Sagolikt fiske på Vesterålen!

Denna vecka har vi haft besök av ett glatt gäng från Varberg. Första dagen visade bra förutsättningar och samtliga båtar styrde kosan västerut mot öppet hav. Det var riktigt bra aktivitet i vattnet och några båtar lyckades riktigt bra med mycket fina torskar upp mot 15-16 kg och flertalet fina sejar över 10 kg! En av båtarna lyckades även överlista två riktigt fina flundror på fina 121 cm och 147 cm. Grym start på veckan! En av killarna i båt 4 satsade också en hel del på flundra under dagen vilket resulterade i en mindre flundra under måttet. En stund senare sög det till rejält i Marcus spö och de kunde direkt konstatera att den här var STOR. Efter några minuters fightande gick tyvärr fisken segrande ur kampen. Marcus som tidigare dragit flundra på 157 cm, meddelade att den här var bra mycket större.

  Dag två väntade ganska tuffa förhållanden, med starka vindar vilket gjorde det svårt att ta sig ut på västsidan. Några båtar valde att ge det en chans i alla fall, men det visade sig vara svårfiskat i den grova sjön. Grabbarna från båt 4 som fiskade lite mer landnära lyckades landa en flundra runt 90 cm och under dagen kom det mestadels upp torsk.

  Dag tre visade svaga vindar och samtliga båtar enades om att dra iväg på långtur. Efter lite landnära fiske, i väntan på att dyningarna skulle lägga sig, körde vi gemensamt ut på öppet hav. Jag själv fick denna dag äran att guida ett gäng sköna grabbar från Varberg, eller “Old boys” som de kallar sig för. Väl på plats dröjer det inte länge innan Raimo i båten krokar en riktigt fin fisk på sin jigg. Upp kommer en riktigt grann torsk på hela 19 kg, kanonstart! Vi fiskar vidare och en kort stund senare smäller det till igen, denna gång på Stephans spö. Detta visar sig också vara en riktigt fin fisk och väl i båten kan vi väga in ännu en riktigt grym torsk på hela 20 kg!

Ner med grejerna igen. Jag frågar grabbarna om det är lugnt ifall jag gör ett släpp och det dröjer inte mer än 20 sekunder innan det smäller. En bra fight och en riktigt grann sej på 14-15 kg fick syna båtkanten. Från de andra båtarna får vi också rapporter på riktigt fina torskar på 19-20 kg samt om en riktigt fin långa på hela 20 kg fångad av Marcus i båt 4 som är här i nordnorge för första gången, stort grattis! Efter lite sejrace med fiskar upp till 6-7 kg väljer vi att lägga en ny drift över långakanten. Ganska snart krokar Alex i båten en fin fisk och i princip i samma stund som jag lyfter in den i båten, smäller det till på Hasses spö. Hasse fightar och kort därefter kunde vi landa ytterligare en riktigt fin fisk. Två långor på 17 respektive 16 kg under loppet av några minuter! En stund senare väljer två båtar att styra hemåt pga sjösjuka men vi andra väljer att stanna kvar och nöta. Vi fiskar vidare och får lite fina torskar upp mot 12 kg, innan Kaj Stensson från båt 2 rapporterar om att de har landat en helt ENORM torsk som drog vågen i botten. Vi körde över för att ta oss en titt och mycket väl var den helt enorm! Väl i land visade sig denna bjässe till sommartorsk dra ner vågen till hela 29 kg. Efter detta fenomenala fiske valde Kajs båtlag samt en annan båt att åka hemåt efter en fantastisk dag på sjön. Vi i guidebåten, samt de yngre grabbarna i båt 4 valde stanna kvar ett tag till och nöta. Det visade sig vara ett bra beslut och båt 4 lyckas landa ett gäng fina sejar uppåt 12 kg. Vi i guidebåten valde att testa ett nytt ställe i hopp om att lyckas lura någon flundra. Vi körde bort mot en topp på 60-65 meter med riktigt fin botten för att lägga en drift. Det dröjer inte länge innan det smäller och jag själv fick äran att fighta och landa en fin flundra som mätte 123 cm! Nu kände vi att det inte kunde bli mycket bättre, men vi valde att lägga en likadan drift på samma ställe. Det dröjde inte längre än 30 sekunder innan det smällde till på Stephans spö, flundra igen! Efter lite fight kunde vi landa flundra nr 2 på 93 cm. Självklart valde vi att lägga ytterligare en drift på samma plats och bara en minut efter att vi släppt ner jiggarna smäller det till igen på Stephans spö, denna gång REJÄLT. Det blir en svettig fight för Stephan på 80 meters djup, där fisken är uppe och vänder två gånger. När vi ser fisken för tredje gången kan jag ta tafsen och säkra fisken vid båtkanten. Alla i båten jublar och efter avkrokning, mätning samt lite schyssta bilder kunde vi återutsätta en grymt fin hälleflundra på hela 160 cm! Efter detta la vi en sista drift med några fina torskar upp mot 12-13 kg, innan det var dags att styra kosan hemåt på grund av vind.

