Super vecka i Havöysund

Då var ännu en vecka över här i Havöysund, tack vare fina väder förhållanden under hela veckan så har vi spenderat många timmar på havet varje dag. Inledningsvis så körde jag ett riktigt torsk race med Norrmännen i guidebåten under första dagen, detta resulterade i mängder av fin torsk mellan 8-15 kilo, inte nog med det så fångade vi även ett gäng fina havskatter samt att Egil drog en fin bonus flundra på 95 centimeter. När strömmen drog på som mest fick vi testa ett annat spot under tiden där det var lite lugnare, då tog det bara ett par minuter så smackade Björn Roger på en bättre fisk som stretade på, visade sig vara en super fin flundra på 122 centimeter som resulterade i nytt flundra PB för Björn redan första dagen.

Under andra dagen drog vi och Litauerna i den andra båten iväg i jakt på stor flundra, vi fiskade ett ström satt område där fisket hade vart bra för ett par veckor sedan, det tog endast några minuter på första driften innan första fisken satt och Trond fick posera med en fin fisk på just över metern, driften efter river det iväg ordentligt i Björns spö och efter en riktigt go fight så fick vi upp den fina firren på 122 centimeter. Fisket fortsatte lite trögt efter detta för våran del, men Litauerna hade under tiden en liten bit bort bankat i ett par fina fiskar på 145 och 143 centimeter vilket kändes riktigt bra, dock var fisket segt för oss alla efter detta sen. Som avslutning på dagen drog Litauerna i båt 6 ytterligare en fin på 149 centimeter, riktigt snyggt.

Kommande dagar så hade vi stundtals rätt trögt fiske men lyckades dra en hel del fina flundror i perfekt mat storlek, men vi hade stora planer efter helgen när vädret såg perfekt ut och vi skulle ha nymåne… Så på tisdagen lovades ingen vind och vi drog iväg på långtur, det var dax att få ordning på grejerna och försöka dra både många och stora flundror, jag kan ha nämt för killarna i guidebåten att vi skulle dra 15 flundror under dagen men gubbarna var skeptiska… Vi kom fram precis i tid för att fiska sista timmen av lågvattens strömmen, och redan efter någon minut på första driften så missar vi två stycken fiskar som drar iväg med betesfisken men tyvärr spottar, det gjorde inte så mycket för direkt där efter så sätter Björn en och börjar fighta och direkt där efter smackar Egil i en och dagens första dubbel hugg var ett faktum. Efter det goa dubbel hugget med fiskar i 110 centimeters klassen så l vi snabbt om driften och efter att direkt landat en till fin matfisk så bara smäller det till för Egil och Trond, ja där satt dagens andra dubbel hugg men denna gången så var det riktigt go tyngd i Tronds spö och efter en intens fight där linorna korsade varandra och vi många gånger trodde att någons lina skulle ryka så lyckades vi även landa båda dessa fiskarna på 115 och Tronds super fina fisk på 150 centimeter! Dagens första 50+ var landad och gubbarna i båten hade lite svårt att greppa vad det var som hände men fisket var verkligen on fire. Ja vi fiskade på och drog flera fina fiskar på det spottet inklusive Egil som drog upp en riktigt fin PB flundra på hela 139 centimeter en stund efter 150 centimetaren. Även Litauerna drog ett gäng fina flundror på kort tid upp till 130 centimeter.

Fisket fortsatte vara riktigt bra och efter några timmar testade vi ett spott som brukar leverera större fisk och under andra driften så dunkade Litauerna upp en kanon fisk på 177 centimeter. Efter det begav vi oss till ytterligare ett nytt spott som brukar kunna vi riktigt bananas, vi fick nöta på ett litet tag innan dom började komma igång där men när dom kom igång så hade vi åter igen fisk i varje drift över den lilla toppen vi fiskade runt. När det tunga regnfallet kom in på kvällen så klev dom stora flundrorna in och Egil var het på gröten då han först missade en fisk som drog iväg med hans betesfisk, direkt efter hugger det igen men denna gången sitter den och vi fattar med en gång att det är snack om en bättre fisk. Sittandes som riktigt konung riktigt bekvämt i den dämpade stolen i hytten pressar Egil den tunga fisken, tillslut fick vi den upp och mätte upp ett nytt PB till Egil på hela 161 centimeter, men det slutade inte där för Egil denna kvällen…

Egil var fast bestämd att han inte skulle fiska mer och var nöjd samt att nu var faktiskt betesfisken slut i båten, det var faktiskt helt överlägset med betesfisk denna dagen. Men ett par drifter och ett par mindre flundror senare så hittar Björn en till sej i backan under de matflundror vi hade sparat, denna ger han till Egil och Egil tänker väll att han kan dra en sista fisk för dagen så han släpper ner. Jag skojar inte när jag säger att han seriöst bara han ner till botten innan det drar iväg för han igen och när han sätter kroken i denna fisken så matar den iväg en av de sjukaste rusningarna jagvart bort i, helt galen och när vi fick jobbat in lina så vi var rakt över fisken igen så märkte vi att det återigen vart riktigt bra tyngd i spöt för Egil. Denna fisken var sjukt stökig och bjöd på ytterligare ett gäng våldsamma rusningar, ur det spegelblanka havet bröt sedan ytterligare en riktigt fin flundra ytan och jag kunde säkra en till dröm fisk för Egil på hela 162 centimeter! han dunkade alltså upp två sånna fiskar på rekord kort tid och vi kände efter detta att det var dax att kalla det dag och bege oss hem. Förutom ett riktigt bra antal flundror och många av bra storlek denna dag så kunde vi summera ihop 6 stycken landade dubbel hugg i guidebåten vilket är riktigt kul!

Nu laddar jag om batterierna för en ny vecka och vi blir nu gästade av fler nationaliteter som england och sverige, väder prognosen ser åter igen helt magisk ut för den kommande veckan och det ser ut som vi får sommar temperaturer och strålande sol hela veckan.

Tight Lines// Douglas Dahlberg