Nu så är säsongen äntligen igång för en del av våra utländska gäster! I förra veckan ( torsdagen ) anlände första svenska och tyska grupperna här på Å, Det känns så j…. bra att köra igång igen efter ett väldigt knepigt och tungt år som för så många andra.

Innan man går in på veckans resultat så har vi lite mer att rapportera från förra veckan när vi hade Norska havsforskningsinstitutet här på plats för att göra en forskning kring sejen, Fisket bedrevs mestadels under nattetid mellan 22´00-04´00 där sej på ytbeten var i focus. De var här för att märka vissa individer med 2 olika sändare varav den ena var satellit märkning på 10 st individer där de kommer kunna följa deras resa genom ett års tid ( om de inte fångas eller skulle dö av andra orsaker inom ett år). sen Märktes ytterligare 40 st med värme och djupsensorer som kommer sitta på tills man helt enkelt får dem upp igen.

Deras jobb blev klart under natten måndag-tisdag, och som möjlig gjorde att vi hade en dag att spendera på hälleflundra fiske för att roa sig lite med. Efter en veckas jobb att fiska sej med enbart spinn fiske i ytan så ville de fortfarande använda sig av spinn utrustning och vi började dagen med att fiska grunt på 7-16 meters djup. Redan i 3;e kastet hade vi en följare till båten som tog jiggen stenhårt 30 cm under båten, tyvärr small linan av för Martin i detta skede och flundran spottade jiggen o simmade ner igen allt framför ögonen på oss.

Rigga om igen o fortsätt kasta, bara minuter senare lyckas vi kroka och landa första hällen som är strax under 80cm som självklart fick simma tillbaka då minsta mått som är lov att ta upp är 80 cm. Dagen fortsatte i samma anda och vi landade totalt 6 flundror och tyvärr lika många tappade… varav 2 största var snarlika på 110 cm i ett dubbel hugg.

Nu till veckans grupper som kämpar lite mot vinden så startade veckan i alla fall helt magiskt. Fredag 9;e juli första fiskedagen för de nyanlända gick alla ut med inställning hälle på ett helt spegelblankt hav och ca 20 grader varmt. För veteran gänget Jan, Bosse, Palle och Thomas som har åkt varje möjliga år till vår camp Å började dagen med att släppa till botten och två vevtag senare satt första flundran på kroken för Janne. De lyckade landa goa 5 flundror mellan 75-98 cm under dagen där största aktivitet var under morgon / förmiddag. Senare under veckan har tyvärr vädret gjort att vi blivit begränsade till fiskeområden och även lite på tiderna vi kan komma ut men det har inte stoppat Janne som lyckades under söndagen peta upp ett nytt personbästa på hela 153 cm hälleflundra som fick simma vidare efter några snabba fotografier.

Våra tyska gäster har även de fiskat mycket efter hälleflundra och landat ett gäng fina fiskar mellan 70-100cm samt en fin topp fisk på 122cm som togs under första dagen av deras fiske.

övriga båtar har fiskat lite mixat fiske efter torsk ( när tid och vind kunnat erbjuda detta ) där de har lyckats lura upp fina matfiskar mellan 5-10 kg några toppar upp emot 15kg. I övrigt har det fiskats en hel del sej både med trolling samt spinnfiske i ytan där det varit riktigt bra action stundtals med gången och fiskar har landats upp till 14kg.

Ska bli spännande att höra om någon mer lyckas lura upp några fina fiskar här ute resterande av veckan.

Nu hoppas vi alla att Norge håller sig öppet och att vi får se mer av er gäster inom snar framtid, tills dess

Tight Lines från Å

Alexander Lindgren & Andreas Wanland