Skreisesongen er i full gang i Havøysund!

Endelig er sesongen i gang! Campen har denne uken gjester som er ute etter de virkelig store torskene, og lykken var ikke liten da de ankom onsdag kveld. Værmeldingene lovte skikkelig finvær på torsdag og fredag. Første uken her i Havøysund er det mange engelskmenn på campen, men også en god gjeng med svensker fra Stockholm! En del av svenskene ankom campen tidlig på onsdag, og var allerede kl 10 ute på havet. Det var tross alt fint vær, og bitevillig torsk der ute, så det kunne de ikke la vær!

Svenskene i båt 6 traff direkt på torsken, og fikk mengder med torsk allerede første dag. De lykkes til og med å dra opp noen fine eksemplarer opp i mot 20 kilo! Men etter svenskenes ”tjuvstart”, skulle endelig de langtreisende engelskmennene få komme seg ut på skreifeltene torsdags morgen. Jeg og Douglas hadde tidligere vært ute og testet, med veldig bra resultat, så vi dro tilbake for å se om fisken var på plass. Og det var den! Direkt når vi ankom, var vi på fisken. Bitevillig var den også, og engelskmennene fikk sine første bøy på spøene! Jeg kjørte en gjeng fra sør-england i båt 4, og Douglas kjørte Guidebåten med noen engelskmenn som hadde vært her tidligere. Mengdfisket var helt galet, og de fleste fiskene lå på rundt 5-8 kilo. Men det var større fisk i nærheten, i Guidebåten lykkes de med å dra flere stykk på om lag 15 kilo. Engelskmennene jeg guidet i båt 4 fikk oppleve Nord-Norge for første gang i sitt liv, og fikk teste seg selv fysisk på skreifiske. Helt eksentriske stod de og pumpa torsk i 6 timer. Vi fikk også en del fisk i 10-15 kilosklassen, og vi klarte også miste en riktig fin torsk ved båtripa. En på rundt 20 kilo… Men Steve i båt 3 nøta på med sin Big Bob hele dagen, og det skulle gi belønning mot slutten av dagen. Høyt opp i stimmet sugde det ordentlig til, og det var fisk på! Etter en fin rusning og tung kamp, kunne endelig ”hosten” Pete (fra Sportsquest holidays) lande en riktig pen skreitorsk, for Setve, på hele 26 kilo! En fantastisk start på uken.

I dag har vi hatt kanonvær, med 2 sekundmeter og lett ovesrskyet. Jeg kjørte Guidebåten, og dro med meg båt 3 og 4. Vi skulle igjen ut og fiske etter skrei, men i dag var målet å finne flere og større fisk. 8 på morgenen la vi ut, og vi skulle teste en annen plass i dag. Det lønte seg! Da vi kom frem til fiskeplassen dykket måkene helt vilt, og det var lodde overalt! Vi kunne til og med se stimene under båten. Det kjentes stekhett, og vi traff på fisken med en gang. Det var syke mengder med fin matfisk på 4-8 kilo, men de store uteble i starten. Vi lette rundt etter de store, og jeg fant et litt mindre stim på ca 160 meters djup. Det ble gjort et forsøk for å se om det kunne stå noen bedre fisker litt djupere. Vi kom i kontakt med en gang, og Mark skulle trekke lengste strådet. Fra 160 meters djup hugg det, og opp kommer det en virkelig fin torsk! En skikkelig rugg på ca 20 kilo.

Vi fikk høre at de andre båtene hadde landet flere fisker opp mot 18 kilo. Og det tok ikke lang tid før vi så skrei på hele ekkoloddet, og nå jagde de våre jigger som galne! Store strekk som kom og angrep på vei ned kunne vi observere. Direkt når vi fant dette stimmet, sa det virkelig SMACK i Lorance sitt spø. Et virkelig tverrstopp ble det, og en 20 meters rusning! I lugn og ro pumpet Lorance opp beistet, og vi fikk et første glimt av fisken. Sikret og landet, fikk vi veid torsken til 26 kilo! En skikkelig skreigris… Endelig hadde vi funnet stimmet vi var ute etter, og 10-15 kilos fisker kom på løpende bånd. Innimellom all 10-15 kilostorsken, kom det også noen enda større fisker. Gary i Guidebåten sto til slutt med 3 torsker over 20 kilo, i tillegg til at vi fikk flere 20 kilosfisker fordelt i båten. Båt 3 og 4 hadde også et knallbra fiske, med fine fisker opp til 18 kilo og mengder med fisk. Vi fikk også se havørnene sirkle rundt båten i fantastiske omgivelser. Det var alt i alt en actionpakka dag med et svinkult fiske, og utrolige omgivelser på et havblikk hav!

Det er helt nydelig at sesongen endelig er i gang, og vi har hatt en kanonstart på det hele de siste dagene.  Morgendagen ser noe mindre lys ut, men på havet kommer vi oss! 10/ms vestlig og rundt 0 grader i morgen, så det ser ikke helt umulig ut. Vi holder oppdatert på både vår hjemmeside, og på Facebook i løpet av uken.

Tight lines

// Jørgen Zwilgmeyer, Douglas Dahlberg