Glädjande Nyheter!

I fredags kom de glädjande nyheterna att Norge öppnar upp för ett antal länder oavsett om man är vaccinerad eller ej. För de Nordiska länder tittar man regionsvis och de flesta regioner ”grönmarkeras” nu, medans vissa regioner får vänta ett tag tills deras siffror nått de nivåer som Norska myndigheter har som krav. Reser man från ett land eller region och är fullvaccinerad så spelar det ingen roll om landet eller regionen är grön eller gulmarkerad. Ni skall bara hämta hem det nya Covid-certifikatet som för Svenskar finns att hämta på www.covidbevis.se När ni kommer till gränsen så scannas QR-koden och inget annat krävs. För er som reser från ”grönmarkerade” områden och som INTE är fullvaccinerade så gäller följande: Ta med ett folkbokföringsbevis som visar vilken region ni tillhör, hämtas på skatteverket.se Registrera er inresa på följande länk TIDIGAST 72 timmar innan inresa (annars försvinner det ur systemet):https://reg.entrynorway.no/?lang=no Ni måste också ta ett snabbtest på gränsen, är gratis och tar ca. 15-30 min till svar. För Svenskar som skall resa från Köpenhamn så skall man, om vi tolkat detta rätt, i tillägg ta ett PCR-test före man reser in till Danmark, såvida man inte är fullvaccinerad. Är man fullvaccinerad så använder man bara sitt Covid-certifikat. Följande länder är nu grönmarkerade och kan resa till Norge oavsett om man är fullvaccinerad eller ej: Belgien, Bulgarien, Estland, Frankrike, Färöarna, Grekland, Italien, Kroatien, Lichtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Polen, Rumänien, San Marino, Slovakien, Schweiz, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike. Följande regioner i Sverige blir gröna från 5 Juli: Dalarna, Gotland, Gävleborg, Halland, Jämtland, Skåne, Stockholm, Södermanland, Uppsala, Västerbotten, Västernorrland, Västmanland, Västra Götaland, Örebro och Östergötland. Vi ber er också ha förståelse för att det kan vara långa köer på gränskontroller och flygplatser den närmaste tiden, framför allt på inresan till Norge. Försök att ha lite tålamod just vid resan, när ni väl kommer fram till er destination så är allt ”nästan” som vanligt igen. Vi ber er också att ta hänsyn till lokalbefolkningen och hålla avstånd i butiker etc. Då Skåne blev ”grönt” i fredags så satte jag och min familj oss i bilen tidigt i lördags för vår årliga tur till Lofoten, skall bli fantastiskt skönt att få några dagar på sjön och få vandra i bergen där allt som heter ”Corona” känns avlägset. Kontoret är bemannat av Erik och Johan medan jag är i Norge, jag finns också tillgänglig på mobiltelefon om ni har några funderingar över era resor. Biljetter och infomaterial har skickats ut till er idag med posten för er som har resor under Juli månad.

Varmt välkomna till Nordnorge med NSA!