In between the storms i Havöysund

Då har vi avklarat en väldigt blåsig vecka här i Havöysund, campen har varit helt full vilket är sjukt kul med tanke på att det är väldigt längesedan vi hade så många härliga gäster här uppe på en och samma gång. Olyckligtvis har det blåst som tusan till och från hela veckan, ena stunden 20 m/s och stunden efter fullt fisk bart, konstant västlig vind. Detta har gjort oss begränsade i vart vi kunnat fiska men som tur är vi i Havöysund och här finns näst intill alltid områden att fiska på så länge vi anser att det är säkert att ge sig ut.

Torskfisket är fortsatt helt bananas här uppe, vi har inte dragit upp några giganter men det är helt extrema mängder torsk ute på kanterna, kul är att det befinner sig bra med hälleflundra ute på torskställena så bonus flundror kommer ofta upp samt att går man bara in på flaken som ansluter till det djupa vattnet när strömmen drar på så kan man ha ett riktigt kul flundra fiske mellan torskarna. Grejen är ju att vi bara kunnat befinna oss ute på dom kanterna under ett par tillfällen under veckan, dock har det räckt för att fylla upp med önskad mängs mattorsk i lådorna för att kunna lägga resterande blåsiga stunder på riktat flundra fiske i skydd bakom öarna på grundare vattnet.

När vädret äntligen tillät oss att komma iväg på lite riktigt fiske så var det natten till lördag och vi stack ut 00:00 för att jaga de så älskade hälleflundrorna. Till en start på lågvattnens strömmen så var det trögt i området vi befann oss men efter ett par timmars fiske så krokade Oliver i Guidebåten äntligen på passets första flundra, det va gött att komma igång med den fina fisken som mätte 106 centimeter men det skulle inte dröja länge innan Oliver var igång igen med något tyngre. När det stigande vattnet började strömma på befann vi oss på en riktigt najs strömkant och när vi närmade oss droppet så brände Oliver i en till fisk som direkt visade sin tyngd, dock gjorde fisken inget motstånd och Oliver lurade på va jag snackade om när jag sa att det var en ”bättre” fisk eftersom den inte drog iväg… Men de första huvud skaken tydde på det och när det bröt ytan så blev Oliver positivt överraskad då han fick syna sitt nya fina PB på 135 centimeter! Några som lyckades fint denna kväll var även båt 10 som dunkade upp två kanon firrar på 136 och 140 centimeter.

Kommande dagar var fiske lite av och till men oftast i närområdet till campen då det var väldigt blåsigt, vi fick avlysa fisket vid ett par tillfällen, men under söndagen så lugnade sig vinden åtminstone till 10-12 m/s så vi faktiskt kunde komma iväg och fiska gött. Jag fick äran att ratta båten åt gubbarna i Båt 4 som fortfarande väntade på att få fightas med våra platta vänner. Målet var enbart flundra och vi kom ut på morgonen i bra tajming till stiget. Efter ett par korta förflyttningar för att hitta rätt så började det hända grejer. Den ena bra flundran efter den andra kom in på ekolodet och kikade på våra beten men ville inte hugga, det började kännas riktigt bra och att det bara var en tidsfråga tills det skulle buga gött i grejerna. Mycke riktigt så kom det äntligen in en fisk med riktigt bra fart upp från botten mot Peters betesfisk, och innan jag ens han öppna munnen om vad som hände så stod Peter med et gött böjt spö i näven och en skrikande rulle! Adrenalinet i båten blossade ut och den långa väntan för grabbarna var äntligen värt det. Fisken fightade på helt in i slutet och mättes in på snygga 123 centimeter, som satte en fin PB ribba för Peter till nästa resa. Jonas hade inte tänkt att låta Peter va den enda med böj i spöt så driften efter lyckades Jonas också kroka i en firre på 85 centimeter, och då grabbarna inte är fega för en bra sashimi, så var detta en ypperlig fisk att slica upp hemma i stugan och avnjuta med lite soja och wasabi. Vi hoppade vidare mot nästa område när strömmen började vända och tillslut hittade vi fisken ännu en gång, efter att drivit ut på ett fint 40 meters flak så krokar Fredrik i en fisk stenhårt och spöt bugar, men kort därefter ryker stinger kroken av oförklarlig anledning… shit det som inte för hända men tyvärr händer, sorjen över den tappade fisken skulle bli kortvarig då minuten efter Jonas korkar i en fisk som värkar sitta kvar fighta på bra. Det var helt fantastiskt att se Jonas fighta och få posera med denna kanon firre som mätte in på 129 centimeter och satte nytt PB för Jonas. Jonas var het som en järnspis denna dag och senare krokar han återigen på en fisk av bra kaliber, Magnus som var med i båten gjorde sin första resa och Jonas ville inget hellre än att se sin polare få fightas för första gången i sitt liv med en av dessa helt fantastiska fiskar. Så han passar över spöt till Magnus och vi får alla njuta av den mest fantastiska synen i världen, en fiske galen människa som får uppleva en hälleflundras kraft. Magnus var nog lite tagen av stunden och vi alla blev riktigt glade när vi sen slänger upp denna kanon firre i knät på Magnus och förevigar stunden med några fina bilder. Glädjen var total i båten och flundra febern flödade mellan grabbarna, överlägset det bästa som finns och det jag vill att alla skall få uppleva!

Sista dagen för vecka blev tyvärr helt inblåst med hårda vindar och mycket regn, samtliga gäster krigade bra hela veckan och fick se med egna ögon hur det kan vara där ute när det är jävligt så det var ingen som hade några invändningar nr jag fick meddela att det var land som gällde denna dag.

Nu laddar vi batterierna för en ny vecka med full gas och mycke fisk! Det ser lyckligtvis ut som att vindarna inte skall sabba allt för mycket för oss och efter helgen ser det riktigt najs ut så vi håller tummarna för långtur!

Tight Lines// Douglas Dahlberg & Andreas Hugsén