Blåsig vecka i Havöysund

Då har jag under denna vecka spenderat varje dag på havet med ett gäng på 8 norrmän. Göran, Jørn, Arnfinn och Jan som jag guidat tidigare hade iår fått med sig lite nya förmågor upp denna gången så Göran körde en båt och jag rattade guidebåten i vanlig ordning, veckan började lite tufft för oss då det blåste på ordentligt från nordväst och vi fick fiska på skyddade områden från vind och sjö. Under första dagen så passade vi i guidebåten på att köra ett par timmar efter rödspätta då det är tufft att nöta flundra i hårda förhållanden. Spätta fisket blev en riktig succé då vi hittade dom med en gång och hade bra action med runt 10 fina spättor upp och en snitt storlek på typ 1,5 kilo vilket är riktigt kul. Väder prognoserna visade sig vara sjukt svajiga under de första dagarna och stämde inte alls ibland, ihop med det så var flundrorna riktigt svår flörtade. Under söndagen så blev äntligen vädret lite bättre och vi kunde bege oss iväg till ett område som absolut skulle ge oss bra flundra action, vi kände att vi behövde lite mängdfiske after att ha haft det så segt. Vi begav oss båda båtarna ner till området och redan i första kasstet drog vi en liten flundra under måttet i guidebåten, efter det så rullade det på och vi hade bra action på både små betesfiskar och spinnfiske. Efter att dragit ett gäng fiskar där så drog vi ner till nästa vik som också brukar hålla bra med fisk och där så var det riktigt galet i ett par timmar när vi kom dit och vi drog många fina flundror upp till 126 centimeter.

Dagen därpå så var vädret åter igen ganska tufft och vi fiskade flundra under förmiddagen utan något vidare resultat och avslutade med lite torskfiske på vägen hem och överraskades av en flundra på typ 120cm som då klev på ner på 80 meter och bjöd på en go fajt som avslutning på dagen men tyvärr lossnade vid båtkanten. Igår så hade vi äntligen riktigt kanon väder och vi begav oss iväg för att avsluta veckan med ett riktigt kanon fiske, vi började dagen med att fiska en vi för att få lite najs action, det var helt okej men det kunde absolut vart bättre så när högvattnet började närma sig drog vi upp till ett annat spot och det var definitivt helt rätt. Redan på första driften så smackade vi direkt en lite finare på 113cm på spinnfiske följt av tvåstycken runt metern. Andra driften bjöd äntligen på en bättre fisk som vi jagat och Trons Tiagra rulle skrek som bara den när han fick fighta sin livs största fisk på hela 142 centimeter. Driften efter det så var Tron igång igen och drog ytterligare en riktigt fin fisk på 138 centimeter. Efter några drifter med riktigt bra action och ett antal fler fiskar än nämt här, så krokar Göran i den andra båten i en riktigt bra fisk som inte ville följa med upp och tryckte tungt nere vid botten, tyvärr klev denna firren av men det var det absolut tyngsta fisken Göran nånsin haft på… Alla var vid det här laget super nöjda, men det hade ändå suttit bra med en riktigt stor fisk, så jag beslutade att vi skulle dra en liten förflyttning till ett ställe jag vet håller riktiga monster, ihop om att kunna runda av veckan med en riktig banger!

Vi drog förflyttningen på 1,5 distans och droppade ner grejerna där jag hade positionerat upp båten för att driva tvärs över en liten ränna mellan två toppar, jag han egentligen knappt tänka så mycket innan jag tittar fram på Jan Sverre och ser hans spö dubbelvika sig när han håller på att höja upp betesfisken lite, och efter ett ordentliget mothugg följt av ett par riktigt tunga huvud gung så var saken klar att vi hade krokat i fisken vi kom för bara två minuter in på första driften. Jan Sverre gjorde ett kanon jobb att fighta fisken och han fick slita bra innan vi för första gången fick fisken till båten, när jag vid första försöket skulle försöka landa fisken så var den absolut inte klar och han knappt bryta ytan innan den kasstade sig i en brutal rusning tillbaka till botten och Jan Sverre fick börja om att pumpa fisken upp till båten. Ett tag senare var det dax igen och fisken började närma sig båten, men när fisken äntligen kom upp för andra gången så var den fortsatt inte klar och bråkade direkt för att försöka simma ner tillbotten igen och när den tryckte ner huvudet så insåg jag att taffsen på något sätt hade snurrat in sig i kveite kroken och när fisken började simma ner han jag inte snurra ut den och fick släppa allt och hoppas på det bästa, men tyvärr så var det så illa att när repet tog slut så small taffsen av och fisken simmade tillbaka ner i djupet… Sjukt tråkigt men tyvärr sånt som tydligen kan hände, men efter att ha haft fisken i ytan två gånger kan jag med säkerhet säga att den var 180+ men hur mycket större än så får vi tyvärr aldrig veta. Trotts detta missöde så var alla väldigt nöjda och Jan var endå glad då han hade fått sig en otrolig fight och fått se fisken på nära håll samt att han fick fisken på film. Efter detta avslutade Jørn med en fin kveita på 119 centimeter och den fick sätta pungt för en mycket trevlig vecka.

Tight Lines// Douglas Dahlberg