Storsej och grymt torskrace i Vesterålen!

De senaste dagarna här i Vesterålen har torskarna varit svårflörtade och inte varit direkt på hugget men igår vände det och vi fick ett riktigt bra fiske på torsk och även en hel del storsej.

 

I förrgår så valde båt 2 att fiska lite närmare campen i ett sund och åkte ut tidigt på morgonen! De stannade till vid en ö för att fiska torsk och såg att det var mycket betesfisk runt ön. De släppte ner en häckla och märke att det var makrill i betesstimmet och torsken stod precis rakt under och bara gottade i sig. De fick ett riktigt grymt fiske och torskarna var mellan 7-10kg och även ett par riktigt fina på runt 14kg! Efter bara en halvtimme kände de sig nöjda och la upp en drift för flundra! Efter dom hade gjort ett par drifter och var inne på sig tredje, högg det stenhårt till i en utav gästernas spö. Han Kände att det var flundra direkt men efter ett tag bestämde sig flundran att hon inte ville vara med längre och klev av.

Senare på kvällen bestämde sig engelsmännen för att åka ut och satsa på flundra. De åkte till platsen där båt 2 hade tappat sin flundra och la upp en drift. Efter andra driften så kände Jimmy i båten att det var något som nafsade på hans döda sej och väntade ut fisken tills spöet böjde sig och det var dags att sätta mothugg! Rullen började skrika och Jimmy kunde bara hålla hårt i spöet. Det här var en flundra av bättre storlek och den ville inte vara med och leka. Det blev en tuff kamp och efter ett par rusningar så kunde komma upp och säkras. Flundran mättes till 140cm!

 

Dagen efter var det dags för långtur och vi förberedde oss kvällen innan med gummibeten, pilkar, anti-twist m.m. Eftersom det hade varit blåsigt de tidigare dagarna, väntade vi på att sjön skulle lägga sig innan vi åkte ut i samlad trupp klockan 08.00. Vägen ut var helt okej men lite bråkigt med gammal sjön som kolliderade med den nya. När vi kom fram hittade vi betesfisk på den första toppen och under såg vi ett flertal fina ekon så vi släppte ner pilkar och gummibeten! De verkade tyvärr inte så intresserade så vi bestämde oss för att flytta och leta på andra grynnor lite längre bort. När vi kom till nästa grynna såg det ut likadant som på förra och det hände inte heller så mycket bara några stycken små torskar. Marcus i båt 5 visste att vissa dagar kan vara lite segare men det brukar alltid komma igång på eftermiddagen. Så alla båtar nötte på bra med fina långa drifter och bara väntade ut torskarna. Men efter ett par timmar valde båt 3 att återvända till grynnorna närmare land medan de båtarna var fast inställda på att inte ge upp och tillslut framåt eftermiddagen släppte det och vilket race det blev!!

Marcus la upp sig på en 50m grynna med ganska lite betesfisk på och när de kom ut mot djupare vatten så brakade det loss! Efter den första torsken i båten stod alla med spö böj och det kom upp riktigt fina torskar uppemot 15kg. Efter runt 2 timmar med en drift på mer än en distans hade de fyllt båten med torsk och torsken var fortfarande på hugget. Även fina långor hade kommit upp i båten under driftens gång. Det ända som fattades nu var en flundra och nästa gång spöet böjdes för Ritchie var det dags. Flundran var tyvärr under minimimåtten och fick återgå tillbaka till vattnet och växa till sig men Ritchie var ändå nöjd för det var en flundra han var ute efter!

Efter ett par timmar efter torskracet valde de att återvända hemåt efter ett riktigt bra avslut på dagen! Väl hemma pratade de med båt 3 och de hade haft ett grymt fiske på storsej. Bara på en halvtimme hade de fått 6 stycken över 10kg och största på 15kg!

Imorgon är det sista dagen för gästerna och vädret ser väldigt fint ut så då sticker de flesta båtarna ut och försöker lura upp storflundran!

 

// Marcus Eriksson