Skrikande rullar och stortorsk i Risöysundet!

Denna vecka har vi ett riktigt härligt gäng från Bohuslän, andra delar av Sverige och Norge. Marcus kom tillbaka från semestern och var grymt taggad att komma ut på havet igen!

 

Redan när de första gästerna kom på torsdagen så bestämde de sig för att sticka västerut för att köra ett par timmars fiske! De åkte till ett par fina platser som hade levererat flundra förut. De började med att söka betesfisken runt omkring och bestämde sig för att lägga ett par drifter i området. Efter ett par drifter sa det smack! Linan börjande skrika och det var inte något annat att göra än att hålla i spöet allt vad man orkar! Efter ett par rusningar kunde den landas och flundran mättes till 140cm och vilken start på veckan båt 4 fick! Även båt 2 körde ut senare på kvällen och fick en fin matflundra som de valde att ta vara på.

 

Dagen därpå körde Kalle österut ut i guidebåten med bohuslänningarna med sikte på torsk. Det började ganska segt med ett par torskar och de skulle dröja fram till eftermiddagen innan det började nappa bättre. Efter lunch så började fåglarna vakna till liv och började dyka efter betesfisk som var uppe på ytan! Calle styrde direkt dit för han visste att det förmodligen var torskar som jagade upp betesfisken till ytan och mycket riktigt så var det hungriga torskar som jagade under upp dem! Redan första släppet fick de hugg och alla stod och drillade i båten. Betesfisken flyttade på sig och det gjorde också torskarna så Calle spana efter kokade vatten och styrde båten dit! Kort efter att huggperioden började avta kände de sig nöjda och begav sig hemåt till campen.

 

I fredags var det dags för Marcus att köra guidebåten och eftersom gästerna i båten var oroliga för sjösjuka och ville fiska efter flundra visste Marcus direkt vart han skulle styra skutan. Klockan 9.00 gick båten från bryggan med full fokus på flundra och även stortorsk. De valde att stanna till utanför en vik som både ha leverarat stortorsk och flundra tidigare. Redan första släppet högg det och fina mattorskar kom upp i båten. De gjorde en kort drift för att sedan lägga om den igen eftersom torskarna stod på kanten av grynnan. Alla släppte ner. Men denna gång såg Marcus att en hel del betesfisk hade försvunnit och det var bara små partier med fisk men driften hade ökad så det kändes riktigt bra ändå! Det gick inte långt in på driften fören 15-årig Samuel skrek att han hade fisk och linan började spruta ut! När Marcus tittade dit såg han att fisken hade dragit under båten och det var inget snack om att det var flundra! Det blev kaos i båten eftersom Marcus var orolig att linan skulle skavas av mot båten! Så han skrek till Samuel att han skulle över på andra sidan och med full fokus, hoppades över hinkar och fiskeprylar kom han över till andra sidan och fick kontroll på fisken! Eftersom flundran hade fått kontroll i början gick den ner och ställde sig på botten. Det enda man kan göra då är att börja pressa så att huvudet vänds uppåt och det lyckades Samuel med perfekt. Men flundran var envis och ville inte samarbeta utan drog ner till botten igen och efter tredje rusningen så bröt den ytan. Det var en grym fisk! Säkringen gick utmärkt och Samuels första flundra var landad! 127cm mättes flundran till, vilket är en perfekt matfisk så den fick följa med i båten och menyn för kvällen var spikad. Under resten av dagen var det svårfiskad och torskarna var ganska frånvarade däremot fick vi en del långa och en fin bleka. Även en uer fick se insidan av båten. Så sammanfattning av dagen så blev det en väldigt artrik dag!

 

Samtidigt som den här nyheten skrevs fick jag in en live rapportering från Calle som är ute och guidar. Fredrik i guidebåten hade tagit en fin torsk på hela 16.5kg! Riktigt kul och det ska bli väldigt intressant att höra en sammanfattning av dagen.

// Marcus och Calle