Grym start på veckan i Vesterålen!

Äntligen har det rullat in bättre väder i området och dom nyanlända gästerna hade ett minst sagt fint fiske redan igår! Den nya veckan består av en grupp engelsmän och en grupp med svenskar, vi har även besök av en Dansk familj som är här för några dagars fiske. Igår var första dagen med dom nya gästerna och vädret skulle vara på topp! efter att planlagt för fisket mötte vi gästerna nere på bryggan och kunde riktigt känna in den otroliga vyn av höga berg och fjorden som förvandlats till en spegel. Efter att gästerna berättat att dom ville ha mixfiske var det ett lätt beslut av mig och Jörgen att ta med dom ut till ”Buffén” som är ett av våra nyupptäckta områden med ett otroligt varierat fiske efter såväl flundra, torsk, storsej, Uer, vitling, Guldlax mm. Väl på plats började fisket efter torsk som vanligt bra och gästerna stod under första tiden med Spöböj mer eller mindre på varje släpp,.

Jörgen som guidade båt nummer 2 låg precis på branten ner mot 60 meter och hamnade stundtals i galna sejrace där varje gång man släppte ner krokade på en sej på mellan 10-15 kilo, speddjigging fisket efter storsej här ute är verkligen otroligt och leendena på gästerna när dom gång på gång krokar i en fisk och det bokstavligen sprutar ut lina från rullen gör att man inte annat än älskar den här typen av fiske.

Efter ett tag lämnade Daniel och gänget i båt 6 grundtoppen och gav sig in mot rännorna i jakt på flundrorna, efter att stannat på toppen precis intill och dragit en del betesfisk kunde äntligen första driften börja och det dröjde inte länge innan Eric krokade på sin livs första flundra, en mindre fisk strax under mått men helt klart en bra start på första driften! Vi bestämmer oss för att åka upp i rännan igen och ganska omgående krokar Eric i en till fisk i samma kaliber! sen var det dags igen men för Roger den här gången och efter en ganska odramatisk fight kunde även hans första flundra bli landad. för att inte banka sönder den lilla rännan för hårt valde jag att lägga nästa drift i en ränna precis öster om den tidigare, och direkt i släppet hugger det på två spön samtidigt, Eric och Roger stod och dubbeldrillade fisk, efter en stunds pumpande kunde jag skymta Erics fisk under båten och en fin flundra på 105 cm kunde bli landad, strax efter kunde även Rogers fisk synas under båten, ingen flundra men en riktigt fin sej på 13 kilo.

I fredags var det återigen fint väder och gästerna med Jörgen i spetsen drog ut mot dom mer avlägsna topparna på västsidan med torsk och sej som målfiskar, fisket började där relativt trögt och det var svårt att hitta fisk som var på hugget. Efter ett bra tags nötande kunde båtarna ändå summera ihop ett bra gäng torskar runt tio kilo och som ”vanligt” flera fina sejar på omkring 12-13 kilo. Men mängdfisket var som bortblåst, och Jörgen drog till med en chansning och tog sikte norrut mot buffén.

Fisket på buffén gjorde ju inte gästerna besvikna, fisket började på riktigt lossna för gästerna i Jörgens båt kan man säga! Torsk på torsk i tiokilos klassen avlöste varandra och mellan torskarna kastade storsejen sig över betena och flera riktiga drömfiskar på uppemot 15 kilo blev landade, För Engelsmännen som stannade kvar längre söderut var fisket fortsatt segt, dock efter ett tags nötande kunde även dom summera ihop ett gäng fina sejar och även en flundra som tog på en av grundtopparna.

Igår visade prognoserna regn och sydliga vindar på 10 m/sek så fiske på västsidan var helt enkelt inte aktuell, istället så styrde daniel och Håkan rodret med gästerna mot Hadselöya i jakt på lite artfiske. Efter flera timmars nötande efter flundra med endast ett par kontakter lyckades äntligen gästerna i Daniels båt lirka upp en fin flundra i matstorlek, dock ska man nog inte glömma att nämna torsken på 130cm som högg inne på flaket… Efter det testade dom lite uer med ett ganska fattigt resultat och fisket blev inte enklare av den stora mängden sej som uppehöll sig på 150 meters djup, den västa gången var nog när två sejar över tio kilo slängde sig över Erics tackel på över 150 meters djup och ett antal skratt och svordomar hördes i båten.

Håkan drog istället med gästerna till ett fint torskställe och hade ett riktigt fint mängdfiske med torsk upp emot 8-9kilo. Nu visar återigen vädret sämre förutsättningar men ingenting är omöjligt på vesterålen. Vi håller tummarna för bättre väder!

Tight Lines // Daniel Freland, Jørgen Zwilgmeyer & Håkan Nilsen