VM i flundra fiske i Havöysund!

Veckan här i Havöysund inleddes med stor spänning då det redan första kvällen var dax för kaptensmöte inför tävlingen, samtliga båtar på campen skulle delta. Tajtlajn, Team Slan, CWC och även chefen Jimmy bara för att nämna några av lagen, var taggade till tårna, vädret såg riktigt lovande ut inför tävlingsdagarna och öppnade upp möjligheter för att använda sig av så mycket som möjligt utav området här uppe för att hitta sina egna spots under tävlingen. Upplägget var enkelt, gå ut och fånga 5 stycken så stora flundror som möjligt, resultatet i ditt lag avgörs på totallängden på dina 5 längsta flundror. Jag själv tävlade med guidebåten, där hade jag 4 stycken svenskar som bildade ett lag och jag tävlade ihop med min gäst Håken från Norge. Första tävlingsdagen blev något galen och vi fångade sanslösa mängder med flundra, de flesta båtarna på tävlingen fiskade riktigt bra, men efter någon timmas fiske hände något riktigt brutalt i min båt. Två utav svenskarna i min båt krokade i varsin flundra och började fighta, bara några sekunder senare dundrade min lagkamrat Håken också i en fin fisk, och då när jag står samtidigt och vevar in min jigg för att hjälpa min lagkamrat så smackar det till riktigt ordentligt i mitt spö också och vi står med fyra stycken flundror på samtidigt, och detta under VM i flundra fiske, helt galet. Så den galna fighten är igång och flundrorna rusar som tur är inte in i någon annans lina, vi lyckas bärga den ena efter den andra fina flundran på 100, 110 och den tredje på runt 130 centimeter som tyvärr lyckades slita sig vid båtkanten för svenskarna, men jag står fortfarande och bänder i min fisk som inte riktigt vill komma upp… men efter en stund att ha bänt i mitt spinnfiske spö så fick jag fisken till ytan och min tävlings partner Håken lyckas sätta kveite kroken i munnen, jag såg då att det var en riktigt fin fisk och vi mätte den till stabila 158 centimeter! En helt overklig fisk på pappret i tävlingen.

Jimmy, Dan, Johan och Hannes som hade bildat ett riktigt farligt team la sin energi på att fiska riktigt grunt i vikar, och man kan lugnt säga att dom valde ett riktigt hett område för tävlingen, dom fiskade extremt bra med mycket fisk, och ingen av dom gamla rävarna har någon vart med om att ha dragit så många hälleflundror på en dag någon gång tidigare under deras år i Norge. För de flesta under tävlingen så har spinnfisket efter hälleflundran varit riktigt bra och något som har hjälpt oss att fånga mer fisk än vi kanske hade gjort annars, det är ett extremt bra sätt att täcka mycket yta på och när man jiggar hem de 150-300 gram tunga jiggarna över botten så kan inte flundrorna motstå att nypa dom!

Under dag två så var det dom 10 bästa lagen från dag ett som skulle göra upp i finalen, från våran camp så hade vi 7 av 10 båtar med i finalen och vi var alla taggade till tusen att ta hem pokalen. Alla fiskade riktigt bra och samtliga drog mycket fisk, men det handlade om vem som skulle hitta på de stora då man fick ta med sig sina två största från dag ett i resultaten av dag 2! Salnarna låg riktigt bra till med en 160a och en på 140 i bagaget från dag ett, men dom lyckades inte riktigt hitta på de stora dag 2. Rävarna i Jimmys båt hittade på ett riktigt bra ställe, och när Johan vevade upp sin jigg så följer en riktigt stor flundra med upp till båtkanten och naffsar på jiggen, jiggen hakade upp sig och fisken började tappa intresse, Hannes skyndade sig ner med sin jigg i vattnet och fick upp intresset från fisket igen, sen hade även hans jigg upp sig, då vevar Jimmy upp sin jigg och då tog det inte många sekunder innan fisken vänder sig och smackar Jimmys jigg och drar iväg, när dom landat den mätte den hela 160 centimeter! Helt galet och med den fisken placerade dom sig i topp. Min gäst och lagkamrat Håken var en riktigt demon dag två och fiskade upp oss i topp med en 143a och en 125 centimetare, så vi låg i hälarna på de andra på en 4e plats, då med bara några få timmar kvar dunkade det till riktigt gött i mitt spö och jag själv fick dra upp en riktigt viktig fisk till resultatet på även den 143 centimeter! helt sjukt och med den placerade vi oss på en fin andra plats bakom CWC som knep första platsen med Trummans sista fisk på overkliga 150 centimeter följt av Jimmy och gänget på en tredje plats. Så under kvällen var det dax för middag, en fin prisutdelning och en hejdundrandes fest i Havöysunds idrottshall anordnat fint med en stor scen med live band under kvällen.

De följande dagarna nu har fisket varit minst lika galet, men viktigt att tillägga är att långt över 90 procent av fisken som flundrorna som fångats har släppts tillbaka och undertävlingen så gäller endast catch and release, vi är väldigt måna över att bevara detta otroliga fisket som är här uppe och för att vi skall kunna göra detta i framtiden så får vi göra vad vi kan idag för att bevara det. Och nu denna veckan så har vi slått rekord med häst längder på flest antal fångade flundror på campen på en vecka, och när man vet hur svårt flundra fiske ibland kan vara så lovar jag att man knappt kan tro det.

//Douglas och Andreas