Flere storkveiter i tøft vær på Å!

Forrige uke hadde vi besøk av våre første utenlandske gjester fra Danmark. Det var ingen ringere enn Jakob og Michael son har vært her oppe flere ganger, og fisket målrettet etter de store låvedørene som ligger her ute. Vi hadde også besøk av Ivan og gjengen fra Havøysund som vi kjenner godt fra før, så det var veldig trivelig å treffe på gjengen fra enda lenger nordpå. Dessverre var det ikke helt optimalt med været den uken som var. De to første dagene var overkommelige, og gav et skikkelig fint resultat for danskene!

Første dagen kjørte Jakob og Michael ut, og fisket gjennom hele natten etter den virkelig store. Hvilken rekkefølge det var på fangstene den dagen er jeg usikker på, men resultat er ikke til å tulle med. De lykkes å få kveiter på 153,155,155,155,170,173,180 og 192 cm. På samme dag! Det er helt ellevilt. Og flere fine kveiter i mindre størrelse. De kjørte et rent catch and release fiske, og slapp tilbake alle fiskene de fikk denne dagen. Det er bare å gratulere, for det resultatet er helt hinsides! Ivan og gjengen i båt 10 hadde også et fint fiske med flere fine fisker i 10-20 kilos klassen som ble satt pent tilbake.

Da vinden skulle stå på som verst på søndag/mandag, så ble fisket noe amputert. Men Jakob og Michael dro ut likevel med litt lettere spinnutstyr, og fisket etter Lyr/bleka! Med et veldig bra resultat, derav mange var i 4 kilos-klassen, og med en topp på 6,4 kilo. Og dette rett utenfor campen på Å… Hvilket er et veldig godt alternativ når det blåser som verst, og man er begrenset til nærområdet. Det er også en fryktelig gøy fisk på lettere utstyr, og byr på brutale rusninger og kamper. Heldigvis skulle vinden avta noe på tirsdagen, og man kunne endelig reise ut på kveiteplassene. Forholdene var preget av den tidligere vinden, og det var nokså vanskelig å fiske. Men det ville likevel komme opp fine fisker begge båtene. Jakob og Michael fikk på hver sin fisk på 140 cm og 147 cm denne dagen, derav begge fikk friheten tilbake etter måling. Ivan og gjengen fikk noen mindre fisker denne dagen, men på slutten av dagen skulle det endelig suge til noe større. Roy hadde mistet en gigafisk den første dagen, og var nok gira på en liten revansj. I strømvendingen skulle det skje, og det hugg til ordentlig. Etter en herlig fight i sterk strøm, kunne Ivan sikre en vakker kveite på 160 cm! Etter måling og bilder, ble fisken sluppet pent tilbake. Gjennomsnittet denne uka her vært utrolig høyt, selvom vi ikke har fått opp noen av de ordentlige gigantene.

Selv hadde jeg to guidede turer denne dagen. På morgene hadde jeg besøk av Heidi, Paul og Moana som kommer fra samme sted som meg, så vi kjente hverandre godt fra før. Det var veldig hyggelig. Og enda hyggeligere er at vi fikk bra med fisk… Vi fisket på et område som har levert bra den siste tiden, og valgte å legge ned våre 4 timer på kveita. Det tok ikke lang tid før Paul sto med fast fisk, og fikk dagens første kveite på 115 cm! En flott førstekveite! I samme driften får Heidi en mindre kveite på rundt 70 cm på sin jigg, og vi hadde flere kontakter. Vi skulle legge dagens siste drift før vi skulle hjem. Og da skjer det noe hos Heidi. Jiggen blir innhalert, og stanga står rett ned, snella ruser. Etter en morro fight, kunne jeg sikre enda en fin kveite som var straks under meteren! Takk for en trivelig økt på sjøen dere! I 4-tiden fikk jeg besøk av Claus og hans barn nede på Å. De var på norgesferie, og bodde i en av hyttene vår på Napp. Vinden hadde dratt seg litt opp, men det var fiskbart. De ville ha et blandet fiske, så vi kjørte først etter kveite. Det var nokså stille de første driftene, foruten noen få kontakter. Men da strømmen satte i gang mer, så begynte det å skje ting. Claus får kontakt, men fisken slipper. Han ble litt frustrert, og holdt jiggen helt still. Da klapper det til! Claus setter et bra mothugg, og kampen er i gang. Jeg får sikret Claus sin aller første kveite etter en morsom kamp, og måler den til 96 cm! I det vi lander fisken, skriker det til i en annen stang som står med et agn. Dessverre ville ikke denne fisken være med på leken, og slapp etter noen sekunder… Vi bestemte oss for å prøve litt sei, og fikk noen pene sei på 7-8 kilo på dorging! Vi stoppet opp og testet litt med pilkene, og fikk både fin sei og torsk på rundt 7-8 kilo! Og da var det på tide å dra inn igjen…

Nå begynner endelig Norge å åpne opp litt igjen, og ting begynner å ligne normalen igjen. Selv så reiser jeg opp til Vesterålen til uka, og blir der ut sesongen. Men det kommer endelig litt folk igjen på campene våre her, og kollegaene får komme inn og arbeide. Det skal så kult å være i gang på ordentlig igjen.. Takk til alle gjester jeg har hatt på Lofoten i år! Håper vi sees igjen. Jeg vil igjen minne på at det er mulig å booke guidede dagsturer på våre camper under sommeren. Så er du på norgesferie, og vil oppleve noe av det råeste fiske vi har, så er det bare å ta kontakt!

Tight Lines // Jørgen Zwilgmeyer