För varje dag som går så gillar jag Vesterålen bara mer och mer! Det är verkligen en otrolig naturskön destination med en fantastisk artrikedom där mycket fortfarande är outforskat! Här vet man aldrig vilken art eller storlek på fisk som bestämmer sig för att hugga!

Men som alla platser i Nordnorge så är det såklart de fantastiska dagarna man skriver om och de regniga och blåsiga dagarna syns sällan på rapporteringarna. Men detta bör man ändå förstå att det är inte varje dag som havet ligger som en spegel och man är ute på långtur varje dag och har fantastiskt fiske. Fiske är fiske, även i Nordnorge har vi bättre och sämre dagar, men en bra dag brukar dock räcka för att en resa som denna ska bli oförglömlig! Så var det för oss under denna veckan!
De första 2 dagarna var riktigt blåsigt dagar där vi var begränsade till närområdet, trots detta så landades ett par flundror i mindre kaliber samt lite fin torsk och sej. Men fisket var såklart långt ifrån förväntan men då väderleksrapporten lovade fint väder under deras tredje dag så kände jag mig trygg som guide, för jag visste att så fort vi har möjlighet att ta oss ut på det öppna havet så kommer fisket också att bli bättre!

Väderleksrapporten såg lovande ut och det flaggades för långtur, gästerna var redo, båtarna fulltankade och tillsammans åkte vi ut på havet. Tyvärr möts vi av både vind och en del brytande sjö. Jag avbryter långturen och förklara att vi får avvakta och se om vädret blir bättre. Ett stor besvikelse då man byggt upp denna förväntan men efter en dryg timmes fiske i väntan på bättre väder lyckas Båt 6 landa hela 3 hälleflundror så det är inte alltid man behöver åka över hav för att få uppleva bra fiske! Vi landade även 2 arga havskatter i vår båt som Colin kunde stolt visa upp!

Sedan mojnar vinden och vi bestämmer oss för att fortsätta ut på en av våra långturer. Väl framme så kunde ännu en gång båt 6 rapportera in en grym fångst, denna gång en sommartorsk med en otrolig längd på hela 142cm! Den släpptes tillbaka efter några snabba bilder så tyvärr har vi ingen vikt på den, men 25kg+ kanske närmare 30 kg är nog ingen underdrift!!! De landades även 2 torskar till över 20kg under den dagen samt ett par långor runt 10kg. Grundet som vi fiskade på var dock invaderat av storsej där mängder av sej mellan 7-8kg fångades i frivattnet! Riktigt kul på rätt anpassad utrustning! Efter denna dagen hängde armarna ner till knäna på gästerna och alla hade nu stora leenden på deras läppar! Vilken härlig dag!

Efter långturen så blev det en senare start dagen efter och vinden hade nu blåst upp till 10m/s från syd, flera båtar tog det lugnt denna dagen, själv stack jag ut med båt 5 då de fortfarande inte lyckats landa någon flundra under de 3 första dagen så idag fick bli ett dedikerat hälleflundrapass! På grund av vädret började vi fiska i närområdet men så fort vi såg att det började mojna lite så beslutade vi oss för att åka till en plats där vi hade ett grymt flundrafiske för en vecka sedan där vi landade 11 hälleflundror på en dag. Dock kunde jag såklart inte lova att vi skulle få uppleva sånt fiske igen men idag var det allt eller inget som gällde!
Väl på plats och redan på första driften small det till och Mattias kunde nu stoltsera med sin livs första hälleflundra!

Vi trodde såklart att detta skulle fortsätta men nya drifter gjordes utan några fler kontakter… Flera timmars nötande så bestämmer vi oss för att börja leta nya platser.. Vi hade knappt en timme kvar innan vi skulle börja bege oss hemåt när vi hamnade i ett torskstim som jagade helt upp till båtkanten, det var torsk överallt och vi kunde ”kikfiska” efter vilken torsk vi ville landa. Mitt i allt så står sedan Oscar med ett spöböj och det var ingen tvekan om att det var hälleflundra igen! Vi lyckas landa även denna och känslan av att landa sin livs första hälleflundra är alltid speciell, låtar bilden tala sitt egna språk!

Vi driftar vidare och fortsätter fisket bland alla dessa torskar och i slutet av driften så får Mattias på något bättre och även denna gången lyckades vi landa en hälleflundra! Denna gången en stabil pjäs på hela 122cm!!!

Vilken dag, vilken succé! Efter detta beslutade vi oss för att sätta kosan mot campen igen där gästerna sedan rundade av dagen med den traditionsenliga ”Rens-ölen” för att sedan glida ut med båten och slänga ut allt rens 150m utanför bryggan där de möttes av en stor havsörn som passade på att roffa åt sig en del av fiskerenset precis vid båten! Vilken avslutning, vilka naturupplevelser!

Låt oss se vad de sista 2 dagarna kan bjuda på!

Tight lines,
Johan Mikkelsen