VM i flundra fiske i Havøysund

Under fredag och lördag så har VM i flundra fiske vart här i Havøysund, en helt fantastisk tävling med go stämning i byn, härlig underhållning och fantastisk mat och fest. De 59 tävlande båtarna fick under två dagar fiska stenhårt, under tävlingen är det endast tillåtet med jiggfiske, betesfisk är helt förbjudet, och båtarna fick verkligen kämpa för att hitta fisken och största fisken på tävlingen gick till en lokal förmåga som petade upp en fin fisk på 158 centimeter. Men tävlingen går ut på att fånga de 5 längsta fiskarna, och det var ett finskt lag detta året som tog hem segern med 600 centimeter.

Under fredagen körde jag guidebåten som inte var med i tävlingen, vi inledde dagen med lite torskfiske, men efter ett antal timmars segt fiske, dock med ett gäng fina mattorskar runt 8 kilo, så avrundade vi med lite flundra fiske och lyckades plocka en riktigt fin firre på 130 centimeter redan på första driften. Jörgen som guidade 2 killar från England lyckades landa 3 fina flundror under dagen. Under lördagen rattade Jörgen guidebåten i jakt på hälleflundra, efter ett antal timmars nötande såg Jörgen en fin fisk på ekolodet och strax därefter small det ordentligt i Jonas spö, men efter att ha satt extremt hård press på den stora fiske så small tyvärr linan… Kvällen bestod av en stor och härlig buffe i tävlingstältet, följt utav prisutdelning och en stor fest.

Under söndagen var de flesta rätt sega, och vädret började dra sig åt det lite mer blåsiga hållet, våra polska gäster lyckades hitta fisken och petade upp 8 flundror fördelat på deras 3 båtar, dock av mindre storlek men när vädret är lite tufft handlar det ofta bara om att fina fisken och det gjorde dom bra.

Idag har vindarna snurrat in lite hårdare under kvällen och vi väntar oss ett riktigt skitväder de nästkommande dagarna, men under dagen så har de flesta båtarna endå lyckats peta upp flundror på lite olika håll, men fisket är riktigt riktigt svårt för tillfället, och efter de senaste 3 veckorna med super väder så har det dåliga vädret som dragit in gjort fisken väldigt inaktiv och de stora fiskarna lyser med sin frånvaro, men vi krigar på och antagligen så gör vi nog en spätta satsning imorgon i guidebåten, vi för se hur detta går och vi hoppas att vädret snart bättrar sig igen.

// Douglas Dahlberg, Jörgen Zwilgmeyer