fisket fortsätter riktigt fint och efter ett gäng fina torskar bestämde även vi oss för att styra båten mot hamn.

Lördagen bjöd åter igen på riktigt busväder och dom flesta båtlagen bestämde sig därför att göra några utflykter på land istället, det är något som är så fint med ljust lofoten, Bergen är hela tiden tätt inpå och toppturer eller besök på kritvita stränder är aldrig långt borta.

Söndagen lovade bättre väder men väl på plats ute till havs gick vågorna riktigt hårt, vi kunde ändå nöta på hela dagen och väl inne i hamn kunde vi konstatera ett blandat resultat, några fina sejar, en drös med mattorsk, ett gäng med blekor samt en helt magisk sommartorsk på närmare 20 kilo för gästerna i guidebåten som styrdes av Calle.

Måndagen var dagen då vädret äntligen visade sig från sin bästa sida, på nordsidan av lofoten kunde vi mötas av ett hav som låg som en spegel och fiskesuget var som aldrig förr hos gästerna, Dagen börjar fint med en hel del torsk och storsej för gästerna och dom flesta gick med tiden över till att fiska efter flundrorna som ligger och lurar i rännorna innanför topparna. fisket efter flundra var dessvärre riktigt segt den dagen med få kontakter men efter en stunds nötande hade iallafall alla båtarna flundra i båten med en topp 120cm för våra estländska gäster.

Jag styrde återigen båten med den svenska familjen och efter att bockat av flundra för dom så bestämde vi oss för att åka ut till en riktigt brant topp ute på djupare vatten i jakt på grövre fisk, sagt och gjort så kunde vi börja driften med några fina mattorskar och när vi sedan klev ut på en liten nacke på ungefär 75 meters djup kom det plötsligen stenhårda hugg följt av ursinniga rullningar i spöt, Jag Daniel som spenderat mina tidigare år på Vesterålen kände direkt igen aktionen i spöet som dom lite större Långorna bjuder på och mycket riktigt började man skymta långor en bit under båten! Ett gäng fina långor blev fångade den dagen med toppar en bit över tio kilo med största på ca 15kilo, Fisket efter långa är galet kul och om man väl hittar dom så är dom inte så petiga med vad dom äter…

Sista fiskedagen bjöd på riktigt fin fiske, Jag körde guidebåten i hopp om att fylla lite lådor med torsk och kunde efter en tids letande hitta torsken under ett stort sejstim på knappa 20 meters djup! Pilkar agnade med död sej sänktes ner under stimmet och huggen med fina torskar duggade tätt, grymt kul på grunt vatten och speciellt med ett snitt på ca 10 kilo. efter att ha fyllt lådorna med torsk bestämde vi oss även för att testa lite flundra innan dagen gick mot sitt slut. Jag valde att lägga driften på ett litet flak och precis innan vi vi skulle lägga om driften så hugger det stenhårt på en av gästernas spön och fighten var igång, efter en relativt lugn fight kunde jag säkra en riktigt fin flundra till våra Belgiska gäster på 156cm cm, Efter ett gäng bilder och avkrokning av fisken så släpptes den självklar ut i det fria igen, och ett lugn i båten la sig och vi alla tittade tyst med riktigt stora leenden på varandra innan vi bestämde oss för att det var en perfekt avslutning för dagen och vecken som varit.

Nu laddar vi upp för en ny vecka och nya möjligheter!

Tight Lines //Daniel Freland och Calle Hjelm.