Kanonstart på Å följt av storm!

Äntligen börjar vi få lite av våra ordinarie gäster och oj vad skönt det känns. Förväntningarna av att vara tillbaka på Lofoten och åka ut i moskenströmmen går knappt att beskriva. 

Veckan kunde inte ha startat bättre. Med strålande sol och i princip platt vatten var vi ett gäng båtar som drog ut med sikte att fånga hälleflundra och det lät sig inte dröja innan det började hända grejer. Efter första driften hör jag över radion att tyskarna i båt nummer 9 har landat 3 stycken. Perfekt, de är på hugget. Jag lägger om för nästa drift och på en gång har vi en hälleflundra som lyfter från botten och följer våra beten. Den hänger med en bra stund för att sedan försvinna ut ur ekolodsbilden. Strömmen är stark idag, vi driver i strax över 2 knop och när vi närmar oss en av strömmens grundtoppar ökar hastigheten till över 3,5 knop. Det börjar bli knepigt att hålla driften så jag ber gänget i båten veva upp. Och en sak ska man ha klart för sig, driften är inte över förrän alla beten är uppe ur vattnet. Det fick Jonas känna på. Han håller på att veva upp och ungefär 30 meter ovanför botten klipper hälleflundran och börjar tokrusa. Jonas spö böjer sig in till korken och det ser nästan ut som om han är på väg över relingen.

Spöböj och en skrikande rulle. Finns det något bättre?

Efter tre vändor upp och ner kan fisken äntligen säkras. Det är en riktigt fin fisk och Jonas livs första hälleflundra kan mätas till 173 centimeter.  Efter lite fotografering får den simma tillbaka.

Vi gör en till drift och Sigurd får en fin liten hälle. Efter det drar vi och spinnfiskar lite storsej och när armarna är helt slut beger vi oss in mot campen. Fyra produktiva timmar på vattnet.

På vägen in möter vi Alex som denna dag fiskar med Uffe, Hagert och Fisher från cwc. När dessa är ute på sjön är storflundra aldrig långt bort. När de sedan kommer in på kvällen kan vi konstatera att det landats flera fina flundror i strålande väder. Toppfiskarna denna dag var 173, 161, 157, 148 och 143. En grym dag helt enkelt. Efter detta rullade det tyvärr in riktigt styggt väder med vindar upp emot 30 sekundmeter. Det har gjort oss begränsade i vårt fiske men bättre väder väntas och vi är taggade till tusen.

 Tight lines,

Andreas och Alex