Uer bonanza och besök av kaskelot på Risöysundet

Denna veckan har vi gästats av ett mycket rutinerat gäng från Göteborgs havfiskeklubb som hade siktet inställt på artfiske som är något av vår specialitet här på Risöysundet. Dom började veckan med att styra båtarna österut i jakt på hälleflundra och torsk. Dom lyckades lura upp det par fina flundror med en topp 134cm samt fylla lådor med mattorskar. De kommande dagarna låg fokus på pillemete vilket vi i huvudsak bedriver i ett väderskyddat sund vilket passade bra då vinden friskade i något. Fisket resulterade i fina rödspättor, havskatter och fina koljor med topp på 3,8kg vilket är nytt camprecord här på Risöysundet.

 

Inför söndagen visade väderprognosen på verkligt fint väder med sol och svaga vindar. Så vi ställde in siktet på att gå västerut den beryktade eggakanten där chefen Jimmy, Erik och våran käre mekaniker Mats hade superfiske på uer förra året. Vid 8 så styrde Risöysundet flotta ut på jakt efter vad de stora djupen kunde erbjuda. Vi valde att lägga första driften på samma plats som Jimmy fiskade på förra året. Det tog inte lång stund innan vi landade dom första kungsfiskarna i riktigt finna storlekar det fortsatte att nappa på bra på denna plats vi fick ett 50tal kungsfiskar och flera över 5kg med en respektabel toppfisk som vägde in på 6,9kg i land.

 

 

Inte nog med att vi hade kalasväder och grymt fiske så får vi syn på något stort bryter vattenytan på långt håll, det visa sig vara en kaskelot som simmar rakt i mot oss, 20 meter från båten så gör den det klassiska blåsandet innan den dök ner mot djupet. Det var otroligt upplevelse att få se detta majestätiska djur på så nära håll, i det vackra vädret, kamerorna smattrade på för fullt och ett stort jubel och glädje spreds bland samtliga som fick bevittna denna otroliga syn.

Niklas Söderlind och Martin Johansson