Vesterålen- stortorskens rike!

Igår var det dags för ännu en långtur och förväntningarna var skyhöga från förra turen i lördags.
Båda båtlagen satte kurs västerut och denna gång hade havet förvandlats till en spegel och de kunde se att t.o.m fåglarna njöt av att vinden hade lagt sig och solen sken på himmeln.
Det gick fort ut till området denna gången och de började direkt söka betesfisk. Denna gång nöjde de sig inte med småsej utan ville ha lite större fisk som betesfisk för att kunna koncentrera sig på de största fiskarna  och sotera ut de mindre.
Det tog inte långt tid innan de hade betesfisk så de klarade sig och de satte fart ut mot topparna som hade levererat i lördags.
De sänkte ner en stor sej till botten och det dröjde inte länge innan fisket satte igång på riktigt! Det blev brutala hugg, dubbelhugg, trippelhugg.. fina stora torskar började ramla in över relingen och snittvikten var galet stor! Minsta torsken var på 12kg och i slutet av dagen hade de svårt att hålla koll på hur många runt 15kg de hade fått! Största torsken hade Peter fått på hela 23kg och tätt inpå hade Emil varit med sin torsk på 21kg.Mitt bland all stor torsk började Emils rulle skrika och det fanns inte mycket annat att göra än att hålla hårt i spöet… Det var flundra av bättre storlek på kroken! Efter första rusningen kunde han få upp den en bra bit men flundran gav inte upp så lätt och oturligt nog så gjorde den en rusning ner och bort från båten mot djupare vatten och Emil kände hur linan gick av mot förmodligen bergskanten och flundran simmade vidare ner mot djupet!

I slutet av dagen med helt fantastiskt fiske så hade havet ännu en överraskning kvar att bjuda på och grabbarna från dalarna skymtade något vid horisonten. Det var ett gäng nyfikna Valar som kom simmades emot båten för att sedan vika av och simma söderut mot lofotspetsen!

Denna säsong i Vesterålen har varit svår med starka sydvästliga vindar som har gjort det svårfiskat på många platser men när väl vädret har varit på vår sida och vi har kommit ut till dom platserna visar verkligen Vesterålen att det har ett fiske i världsklass!!

//Marcus