Kanonbra fiske under Penn festivalen i Havøysund!

Igjen har været vært på vår side denne uken, og det har gitt våre hollandske gjester et helt ”hav” av muligheter til å begi seg ut på de beste fiskeplassene. Og det gir resultat. For under søndagens fiskedag, skulle vinden holde seg på rundt 4-5 sekundmeter og helt skyfri himmel. Det var ulike ønskemål for de fleste båtene, og noen båter valgte å dra ut på torskfiske og flundrefiske. Men spesielt skulle det bli for Uffe og hans to følgebåter da de skulle dra ut halv 5 på morgenen…

Ulf hadde fått med seg et gjeng hollendere på storflundrejakt på søndags morgen. Og jeg hadde ikke engang fått dratt utpå havet før jeg fikk en MMS fra Ulf. Under de tidlige morgentimene hadde Alco fra Holland landet dagens første flundre på 152 cm! Alco hoppet til og med i vattnet for å bade med dronningen. Etter noen fine bilder fikk hun svømme ned igjen i dypet, og det hele var en mektig opplevelse. Senere på dagen skulle det suge ordentlig til i Alco sitt spø nok en gang. Denne gangen landet han en kjempefin flundre på respektable 136 cm. Men en av følgebåtene skulle også få kjenne på de vanvittige kreftene, og de kalte på Ulf da de hadde kroket i et udyr. Ulf hoppet ombord i båten for å kunne sikre fisken på best mulig vis. Etter tunge hodekast og rusninger fikk man et øye på fisken, og det var ingen liten fisk. Ulf lykkedes å sette kveitekroken og lande fisken ved båtsiden pent og forsiktig. En fantastisk drømfangst på 180cm! Å se denne skjønnheten svømme ned igjen er noe som kommer til å ligge friskt i minne for våre gjester. Dagen ble avsluttet på hotellet med en en nydelig kongekrabbebuffe og riktig god stemning der alle fortalte om dagens fiske.

Selv var jeg med 4 båter i en mindre vik på jakt etter flyndre. Det tok ca 10 minutt før båt 12 landet sin første flyndre på rundt 80 cm, og da 5 minutt senere skulle det skrike ut i samtlige ruller i båt 2. Vi startet flyndrefisket i båt 2 med et fint dobbelhugg på 105 cm og 101 cm, og det skulle bare bli bedre og bedre. Robby fra Robby Fish i Belgien skulle smaske opp enda en flundre på over meteren på spinnutstyr. Det var helt plett vatten, og man kunne se de aller fleste båtene drille flundre rundt seg. Vi fikk flere flundrer på rundt 70-90 cm på deadbait og sandeels. Det virket som om alt fungerte denne dagen. Alle båtene fikk fisk, og meldingene tikket inn på radioen hele dagen. Dessverre var det ingen større fisk enn 116 cm som ble tatt der, men mengdfisket var helt suverent! Øvrige båter dro utpå djupkantene for å finne litt større torsk, og hollenderne i Douglas sin båt smasket opp flere fine torsker på 10-12 kilo, og senere hadde de et galet mengdfiske på torsk rundt 4-5 kilo.

På mandag sto storsei høyt oppe for mange, og vi satte ut mot fiskeplassen som hadde levert så vanvittig bra på lørdag. Vi hadde litt vansker med å finne fisken til å starte med, men tilslutt dukket det opp en 60 meter tjukk seistim på 120 meters dyp. Det tok ikke mange sekundene før pilken nådde stimen, til det skulle gå ut i en vanvittig rusning. 5 båter sto og drilla storsei samtidig, og snittet lå vel på 8-10 kilo. Storseien har omsider ankommet Havøysund, men på veldig sentrerte plasser. Under det sinnsyke seifisket hogg det også på fete torsker opptil 12 kilo. Havet var også helt plett denne dagen, og alle båter som var ute på seifske hadde toppfisker opp mot 15-16 kilo. Det kom även opp en hälleflundre med opp til båtkanten under seifisket, som hadde fulgt etter en sei på rundt 5 kilo. Og dette på 120 meters djup. Douglas, Matilda og Andreas dro ut en liten tur i nærområdet for å nøte etter storflundre, og ikke lenge etter de ankom fiskeplassen, sto Andreas sitt spø i vinkel. Kun noen få distans fra campen klarte Andreas å få opp en 144 centimeters flundre. Lengre unna campen hadde også hollenderene lykkedes å få oppe flere flundrer, med en fin toppfisk på 126 cm.

På kvelden bestemte flere seg for å ta turen opp til vindmøllene for å se nordlys for første gang. Og hvilket spektakulært skue det ble! (se bilder under).

Nå er det kun 2 dager igjen av Penn festivalen i Havøysund, og været er noe mer blåst i dag. Hele 12 sekundmeter, men det stopper ikke fikseglade hollendere i å gå ut å teste nærområdet. Fisket nære campen har vist seg å levere i det siste, så det skal bli spennende å se hvilket resultat det blir av det. I morgen ser veldig bra ut igjen, og vi er sikre på det kommer opp flere fine fisker her i Havøysund!

 

Tight lines// Jørgen Zwilgmeyer, Douglas Dahlberg, Ulf Hugsèn