Äntligen börjar vädret och ge med sig i Havöysund!

Då har vi avklarat denna fantastiska vecka, allt från blåst till blå himmel och 20 grader. Vi har haft ett väldigt ostabilt väder här uppe i Havöysund. Första dagarna så var vi tyvärr varit väldigt begränsade till hur vi kunde lägga upp dagarna. Prognosen har sagt det ena och vädret där ute har vart det andra, det har tyvärr gjort att det har varit väldigt svårt och säga hur dagarna ligger till. Men något vi visste var att dom sista dagarna skulle bli fantastiska, och det visade sig stämma bra…..

Mängdfisket efter torsken är fortfarande helt galen, vi har tyvärr inte fått någon riktig stor ännu men det är bara frågan om när detta händer. Där vi hittar torsken där hittar vi även hälleflundran som en fin bonus fisk. Perfekt om man vill köra mix fiske, hälleflundra fisket har börjat komma igång på riktigt. Vi har haft en väldigt fin snittvikt och även mycket flundra i närområdet.

Första dagen när gästerna kom till campen så var det tyvärr väldigt stökigt ute på havet så vi bestämde oss för att stanna inne och vila upp oss för morgondagen. Kl 07:00 stod vi redo för att äntligen komma ut på havet då vinden äntligen hade lagt sig någorlunda. Flundra fiske stod på schemat för samtliga båtar. Vi åkte till stället där vi har tänkt fiska drygt 30min från campen. Samtliga båtar hänger med till samma ställe. Taggade till tusen! Vi hinner inte mer än att släppa ner så säger båt 5 att dom har en finare pjäs på kroken. Det visa sig och vara en grym fisk på hela 157 centimer, dom andra båtarna fick några fina till runt 130 centimer, samtliga båtar åkte in med ett leende på läpparna och var spända på vad resten av veckan skulle ha och erbjuda när vi fick en sådan pangstart.

Tyvärr så såg inte fredagen jätte ljus ut fiske mässigt eller väder mässigt. Prognosen hade meddelat 18 m/s västliga vindar. Så det blev bara fiske i närområdet då det var för mycket vind för att åka några längre sträcka. G-Båten bestämde sig för att dra ut i närområdet och fiska lite mattorsk. Hittade lite mattorsk blev bara några timmars fiske då det är väldigt svårt att bedriva något effektivt fiske efter hälleflundra eller torsk. Vi var några få båtar som begav sig ut och lägga sig i lä. Blev lite mattorsk för samtliga båtar som gick efter torsk. Sen efter 4 timmars fiske så kom det allt för mycket vind så alla båtar begav sig in. På lördagen så skulle det komma allt för starka vindar i Nord västlig riktning så tyvärr så fick lördagen gå ut på att spetsa krokarna, för resterande av veckan såg ut och bli helt galet fint väder…..

Söndagen så bestämde sig dom flesta båtarna för att dra Norr och gå efter att fylla lådorna. G båten och 3 båtar till drog först och fiska till spätta i närområdet där vi hade planerat och fiska torsk efter spätta fisket. G båten fick ett gäng fina spättor på 1,5 kg men fick även dom andra båtarna fick några fina spättor runt 1,5 kg. Efter några timmar så bestämde G-båten sig för att dra och fiska torsk ihop med resterande båtar, förutom båt 5 som blev kvar för att fiska flundra. Torsk fisket var helt galet som i vanlig form fyllde lådorna på bara någon få timme. Fina torskar runt 10-15 kg pang sa det hela tiden i spöna, mitt upp ibland alla torskar tag det tvärstopp i Kajs spö och efter en go fight kom det upp en fin flundra på hela 122 centimer, alltid lika roligt med en fin bonus fisk. Båt 5 som hade något helt annat i siktet, dom fiskade enbart 20 minuter från campen där dom hade haft ett väldigt bra fiske på en topp på hela 157 centimer. Alla båtar åkte in i tid då det vankades långtur på natten som komma skulle. En tur som vi alla hade väntat på! Alla var taggade till tusen och det hade snackats så mycket om detta fisket som vi skulle få uppleva. Och det skulle visa sig att det inte bara var snack, det skulle bli en verklighet!


Då var det äntligen dax. klockan var ställd på 00:00 på natten till måndagen. Alla båtar skulle hänga med på långtur. När vi väl var där efter en längre körning så dröjde det inte länge tills den ena båten säger att dom börjar dubbel drillar hälleflundra, det visar sig vara två fina flundror runt meterns flundror båda två. Sen började nästa båt skrika i radion att dom med drillade fisk. Det var som en kör hela natten lång som gick ”Nu drillar vi fisk igen” Väldigt fin sång i öronen för en fiskare! Sen så ropade båt 4 att dom drillade en finare fisk. det skulle vissa sig vara en riktig madam på hela 162 centimer som blev toppen för denna natten det blev en väldigt bra snitt size på fiskarna vi fångade med toppar på 162, 160, 157, 145 och 145 centimer.

Tisdagen blev det sikte på hälleflundra för dom flesta båtarna som orkade sig ut den sista dagen. G båten drog drygt 40 minuter från campen för att fiska hälleflundra. började med ett väldigt segt fiske. Men sen när väl strömmen började sätta igång så så började bli lite aktivitet i vattnet och fisken började hugga. Kaj i G-båten tappade direkt en finare fisk på spinnfiske. Och inte långt därefter så drog jag på en liten hälleflundra på runt 80 centimeter. Blev några drifter till i detta området, dålig ström och en dålig känsla på detta stället så gjorde jag en förflyttning och det skulle visa sig göra resultat. Första driften pang en fin fisk på 121 centimer till Magnus i G-båten sen kort därefter får Kaj en fin fisk runt metern. Blev totalt sju flundror i båten på ungefär 2 timmars fiske. Båt 12 som låg lite utanför på ett grund fick även dom fick fisk med en fin top på 132, 137 och 142 centimer

Kort o gott så har det varit en grym vecka med lite ostabilt väder. Men grymt blev det tillsist när vi väl kom ut dit vi ville komma! Nu laddar vi för ny vecka med nya möjligheter!

Tight Lines// Andreas Hugsén & Douglas Dahlberg