Endelig sesongstart på Vesterålen!

Så var endelig campen vår på Vesterålen åpnet for sesongen, etter et langt år med denne pandemien.. De siste ukene har gått til forberedelser, og allerede søndag forrige uke fikk vi den første gjengen fra Sverige på campen. Med tanke på fisket vi hadde i fjor den lille tiden vi var her, så var jeg og Håkon mildt sagt gira på å sette i gang sesongen her oppe. Håkon styrte opp campen de første dagene, og tok i mot Lars, Mats og Sebastian fra sør-Sverige på søndags formiddag. Lars og gjengen var bra fiskesugne, og Håkon slengte seg med ut i godværet etter et infomøte her på campen…

Første fiskedagen bøy på et veldig fint seifiske, og strålende sol. Torsken var også på hugget, gjengen fikk flere fine torsker rundt 10-15 kilo denne dagen også. Da de skulle teste uerfisket, var kanten invadert av Sei, og det ble vanskelig å komme gjennom all sei.. En fin dag på havet likevel! Men på mandag skulle Håkon bli med Lars og de igjen, og denne gangen skulle de begi seg ut etter dronninga i dypet. Vi oppdaget flere nye interessante plasser i fjor, og det var ingen grunn til å ikke teste noen av disse hotspottene vi fant. I fjor så fikk en av våre gjester en fantastisk fisk på 222 cm på denne plassen. Jeg opplevde også et helt sinnsykt dobbelthugg der i fjor, med to store fisk. Dessverre smalt linen på den ene, og den andre løsnet etter en brutal rusning. Men siden det, har vi skjønt at denne plassen til tider huserer stor fisk. Og denne gangen var det heller ikke noe unntak. For etter kun et par drifter på denne plassen, så ruste det ut på meitestanga til Mats, og en heftig kamp var i gang. Håkon skjønte umiddelbart at det var snakk om stor fisk, og den ville ikke gi seg med første. Hele 6 turer hadde den opp og ned fra båten før Håkon kunne sikre Mats sin drømmefisk på 173 cm! Stort grattis Mats! Dagen fortsatte med kveitefiske, men det ble kun noen flere kontakter før de avsluttet dagen med et fryktelig fint torskefiske noen distans unna denne plassen…

Lars og gjengen fortsatte det gode fisket i dagene som kom, og på onsdag smalt Lars til med en fin matkveite på 106 cm, og dagen fortsatte i samme spor med både torsk og fin sei rett utenfor. Vi var relativt heldige med været de aller første dagene forrige uka, og på torsdagen så det ut til vi faktisk kunne dra ut på langtur! Onsdag kveld fikk vi våre tyske gjester på campen, og de ville også bli med ut på langtur! Så jeg og Håkon kjørte hver vår båt med de tyske gjestene, og Lars & co hengte med ut. Da vi kommer ut forbi de siste skjærene, blir vi møtt av et spektakulært syn! En kjempeflokk med spekkhoggere! Vi regnet på det, og kom frem til at det var minst 20-30 stykk? Det har jeg aldri opplevd før. Men de var tydeligvis på jakt, for det var masse sild og makrell i området. Og de satte full fart gjennom stimene. Det var vanskelig å komme tett på, da de svømte rundt i full fart. Men fortsatt en fin start på dagen!

Vi kjørte gjennom litt gammel sjø ut mot vår kjente langtur, og det viste seg å være masser av fisk! Vi kom ut på fallende tidevann, og det merktes at fisken var nokså inaktiv. Vi fikk noen fine mattorsker på den første toppen, men det var nesten helt umulig å komme gjennom seien som var der. Det var vanskelig, og vi bestemte oss for å flytte oss til ”langekanten”. Det startet veldig seigt, og vi fikk noen små langer de første timene. Men da tidevannet snudde, så skulle fisket for alvor sette i gang! Det drøyde ikke lenge før alle i båten sto med stangbøy. Nå var fisken i gang! Vi fikk noen veldig pene langer på 10-15 kilo, og vi mistet noen ordentlig store der de rett og slett hadde rullet fortommen rett av.. De skarpe tennene er ikke til å leke med! Man får begrense fisket sitt etter lange noe, da det er en veldig stasjonær fisk som bruker mange år på å bygge opp bestanden sin igjen. Vi måtte gi oss etter et helt sinnsykt race med stor lange! Thomas i båt 1 endte fiskedagen med en helt fantastisk lange på 24 kilo, som ble dagens toppfisk! I tillegg til de store langene, fikk vi en og annen fet torsk i 10-15 kilosklassen. Vi kjørte hjem etter 7 timers effektivt fiske, og sa oss fornøyde med det!

De seneste dagene har ikke været vært helt med oss, og vi har vært veldig begrensa i forhold til hvor vi kan dra ut. Det kom heldigvis en liten luke i går der tyskerne kom seg ut på vestsiden, og hadde et veldig fint torskerace på de siste dypkantene. Området holdt visst masse fin sei opp til 10 kilo også! I dag er siste fiskedag for denne uka, og dessverre er det fryktelig blåst og pøsregner. Ikke noe man får gjort noe med. I morgen får 2 grupper fra Sverige som skal fiske her i en ukes tid, og vi gleder oss stort! Værmeldinga ser ikke helt lovende ut, men det kan alltids endre seg. Det er i hvert fall en fin luke på kvelden i morgen med godvær, så får vi se om vi kanskje begir oss en tur ut før vinden skal dra til litt på torsdag…

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer, Håkon Nilsen