Första rapporten för 2021, Nappstraumen

Nu äntligen har vi kommit ut på havet med våra första gäster för 2021. Trots tufft väder så var det med ett stort leende man gick upp på morgonen för att brygga kaffet för årets första fiskedag!

Gänget på nio man hade bokat 2 dagars fiske där första dagen blev att åka ut på yttersidan i jakt på skreien. Det blåste friskt från sydost och vi började leta skreien från 60m och ut mot djupare vatten. Vi fann ganska snabbt ett litet stim där vi inledde dagen med ett dubbelhugg. Därefter försvann stimmet och vi började söka vidare. Men det gick lång tid innan vi fann något bra stim igen. Vi sökte fisken helt ut på 150m djup utan någon större succé. Vi hörde från yrkesfiskarna att även dom hade svårt att finna fisken denna dag. Tillslut fann vi ett litet stim till och direkt hade vi trippelhugg där vi tappade ena och de två andra var i 10-12kilos klassen. Därefter försvann även detta stim. Den ena båten körde in för att testa lite på kveiten istället, och inte långt efter så kunde de rapportera om en fin kveite på 93cm. Strax efter landade även vi en bonuskveite på 83cm som tog på djupt vatten när vi pilkade torsk. Efter denna rätt tuffa inledning så styrde vi tillbaka till Nappstraumen, men nu var det inte längre fokus på skrei utan nu gick snakket för kveite!

Dag 2 blev således en dag där vi stannade i närområdet och riktade in oss på kveite då vädret också skulle vara ännu tuffare denna dag. Jag åkte ut tillsammans med en till båt och efter att ha snabbt gått igenom tekniken på bryggan så tog det inte mer än 30sek innan den andra båten ropar att de behöver ”kveite-assistans”! Vi som knappt hunnit ned med våra jiggar…
Där stod Bjørn med tunggung och ett stort leende på läpparna, han som aldrig tidigare hade fångat kveite. Jag hoppar över i båten och gör mig redo med kveitekroken. Upp kommer en stor kveite och så fort jag säkrar kveiten längs sidan av båten så jublas det och gratuleras det till denna fantastiska start! Vi mäter den till 123cm, en grym start på dagens kveitesatsning!
Därefter ser vi flera ”stigningar” dvs. kveite som går upp och kikar på våra jiggar utan att hugga. Fisken är här! Nu är det bara snakk om att vänta till nästa huggperiod. Då vi endast ligger och fiskar några minuter från campen så beslutar vi oss för att åka in för att äta lunch. Precis när vi lämnar så slår Bjørn till igen och landar en till kveite i mindre kaliber. Efter lunchpausen så lyckades de landa ytterligare en på 82cm samt den sista båten som tog en välförtjänt sovmorgon åkte ut och krokade i en stabil kveite i 30kilos klassen denna eftermiddag. Tyvärr miste dem denna precis vid båtkanten. Men att det blir en bra fiskehistoria, det vill jag lova!
Det var inget snakk om att gänget hade drabbats av ”kveitefrossa” vilket är så fantastiskt här i Nappstaumen. Trots att skreien inte riktigt har kommit hit så kan vi fortfarande ha fantastiskt kveitefiske bara några få minuter från campen!

Enligt yrkesfiskarna verkar skreien vara lite försenad i år. Så nu hoppas vi bara att den snart är här så vi kan få uppleva det fantastiska skreifisket som vi brukar ha här i Lofoten. Vi har dock hört att yrkesfiskare här nere i Lofoten fått flera över 40kg så nu har vi ställt in siktet på detta! Vill ni också ha chans på skrei i denna kaliber så tveka inte med att höra av er till oss.

På grund av reserestriktionerna har vi nu många lediga platser i Mars/April. Bor ni i Norge och vill uppleva fisket här i Lofoten vare sig det är kveite eller skrei så tveka inte med att kontakta oss!