Flundra race i Havöysund!

Då var en ny vecka påbörjad här i Havöysund och vädret har de senaste dagarna varit med oss, och även fisket!

I torsdag hämtade jag up ett nytt taggat gäng med 6 norska gäster på flygplatsen i Alta, killarna är riktiga flundra freaks och dom vill göra allt i sin makt för att kroka på stora hälleflundror. Under deras första fiskedag i fredags bjöds det på ett riktigt kalas väder och gänget började resan direkt på morgonen med att landa första flundran för resan på 140 centimeter, under dagen landade dom 8 flundror varav topparna låg på 135, 140 och 143 centimeter, en mycket godkänd första dag för att bli varm i kläderna. Våran NSA guide Jørgen har även vart här på besök och fiskat lite då han är uppe i Finnmark för att flugfiska Lax, dom var också ute och hade ett riktigt kanon fiske med över 10 flundror landade på ett kvälls pass med två fina 140 centimetare i topp!

Under Lördagen så var mina norska gäster overkligt taggade på att kroka i fisk i större kaliber, och stället Jørgen fiskade dagen innan är ett ställe som brukar hålla stor fisk och eftersom det var on fire så sa jag åt dom att åka dit, vilket visade sig vara helt rätt. När dom kom fram och släppte ned sina betesfiskar så tog det stopp för Daniel i båt 11 med en gång han kom ner till botten, första instinkt var botten napp men han märkte snabbt att botten började röra på sig… Efter ett brutalt utras ner på 50 meter så var fajten i full gång och Daniel kunde efter lite slit få se sin dröm fisk bli landad och mäta den fina fisken till fina 170 centimeter! Dagen fortsatte med bra action av fin fisk och dom landade flera fiskar på bland annat 143 och 133 centimeter!

Under gårdagen så vankades det långtur och premiär tur med den nya guidebåten, så 04:00 begav vi oss ut på långtur i hopp om att kunna dunka upp ett riktigt monster. Väl på plats så var fisket helt bananas redan från start och det tog inte mer än några minuter innan Daniel fick krokat i första fisken och han fick då ta oskulden i den nya båten och inviga den med en fin flundra på 113 centimeter! I samma drift bara någon minut senare så bankade det i Steffens spö och han fick fajta upp en najs fisk på 133 centimeter med en något speciell stjärt fena. Under de följande 3 drifterna fortsatte vi att dunka upp fina fiskar i guidebåten på 139 och 139 centimeter samt att jag själv tappade en riktigt fin fisk där assist cordet till min stinger gick av under riktigt hård press… De resterande 3 norrmännen i kompis båten hade också bra fiske med många landade flundror under inledningen av dagen. Jørgen fiskade på ett annat område lite längre söder om oss och hade ett riktigt race med 15 snabba flundror på ett fåtal timmar under förmiddagen men inga riktiga toppfiskar. Vi var fast beslutna i guidebåten om att nöta på ett utvalt och väl inarbetat storfisk område, strömmen är låg på det stället och tålamod krävs för att nöta där när det bara är att lägga sig där det är mer ström för att ha ett galet mängdfiske. Men killarna var helt med på planen och efter några timmars nötande utan någon landad fisk så river det äntligen till i Steffens spö… vi valde att fiska med riktigt feta koljor som betesfisk, och med stort bete brukar det bara betyda en sak, Steffen hade släppt ner en riktigt fet kolja på typ 3 kilo och resterande betesfiskar var marginellt mindre. När Steffen fick tag i sitt spö och dragit upp bromsen på fisken som slukade i sig hans mega bete, så var det ett absolut brutalt tvärnit i spöt följt av en sjuk huvudskakning, men när fisken började simma så händer det som inte för hända, kroken lossnar och fisken var borta!!! Stämningen i båten var svår att tolka och känslorna var utanpå kroppen hos alla i båten. Det är aldrig kul att tappa stor fisk och att detta var en riktigt stor dam var det inget snack om, men det var bara att fortsätta nöta!

Under kvällen startade nästa period när fisken bet på igen så vi fick en riktigt fin avslutning på dagen, fortsatt många fina fiskar i 130-140 centimeters klassen, men när grabbarna i Jørgens båt var klara för dagen kunde dom summera ett antal av hela 27 landade flundror vilket är riktigt bra dag men inte allt för ovanlig i detta område! Jag valde att avsluta våran dag i Guidebåten på ett riktigt fint ställe lite närmre Havöysund, strömmen drog på riktigt fint där och vi han inte mer än drifta ett par hundra meter innan Steffen saftade på en riktigt galen fisk på sin glow jigg och fick åka av en riktigt stökig fajt, när jag landat fisken och hade den vid båten så smaskar Stian också i en fisk som satte iväg en riktigt galen rusning. Vi tog ett par snabba bilder på Steffens fina fisk som vi mätte till 144 centimeter, tyvärr lossnade Stians fisk och vi la snabbt upp en ny drift, snart var det dax igen och efter att Daniel tyvärr brände en fisk så krokade Steffen snabbt i en till fisk och rundade av dagen med en liten go meters flundra.

Efter detta fina 20 timmars pass på havet så är killarna i skrivandets stund ute och bänder stort i regnet! Jag har precis fått rapport om en 144 samt 146 centimetare så håll i hatten för vi är än inte klara!

Tight Lines// Douglas Dahlberg