Fete torsker og fine flyndrer i Havøysund!

Været har vært noe ustabilt under denne uken i Havøysund. På Mandag var det meldt 21 sekundmeter utover dagen, og det gjorde at de fleste båtene holdt seg nære campen frem til lunsj da vinden skulle blåse seg kraftig opp. I Guidebåten var man sugen på å bare komme seg ut å duppe i greiene litt. Forholdsvis nære campen la vi vårt første drift på flyndre, uten noen kontakt i det hele tatt. Men vi så en fin strømkant litt nærmere land, og bestemte oss for å legge en drift der, og midt i strømvendingen skulle det skje. Alle slapp ned jiggene sine og satte i gang fisket, men Jonas skulle trekke det lengste strådet denne gangen. For når bakvannet av strømmen skulle snu båten, hugg det til ordentlig i spøet til Jonas og kampen var i gang. Fisken tok en brutal rusning på 18 meters dyp og fortsatte nedover, men Jonas holdt bra press på fisken og fikk løftet hodet opp. 5 minutt senere fikk vi se fisken komme seilende opp, og ei var det en flyndre! Jeg satt kveitekroken og sikret fangsten. En veldig fin kveite på 135 cm! Det var vanskelige forhold på mandag, og før det skulle blåse skikkelig opp, lå snittvinden på 12-14 sekundmeter i vestlig retning og fiskedagen ble avsluttet ved lunsjtider…

På tirsdagen var det nye utladede batterier for våre gjester, og flere dro før frokosten var servert på hotellet. Vinden hadde endelig gått ned til 7-8 sekundmeter. Enkelte dro vestover, og andre østover. I guidebåten dro man ikke ut på havet før klokka 10, men da vi ankom vår fiskedestinasjon hørte vi noe på VHF-en. Nordmennene i båt 4 hadde skrudd på knarren og holdt mikrofenen inntil rullen da en flundre ruste avgårde. Dette lovet bra for dagens flyndrefiske. Vi fikk senere høre at Terje hadde landet en fin kveite på 132 cm! Vi slapp ned greiene midt i seistimen som kokte helt opp til overflaten og det kom flere påslag, men ingen fast fisk. Men igjen skulle nordmennene få fart på fisket. Like etter at vi dro fra stedet, landet de enda hälleflundre på 136 cm. Roger skulle også få sin livs fangst da en kveite på 160 cm innhalerte agnfisken hans. Svenskene i båt 9 og 10 lykkes i å lande flere pene flyndrer på en annen fiskeplass. Det ble fine fangster med lengder på 80-125 cm. Det danske paret i båt 14 kroket også flere fine kveiter på 100-120 cm som ble sluppet pent tilbake etter fine fighter. Nordmennene hadde også et sansløst bra torskefiske, da de hadde funnet en seistim på 110 meters dyp. Stimen strakte seg opp fra bunnen og 20 meter under båten. Slapp man ned en jigg i stimen og vevde opp 20 meter, smalt til direkt. Og det var ingen små torsker de lurte til hugg. De fleste fiskene var på 10 kilo +, og opp i mot 20 kilosgrensen.

Siste dag, da kan alt skje. Og endelig skulle det bli flatt hav og solskinn. Flere båter dro på langtur etter flyndre, og andre gikk ut mot dypkantene på søken etter torsk. Båt 14 og båt 3 fant seistimen nordmennene hadde fisket på dagene innen. Og igjen skulle det være et like bra torskfiske. Bettina fra Danmark hadde tidligere i uken mista en kjempetorsk, og kjente seg litt revansjelysten. Og revansjen kom. Hun skulle lykkes å lande en flott torsk på 16 kilo, noe som var helt supert. Men det neste hugget var noe mer brutalt, og etter 80 meters sveiving kom det opp en vakker torsk på hele 22 kg! En perfekt revansj for Bettina…

Båt 3 hadde også et mye bra torskfiske,  Anders og Thorbjørn fikk opp flere fine torsker på 10-15 kilo. I Guidebåten dro vi til et annet sted for å få litt matfisk siste dagen, og med et lykked resultat. Torsk opp til 10 kilo og flere matsei opptil 8kilo. Nordmennene skulle begi seg ut på langtur sammen med båt 7, og opplevde et fantastisk flyndrefiske. Flere fine flyndrer på 80-110 cm kom opp i de to båtene. Men inne på grunt vann skulle det hugge til i Bjørn sitt spø. Altså inne på 17 meters dyp, sug det ordentlig til. Alle som har fått stor flyndre på grunt vann vet hvor brutale de kan være, og denne var ingen unntak. Bjørn landet sin pene fisk på 161 cm helt inne i en vik, og fikk gitt den en fin release. For en opplevelse! Senere dro han enda flyndre på 130 cm litt lenger ut fra viken, som også fikk friheten sin tilbake. Vi ble fortalt at flyndrene hadde jaget i overflaten nærmest, og man kunne se kveitene rett ved båten!

Det har vært en utrolig trivelig uke med rikitg hyggelige gjester. Været kunne vært bedre, men det kan man absloutt ikke styre. Nå er det dags for Cordes Travel sin årlige festival i Havøysund, og vi er utrolig klare for å dra flere store fisker! Værmeldingene ser fantastisk bra ut for hele uken fremover. Stay tuned!

 

Tight lines // Jørgen Zwilgmeyer, Douglas Dahlberg