  Dag fyra blåste det något mer igen och de flesta båtarna valde att rikta fisket landnära efter framförallt flundra och torsk. Det var lite svårare denna dag men men ett antal flundror fick syna båten under dagen, med en fin toppfisk på 133 cm fångad av Anton i båt 4. För övrigt hans första resa hit till nordnorge, samt hans första flundra någonsin. Stort grattis säger vi från NSA!

  Dagen därpå skulle vindarna lägga sig igen under förmiddagen och två båtar beslutade att gemensamt dra på långtur, medan resterande båtar valde att fiska på nord-västsidan. Båda besluten visade sig vara riktigt bra och det kom upp flundror i nästintill alla båtar, varav Kajs båtlag i båt 2 lyckades landa fem stycken med toppar på 134 och 149 cm! De båtar som valde att stanna på nord-västsidan hade också riktigt fint fiske efter torsk och storsej med torskar upp till 16-17 kg och flera 10+ sejar.

  För oss som valde att gå på långtur gick det också riktigt bra! Det tog inte långtid innan vi hittade fisken och vi hade ett riktigt fint fiske efter stor torsk, långa och sej. Totalt på två båtar tog vi fyra eller fem torskar över 18 kg med en topp i vår båt på grymma 20,5 kg fångad av Marcus. Vi fick mycket långa med några fina toppar uppåt 16-17 kg. Fisket var stundtals helt galet bra och ekolodet var helt proppfullt på fina sejar i mellanvattnet! Ofta gick det knappt att komma ner med jiggen under stimmen innan det small till på fina sejar upp till 12-13 kg i topp! Mitt under sejbonanzat slog det oss att vi såklart måste testa på att ta någon sej i ytan med popper. Marcus i båten var snabb med att rigga sitt haspelspö och han behöver inte ta många kast innan sejarna börjar kasta sig efter poppern! Riktigt roligt fiske som vi starkt rekommenderar att pröva på. Mitt under sejracet, skickar jag ner en jigg till botten och det dröjer inte länge innan det smäller! Efter lite fight på 80 metersdjup kan vi landa en fin flundra på 135 cm! Direkt när vi har säkrat flundran släpper Marcus i båten ner en jigg och det smäller direkt. Denna gång en torsk på 20,5 kg, helt grymt! Strax efter detta var det dags för den andra båten att landa en lite mindre flundra runt 90 cm. Vi fiskar vidare och har fortsättningsvis ett riktigt fint fiske på sej under kvällstimmarna, både på jigg och på popper. Även ett antal fina torskar mellan 10-15 kg landades innan det till sist var dags att röra sig hemmåt efter en kanondag på havet.

  Sista dagen var de flesta ganska mosiga efter en lång dag på sjön dagen innan. Två båtar testade iallafall att lägga några drifter på flundra strax utanför campen, varav en fin flundra på 108 cm landades.

  Vi har haft en helt fenomenal vecka här på Vesterålen med cirka 25 flundror landade under veckan, med toppar på 160, 149 och 147 cm! Det har tagits långa på 20 kg, torskar mellan 18-20,5 kg och en riktigt stor torsk på hela 29 kg! Mycket storsej har vi också tagit med toppfiskar på cirka 15 kg.

Vi tackar för en kanonvecka och väntar nu på att nästa veckas gäster ska anlända.

 

Tight lines!! / Oscar Lundahl

Vesterålen