Flundra race i Havöysund!

Under måndagens fiske så fick vi åter igen kriga i hårda vindar, vi begav oss väster ut emot vinden tills vi hamnade på lä sidan utav en stor ö som håller många fina områden. Fisket gick dock drögt under hela förmiddagen för samtliga båtar och efter lunch fram mot lågvattnet så tröttnade jag och sa att vi skulle gå ut i den hårda vinden och ganska stora vågorna för att banka på ett riktigt stor fisk område, det kändes som det enda rätta för att rädda upp den tröga dagen. Det dog inte lång stund på det nya spottet innan holländarna i båt 3 tappar en ganska bra fisk, väldigt tråkigt men alla fick med en gång upp hoppet, men det skulle krävas bra pannben för att ta den stora madammen denna dagen. Runt 15:00 lite drygt en timma efter lågvattnet så skulle vi lägga en sista drift, gubbarna i guidebåten hade tacklat av och var nöjda, Nathan som låg och halv sov tyckte det var en bra idé att jag skulle fiska med hans spö så jag gav mitt bästa in i det sista, när vi glider ut mot dagens sista drop off så tänkte jag sänka ner betesfisken en sista gång mot botten innan vi skulle avbryta, och jag han bara veva upp den ett par vevtag innan det tog stop och jag krokade äntligen i en bra fisk! Jag försökte förtvivlat få någon utav gästerna att ta spöt, men alla var rörande överens och tyckte att jag skulle bända upp fisken. Det var go tyngd i spöt och fisken bjöd upp till dans i de stökiga vågorna och blåsten, men vi kunde efter en liten stund landa fisken som räddade dagen på snygga 153 centimeter.

Tisdagen lovade desto bättre väder, vi hade planlagt för långtur och begav oss iväg 05:00 på morgonen, jag rattade båten för holländarna och Uffe fick hoppa in denna dagen och ratta guidebåten. Planen var att ha ett riktigt fett mängdfiske och förhoppningsvis dunka i ett par stora på vägen, samtliga båtar var med på kalaset och vi hade byggt upp förväntningarna ganska hårt… Men som förväntat så skulle det visa sig att fisket var precis lika galet som vi berättat för gästerna, redan på första driften så drog vi 3 fiskar i min båt och då även en riktigt kanon firre på 151 centimeter! förutom det så tappade vi även två riktigt fina fiskar… allt detta på dagens första drift samtidigt som de andra båtarna också hade full action. Ja fisket på detta stället är något från an annan värld och det är svårt att beskriva med ord hur mycke fisk det faktiskt är där, och även vilket magiskt fint snitt det är på fiskarna. Men mitt upp i hugg bonansan så ropar Uffe i VHFen att dom krokat i en RIKTIGT stor fisk, Jason i guidebåten hade som dom inledningsvis trodde, krokat i sin livs fisk och han stod och bände som varken någon av oss sett nogån bända i ett spö tidigare. Uffe fick in den stora fisken på ekolodet flera gånger, men varje gång fisken kom upp lite från botten, så dök den ner igen, det var något som inte riktigt stämde och det saknades huvudskakningar i spöt… Efter 30 minuter hårt slit och stor spänning, fortfarande utan att fått fisken något närmare ytan, så lossnade den tyvärr och när Jason vevat upp riggen till ytan så satt fortfarande betesfisken kvar på riggen helt utan rivmärken, hmm det som antagligen mest troligt har hänt är att Jason lyckats kroka i en riktig monster flundra i ryggen, och ja då var det 110% omöjligt att lyffta den. Fisket fortsatte vara bra under dagen och när vi åkte hem kunde vi summera ihop ett riktigt bra mängd fiske med toppfiskar i 150 centimeters klassen.

Nu har jag precis laddat om batterierna för en ny vecka och idag har jag kört veckans första pass, jag kan ju bara säga att denna veckan har börjat med ett riktigt magiskt flundra fiske i vanlig orning! mer om det i nästa rapport.

Tight Lines// Douglas Dahlberg