24 timer. 1 båt. 34 flyndrer.

Det kan mildt sies at uken startet uheldig. I Havøysund blåste det 15-20 m/s vestlig vind de tre første dagene etter at de nye gjestene ankom forrige torsdag. Vi hadde besøk av ”Tajtlajn” denne uken, og de er som vanlig alltid like gira på å komme ut å fiske! Allerede første dag kriget de aller fleste båtene seg ut i nærområdet. Man fikk litt led fra vinden på østsiden, så man fikk prøve seg der. Målsetningen var selvklart kveite. Værforholdene gjorde det ekstremt vanskelig å fiske effektivt, men jammen lykkedes flere båter å få opp noen mindre flyndrer! Første dagen kom det opp en flyndre på 118 cm i nærområdet, samt flere mellom 50-90 cm rundt omkring. Historien var den samme de to neste dagene, med forferdelige forhold og man var tvungen å holde seg i nærheten.

Men endelig kom det. Finværet. Søndags kveld snudde det endelig, og solen tittet frem. Vinden hadde til og med avtatt en hel del, og man begynte å kjenne abstinensene etter å fiske, komme frem. Da de aller fleste båtene hadde kjørt etter kveite i dritvær i 3 dager, dro de aller fleste ut på leting etter torsk. Torsken dukket opp på 30-50 meter, og det var til og med bra gjennomsnittsvekt på de. Flere torsker på 10-15 kilo kom opp, og en riktig grov torsk på 20 kg ble pumpa opp. Under selve torskefisket dukket det opp en hel del steinbit på 4-5 kg, som hadde tatt ordentlig godt tak i jggene.

Værmeldingen for mandag lovte kanonvær, og det tok ikke lang tid før det var bestemt at vi skulle på langtur! Det var såvidt at ”Tajtlajn-gjengen” rakk å spise frokost på hotellet kl 7, før de bar avgårde på langtur. Her skulle det legges mye tid. Og det skulle vise seg å gi et fantastisk resultat. Vi ringte opp båt 7 kl 2 for å høre hvordan været var der borte og hvordan fisket var. Da hadde det allerede kommet opp 12 flyndrer fordelt på 5 båter. En haug med fine matflyndrer rundt 80-120 cm. Senere på kvelden dro også flere båter i samme retning og skulle forsøke seg på de store flate. Da guidebåten kom frem, hørte vi allerede i vhfen at båt 7 drilla flyndre, og det skulle vi få høre flere ganger denne kvelden/natten. Men i Guidebåten lykkes det å komme opp en fin flyndre på 132 cm på første driften, og det hele kjentes ufattelig hett! Man fikk stadig inn meldinger over radioen om at flere båter drilla fisk.

Det kom en liten dødperiode der det hugg veldig lite, men en og annen fisk kom opp når man satte litt fart med båten. I Guidebåten kom det opp en aldeles flott flyndre på 145 cm, som fikk svømme tilbake til friheten sin. Noen hundre meter unna lå da båt 7, som hadde et riktig ufattelig fiske. ”Da var flyndre nummer 19 i båten” fikk vi høre i vhfen, og kun et minutt senere hørte vi melding om nummer 20. Og ikke lenge etter var det nummer 21, og sånn fortsatte det bare resten av kvelden. Det var noe som hendte hele tiden. ”Trippeldrilning i båt 7”, ”Dobbeldrilning i Guidebåten”, ”Flyndre på 149 cm” og meldinger hit og dit.

I Guidebåten kom det opp flere flyndrer på 115 – 129 cm, men det absolutt kuleste var at det kom en dobbeldrilling på 121 cm og 129 cm. Et Fantastisk dobbelhugg! Men igjen, så er det båt 7 som fisker best, og det kom enda en melding på vhfen: ”Flyndre nummer 30 er landet!”. Så Douglas sier i radioen at NSA-rekorden er 36 flyndrer på  et pass, og det nå var fullt mulig å slå rekorden, så gubbene kjørte hardt på. Nr 31 drilles, og slipper unna. Direkte hugger det på igjen og får landet den. Dette hendte flere ganger, og det var helt syke mengder med fisk på en liten flekk. Flere flyndrer gikk dessverre av kroken for båt 7, men man må kunne si at 34 totalt landede flyndrer er over godkjent! Bare å gratulere båt 7 fra Tajtlajn-gjengen med et sinnsykt fiske og et klart årsbeste her i Havøysund! 2 kveiter unna rekorden, og den kunne nok blitt slått om det ikke var for at vinden dro seg opp.Et 24-timerspass viste seg å levere for gjestene. En helt fantastisk dag her i Havøysund, med totalt over 70 flyndrer landet på 6 båter. Størrelsen lå på mellom 60 cm – 149 cm.

Tirsdagen så noe mørkere ut, men det var fortsatt brukbart for å kunne gi seg ut på vestsiden. Det var noe tregere denne dagen, men Havøysund leverer likevel. Ukens største flyndre hugg på i båt 6, og etter en knallhard fight fikk de den opp til båtkanten og ble sikret. Den ble målt til hele 165 cm, en riktig drømmefisk! Det kom også opp en del mindre kveiter rundt meteren. Siste dagen var gjestene slitne og trøtte etter to dager med hardkjør, og gav seg utpå for å fylle de siste kiloene med fisk i kassene. Man lykkedes med å finne mengder med fin mattorsk og litt større torsk på 10-15 kg. Ute på torskefiske hugg det også på en fin kveite på om lag 20 kg for båt 9. En bra avlustning på dagen og uken.

Det har med andre ord vært enda en fantastisk uke her i Havøysund. Nå er ukens gjester på vei hjem etter en uke med mye vær og mye fiske. Er bare å takke for denne gang, og lade til de nye gjestene kommer i kveld. Værmeldingen ser upåklagelig bra ut, og vi krysser fingrene for at det holder seg slik!

 

Tight lines// Jørgen Zwilgmeyer, Douglas Dahlberg, Ivan Swarts