Fisk på över 1000 kg fångad utanför Risöysundet!

Mikael Åkesson med vänner besöker nu vår camp i Risöysundet där de under 14 dagar skall de försöka både små och stora fiskar från de stora djupen i det här området. Första dagen drog de ut mot Eggakanten där Micke själv drog dagens största Kungsfisk på hela 6,3 kg. Nästa fiskepass bar iväg österut in mot Andfjorden där de tidigare fångats stora Håkäringar eller Grönlandshaj som den också kallas. Man ankrade upp på en plats med över 500 meter till botten och väntade länge…
Fram emot morgonkvisten så högg det till i Mickes spö och han vaknade snabbt till efter en tupplur i båten. Några spännande minuter följde innan han satte mothugget där han fick veva in ca. 40 meter lina innan han kände fisken, men sedan var det riktigt tungt….
Micke tog fisken stenhårt och efter ca. 1,5 timmars fight var fisken uppe till ytan. Efter att ha säkrat fisken så mättes denna till 406 cm lång och med en omkrets på hela 274 cm!
Enligt längd/omkrets tabell så skall denna knubbiga madam ha vägt runt 1050 kg vilket givetvis är ett nytt NSA-rekord och också en av de allra största spöfångade fiskarna i världen någonsin!
Efter några snabba fotografier så fick denna majestätiska fisk få simma ner till de mörka djupen igen. Dessa fiskar växer oerhört långsamt och är några av planetens äldsta djur då de kan bli upp till ca. 500 år gamla. En gissning är att Mickes fisk föddes någon gång i slutet på 1500-talet eller början på 1600-talet!
Trots detta så finns det ändå ett hyggligt bestånd av dessa forntidsfiskar, då de inte är så¨attraktiva för yrkesfisket eftersom deras kött inte går att äta, då det är giftigt. Vet dock att Eskimåerna gräver ner köttet från Håkäringen där det ligger under ganska lång tid under marken för att få ut gifterna och man därefter skall kunna äta denna fisk.
Hur som helst, ett stort grattis till Micke för denna spektakulära fångst och det skall bli spännande att följa deras bravader framöver i vattnen utanför Risöysundet. Igår så var det fiske efter kungsfisk igen och då drog Jonas Feldt längsta strået med Kungsfisk på hela 7,6 kg!