Nytt camprekord på Lange i Havöysund!

Endelig skulle vestavinden legge seg helt på fredag morgen. 15 plussgrader og tilnärmet vindstille gjorde forholdene utmerket. Men etter at det har värit skitväder i noen dager innen, så ble fisket noe segere. Guidebåten og båt 11 dro söderut for å teste litt flyndrefiske, men da vi kom frem var vannet helt grumligt og sikten var noe dårlig. Selvom väderet var upåklagelig, skulle det bli en tuff dag for flere. Men engelskmennene i båt 11 skulle lykkes med spinnfiske på flyndre, og de ble noen heftige hugg, blant annet et riktig fint dobbelthugg inne i en mindre vik! Både flyndrene på omlag 80-90 cm, men det gav en god fight inne på veldig grunt vann. I Guidebåten var fisket tregt, men da vi gjorde en forflyttning til et mer strömutsatt sted, skulle det smelle direkt til i Madeleine fra Frankrike sitt spö. På 50 meters dyp ruste den avgårde, og jeg fikk en mistanke om dette var en bedre flyndre. Men etter 10 minutt med fighting, kommer flyndren opp til båtkanten og jeg ser at den er feilkroket. Det ble vanskelig å lande den, da den kom opp seilende sidelengs og ville gå ned igjen. På andre forsök skulle den gjöre et dykk til. 5 meter under båten kunne jeg se at kroken gikk av, og den svömte ned på dypet igjen. Det var en fin flyndre på ca 100-110 cm som gav en riktig god fight, men tyvärr ble den aldri landet…

Svenskene i båt 9 og 10 forsökte seg på torskfisket, med et meget fint resultat. Ute på 60-100 meter skulle det stå mye torsk i 4-10 kilosklassen. Men det var veldig tydelig at det tidligere väderet hadde påvirket fisket en del, men lördag skulle vise seg å leverere…

På lördags morgen kom båt 12 bort til meg på frokosten og spurte hvor de skulle fiske uer hen. Jeg la inn posisjonen på deres GPS, og de satte snuten direkt ut mot uerfeltet. Men lite visste de om hva skulle befinne seg ute på det virkelg store dypet. Med ferdige tackler beregnet til uer, agnet de opp med seifileter på en 8/0 sirkelkrok. Ikke lenge etter at de kom frem skulle ueren hugge til i greiene, men Roger Nilsson i båt 12 skulle få et hugg han sent vil glemme. For på 250 meters dyp skulle det rykke til noe voldsomt i greiene, og Roger fikk satt et hardt mothugg. Han skjönte umiddelbart at dette ikke var noen uer på 3-4 kilo som de tidligere hadde fått her ute. Dette var svintungt og böd på en riktig fight. Etter å ha  pumpet opp 25o meter, skulle det vise seg under båten. En gigantisk lange!!

Jeg gikk ned på brygga rundt klokka 7, og var utrolig spent på hvordan det hadde gått på uerfisket. Roger fortalte om at de hadde hatt et fint fiske på uer, også skulle han vise meg hva som lå langs båten. Jeg fikk totalsjokk. En kjempelange som ikke passet i fiskebakken engang. I totalekstase lyftet vi langen opp på brygga og jeg hentet målestokken med en gang. Vi målte fisken til 161 cm, og vi tok den med opptil vekten. Vekten viste 22,2 kilo, og et soleklart camprekord her i Havöysund! Et STORT grattis til Roger for en kjempefangst. Det viser nok en gang at Havöysund har noen fantastiske dypvannsområder! Senere fortalte Roger at de mista en fisk halveis opp i vannlaget, og på ca samme size. Det finnes flere der ute, og går man på riktet fiske med större krok og bete, skulle man kunne lykkes med langefiske her med!

Engelskmennene og flere andre båter dro utpå dypkantene i håp om  finne noe torsk og flyndre, og det gjorde de. Båt 11 fant en finfin topp med mye betesfisk, og under lurte stortorsken. Lite visste de at flyndrene også var i jaktmodus sammen med torsken. Flere torsker på 10-15 kilo dro til i spöene, men også en fin flyndre på 110 cm skulle innhalere jiggen. Båt 9 lykkedes også å få opp en flyndre på ca 105 cm ute på torskfiske. Etter et ordentlig trassel med en torsk som hadde svömt rundt linen til Reine, skulle han endelig få pumpet opp flyndren på ca 50 meters dyp.

Selvom förste dagen var noe treg, så snudde det ganske raskt på lördagen. Knallväder og fint fiske har sörget for en god start i Havöysund. Undrer om noen skulle begi seg ut på langefiske denne vecken også… Nå er väderet forholdsvis lugnt, og vinden skal droppe ned fra 7 ms, ned til 1-2 ms i löpet av dagen. De neste dagene ser brukbare ut, og det kommer flere nyheter i löpet av uken!

 

Tight lines // Jörgen Zwilgmeyer, Douglas Dahlberg