Stora blekor och Koljor i Vesterålen!

Dagarna som har varit här på Vesterålen har levererat många stora blekor och även ett par fina koljor har kommit upp.

 

Belgarna i båt 3 planerade för ett riktigt tidigt morgonpass och styrde ut båten klockan 04.00 på torsdagen. De körde ut och la sig på andra sidan fjorden på ett par grynnor och började fiska. Det behövde inte vänta längre än tills betet nudda botten och det var spö böj direkt. De kände att det var något annorlunda på andra sidan linan än vad de har varit vana vid och när väl fisken bröt ytan visade sig att det var en fin bleka på 5kg! och efter den fisken började alla i båten få spö böj! På bara några drifter så hade de fått 7 stycken blekor och största på hela 8kg!

Efter ett par timmars fiske med flera fina blekor och en hel del fina torskar bestämde båt 3 att åka i land igen för att få lite sömn och åka ut igen på kvällen!

 

Igår var det dags för långtur och vi styrde båtarna västerut klockan 06.00. Det var en tuff resa ut och tog lite längre än planerat. Även när vi kom ut så var det svår fiskat pga den gamla sjön efter stormen för ett par dagar sen men vi kämpade på och försökte hålla bottenkontakt. På topparna hittade vi otroligt mycket små sej vilket gjorde att det blev ännu svårare att komma ner men när vi väl kom ner och kunde fiska nära botten högg det torsk ganska så omgående! Båt 3 som hade valt en annan grynna längre bort ropade på radion att de hade landat sin första torsk och de satte ripan högg med en torsk på 18kg! Vi andra båtar med Marcus i båt 1 valde att ligga kvar på grynnorna där vi var men efter ett par timmar med fina mattorskar valde vi ändå att flytta på oss och jaga lite större torsk. Vi åkte längre västerut och började söka torsken men det var svårt att lokalisera de eftersom de inte stod på sina vanliga platser så vi fick börja söka nya områden och hittade en fin topp på 50 meter som Marcus i båt 1 såg att det var fina ekon på botten. Vi släppte ner och det högg direkt! Men det visade sig att det inte var torsk utan stora fina koljor. På bara en kort drift fick vi 3 stycken fina koljor med den största på 4,5kg, även de andra båtarna hade hittat fina koljor bland torskarna på grynnorna.

 

När dagen började gå mot sitt slut hade de flesta båtarna fått ihop sina lådor med torsk men också en hel del fina koljor! Det blev ingen större torsk än den första torsken för båt 3 men ett flertal över 15kg kom upp och flera fina mattorskar.

 

Idag är det en väldigt fin dag med strålande solsken och friska vindar på 2-3 m/s så det kommer bli en väldigt skön dag på havet!

// Marcus