Fantastiskt skreifiske och kveite trots dålig väder – Nappstraumen

Vår camp i Nappstraumen visar ännu en gång varför man ska välja att åka hit under skreifisket – Dess fantastiska placering med möjlighet att fiska både på insidan och utsidan Lofoten, samt möjligheten att fiska kveite bara några få minuter från campen ifall vädret skulle vara riktigt tufft. Här har man alltid chans att få ut det bästa utav sin fiskeresa trots dagar med sämre väder.

Mars-april månad i Nordnorge är känt för ett fantastiskt skreifiske men baksidan är att vädret skiftar snabbt och att man blir lätt inblåst om man är på fel plats. Våra senaste gäster fick dock verkligen maximerat sina 3 dagar hos oss trots riktigt svåra förhållanden.

Dag 1, nordostlig vind på stabila 6m/s och nästan 2m våghöjd i snitt. Vi beger oss till samma område som sist där vi funnit stora koncentrationer utav skrei. Vi är tre båtar som åker ut och håller ihop för en ökad säkerhet samt att kunna leta fisken tillsammans. Till en början fann vi mindre sporadiska stim där man snabbt krokade i 1-2 torskar som sedan snabbt försvann vidare. Så här pågick fisket de första timmarna, men när vi börjar närma oss lunch finner vi ett större stim och nu verkar fisken verkligen vara på hugget! Så fort vi kommer ner så står alla med tunggung och jag ropar snabbt till de andra båtarna att de ska komma hit. Fisket verkligen exploderade och stimmet håller sig under båten, vi fortsätter att landa många fina torskar runt 10-12 kg. De två andra båtarna anslöt sig och även dom börjar få riktigt bra där flera står och drillar fisk samtidigt. Strax efter så landar vi två fina där den ena var på 15 kg och den andra på 16 kg.

Vi fick också höra att Roger från den andra båten landat ett nytt personlig rekord på 20 kg! Vilken dag! När klockan var 15.00 så hängde armarna långt ner till knäna och stora, trötta, leenden på hela gänget, vi besluta oss för att ge oss för idag och åka tillbaka för att ta vara på den fina fisken vi fångat.

Dag 2, väderleksrapporten lovade vindstyrkor över 20m/s och vi beslutar oss för att ställa in fisket trots att vi oftast kan gå ut och fiska kveite i närområdet. Vi vaknar upp till att hela hytten knakar och snöstormen yr runt oss. Känns bra att vara inne i stugan denna dag. Men lika snabbt som stormen kom så la sig vinden. Runt lunchtid bestämmer vi oss för att snabbt sticka ut och testa på kveite innan nästa oväder slår till. Sagt och gjort, vi åker ut två båtar och vi lyckas landa varsin kveite där den största mättes till hela 129 cm! Strax efter kom nästa snöstorm och vi surfar tillbaka till våra trygga och varma stugor. Men vilken succé! Vi som trodde vi skulle vara helt inblåsta hela dagen. Det blev en bonusdag som vi sent kommer glömma!

Dag 3, svagare vindar men fortfarande en genomsnittsvåghöjd på 4m+ på yttersidan Lofoten. Vi bestämmer oss istället för att gå på jakt efter kveiten igen några få minuter från campen. Vädret var även idag skiftande med solsken och nästintill ingen vind till full snöstorm och vind som piskar i ansiktet. Det kändes som ett bra val att stanna här denna dag. Framförallt när André ganska snabbt kunde rapportera om dagens första kveite och inte långt efter hade det även landat dagens andra kveite på hela 130 cm! Vi hade även också flera kontakter som vi tyvärr missade, men att fisken var på hugget det var det inget snack om!
När regn och hård vind hade pinat oss tillräckligt länge så bestämde vi oss för att packa ihop och fira de 3 lyckade fiskedagarna trots de tuffa förhållandena.

Det känns skönt att vi funnit skreien och haft ett riktigt lyckat fiske med de få gäster vi haft trots att detta året har varit ett väldigt speciellt år. Vi hoppas både coronaläget och reserestriktioner blir bättre framöver här så vi kan välkomna fler gäster till våra fantastiska destinationer här i Nordnorge!

Nu har vi inga fler gäster på ett tag, men vi håller er uppdaterade så fort vi får någon mer information om reserestriktionerna framöver!