30+ torsk og møte med spekkhuggere! – Vesterålen

Så var nok en uke over her på Vesterålen, og hvilken uke det har vært! Onsdag forrige uke kom den nye gjengen til campen vår her, og alle var gira til tusen! I Roberts gjeng var 7 av 9 førstegangsreisende til nord Norge på fiskeferie. Man kan mildt sagt si at forventningene var høye, og gleden stor når været viste seg å la oss komme ut ordentlig på havet de neste dagene. Gutta i Guidebåten ankom campen tidlig på dagen, og fikk seg en liten tur midt på dagen allerede. De tok en tur rett ut i fjorden for å fiske litt lyr, og det lykkes de bra med! De fikk flere pene lyr opp i mot 4 kilo rett utenfor campen her!

Men på Torsdag skulle vi endelig dra ut som en samlet tropp. Båt 5 og 6 ville bruke dagen på torskefiske, mens vi i Guidebåten skulle gjøre et forsøk på kveite i nærområdet. Vinden hadde ikke løyet helt enda etter forrige ukes møkkavær. Men man kunne i det minste komme seg en bit ut. Vi startet med en bra kontakt i første drift, men etter det ble det nokså stille de neste timene. Det regnet, blåste og var relativt surt. Så vi bestemte oss for å gjøre et forsøk på torsken i stedet. Vi hørte på radioen at samtlige båter hadde et fint fiske kun noen distans lenger syd for oss. Så vi slang oss på i området deres, og kun minutter senere hører vi på radioen at det er på noe gigantisk i båt 6. Marcus, som var på sin første fiskereise her oppe, hadde kroket i sin livs torsk. Vi var litt spente i båten, og ventet på å høre hva som kom opp. ”147 cm” hørte vi på radioen, og man skjønte umiddelbart at dette var en enorm torsk. Vi fortsatte å fiske, og dro på med fine torsker opp mot 10 kilo, og flere fine koljer i 2-3 kilosklassen. Det ble en fin avslutning på dagen, men vi var nok mest spente på å se hva denne torsken tilslutt veide da vi kom i land. Hodet var enormt på denne torsken, og da de fikk veid torsken, viste vekta 31 kilo! En helt vanvittig stor sommertorsk!

De kommende dagene var det ganske sure vinder fra vest, og det regnet kontinuerlig. Men heldigvis kunne man komme seg ut en bit. Det var bra med torsk relativt nære campen, og det var veldig fin størrelse på de! Gutta i båt 5 og 6 fikk flere torsker opp mot 15 kilo, med enda en fin toppfisk på 18 kilo! Vi fortsatte å gnikke etter kveita, men den viste seg heller lite bitevillig… Kun noen enkelt kontakter. Heldigvis finnes det mye annen fisk å more seg med i området, og vi la alltids noen timer etter torsken ved slutten av dagen. Håkon kjørte guidebåten på søndag, og da fikk Tom en kveite allerede i første drift. Denne var kun 60 cm, men det var indikasjon på at det var liv i området, og kun minutter senere kroker Tom i enda en kveite! Denne var bra mye større, og bøy på en ordentlig bra fight. Da Håkon skal lande fisken, så stikker den raskt inn under båten, og linen går rett i kjølen på båten, og lina smeller… Det er sånt som skjer, og de estimerte fisken til å være rundt 120 cm. Etter det var det heller seigt, og Håkon bestemte seg for å ta med Guidebåten lenger ut for å bende litt storsei. Det drøyde ikke lenge før ekkoloddet fylte seg opp. Snart hylte det i samtlige sneller, og alle stenger sto bøyd ned i vannskorpa. Nå var det seirace på gang, og alle i båten fikk knust sine personlige rekorder på sei. William dro dagens største sei på 14,5 kilo! Men i snitt var de fleste seiene mellom 12 og 14 kilo. Også verdt å nevne at under seien, sto det fete torsker i 10 kilosklassen som mer enn gjerne tok jiggen om du ikke var rask nok! En flott avslutning på denne dagen.

På mandag skulle vi lenger i vei for å teste litt nye plasser, og vi dro alle tre båter. På vei skulle vi plukke agnfisken, men fant brått ut at denne ensomme toppen i ingenmannsland, huserte grov lyr! Thomas fisket med en jigg-hekle, og fikk en solid dublé med en 4 kilos lyr og en skikkelig toppfisk på 6,5! Vi fisket litt videre på lyren, og fikk flere fisker i 4 kilosklassen. En god start. Vi kom til dette nye området og skulle prøve oss på kveita. Her var det veldig bra strømsetting, og det hele virket veldig hett. Men som kveitefiske kan være, så var det heller seigt. Vi hadde en ordentlig kontakt på en 2 kilossei, men mer enn det ble det ikke. Når strømmen satt i gang, fyltes hele flaket med veldig fin torsk og sei, så fokuset gikk litt over til det. Etter å ha kjørt på i flere timer, skulle vi flytte oss litt lenger mot campen igjen. Men da roper båt 5 opp at de har en flokk spekkhuggere foran båten. Vi setter kurs mot de, og den neste timen blir vi holdt i selskap av en flokk spekkhugere mens vi spiser lunsjen vår. Det var virkelig vakkert å se på. De mindre spekkhuggerne var lekne, og hoppet rundt båtene, og svømte under oss. På et punkt kommer den største alfahannen svømmende mot oss i bra fart, og svømmer inn under båten. Dette var virkelig et syn utenom det vanlige.. Etter en fin lunsjpause med disse, så kjørte vi enda litt lenger sør. Vi skulle fortsette kveitefisket, men det var nesten til tider umulig å finne en renne eller sandbank som ikke huserte mengder med torsk.. Vi hadde en solid kveitekontakt i en 30 meters sandrenne, men ellers ble det ikke det store etter en lang dag på havet..

Vi kjørte hjem etter en veldig fin, men nokså treig fiskedag. Da vi kommer kun 10 minutt unna campen, er det 6-7 båter samlet i en lomme ved fjorden. Vi ble nysgjerrige på hva som foregikk der, og kjørte bort. Da vi kommer bort, så ser vi direkt at det er snakk om spekkhuggere igjen! En helt annen flokk, og denne er mye større! Her var det snakk om 40-50 stykk på et lite område. Det var en utrolig heftig opplevelse, der vi fikk flere spekkhuggere som fulgte motorstrømmen av båten, og hoppet ved siden av oss. Man kunne nærmest ta på dem! Vi hadde dem rundt båten i 1 time minst, før vi sa oss fornøyde med dagens elleville safari der vi til sammen så rundt 60 spekkhuggere på en dag. Når kveita lyste med sitt fravær, reddet i det minste spekkhuggerne dagen. Det ble en veldig fin avslutning på hele uken for alle mann alle. Samme dag hadde vi også våre tyske gjester som ankom campen, og de hadde lagt et pass på Uer ikke langt unna campen. De hadde fått flere fine Uer, og de største på 3 kilo som er en ypperlig matfisk.

Nå er gjestene reist fra campen, og de nye gjestene er på vei. De første dagene ser tøffe ut… Men det skal snu i helgen! Det er et helt utrolig fiske der ute for øyeblikket. Seien og torsken finnes i store antall nå, så vi gleder oss vilt til å kunne komme oss ut dit igjen. Vil takke ukens gjester for en utrolig hyggelig uke med mye latter og bra fiske. Håper vi sees igjen!

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer, Håkon Nilsen